Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ευρώπη άνοιξε την πόρτα της στα μεταλλαγμένα

Η Ευρώπη άνοιξε την πόρτα της στα μεταλλαγμένα

0
metalagmena

Με συμφωνία που προώθησε η χώρα μας! Πρόκειται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου. «Όχι» είπε μόνο το Βέλγιο

 

Τρώμε εδώ και 20 χρόνια μεταλλαγμένα – «Δεν ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις αλλά για αλλεργίες» λένε επιστήμονες

 
 
Ξοδεύτηκε πολύ μελάνι …αφορίστηκαν και ξορκίστηκαν από πολλούς επιστήμονες ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, απαγορεύτηκαν με νόμους από ευρωπαϊκά κράτη όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα ή άλλως τα γενετικά τροποποιημένα που είναι ευρέως διαδεδομένα και καταναλώσιμα στις Η.Π.Α έχουν μπει από την πίσω πόρτα στη ζωή μας και είναι στο τραπέζι μας εδώ και 20 χρόνια! Τα καταναλώνουμε άλλοτε χωρίς να γνωρίζουμε ότι είναι μεταλλαγμένα και άλλοτε απλά να το υποψιαζόμαστε! Γιατί ποιος από μας δεν έχει φάει λαχταριστές φράουλες ή καλαμπόκι και τα προϊόντα του ή πιθανόν και πόσα άλλα;
 
Αποφασίστηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων- Επικυρώνεται 12 Ιουνίου
Ότι όμως έμπαινε από την πίσω πόρτα τώρα θα μπαίνει νομότυπα καθώς η Ε.Ε. που αρχικά ήταν αρνητική, άλλαξε στάση απέναντι στα μεταλλαγμένα! Συγκεκριμένα στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα επήλθε ομόφωνη συμφωνία που πρόκειται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου. στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του 2014.
Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και μια 15ετία. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα
Να σημειώσουμε ότι βάσει της συμφωνίας οι χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχαν εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Τελικά η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο το οποίο απείχε από την ψηφοφορία!
Ειδικότερα, η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.
Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
 
Μύθοι και αλήθειες για τα μεταλλαγμένα
Τα μεταλλαγμένα και όλο το πλαίσιο που συνδέεται μ’ αυτά αποτελούσε μια επιμέρους θεματική της ημερίδας που διοργάνωσε την Παρασκευή το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Ξάνθης με θέμα «Υγιεινή διατροφή: Μύθοι και αλήθειες». Ο Διευθυντής του Κέντρου Χειρουργός κ. Γεωργίου Γεώργιος, μιλώντας στο «Ε» συγκεκριμένα για το θέμα των μεταλλαγμένων επικαλέστηκε επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες αποδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα δεν ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις παρά μόνο για αλλεργίες: «Γενικά υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες σ’ ότι αφορά τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι. Τα μεταλλαγμένα προϊόντα είναι στη ζωή μας εδώ και 20 χρόνια , τα καταναλώνουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν προκαλούν καρκίνο παρά μόνο αλλεργίες. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε με σιγουριά γιατί πρέπει να περάσει πολύ περισσότερος χρόνος για να βγουν τα σαφή συμπεράσματα». Ο κ Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι πίσω από τα μεταλλαγμένα τα οποία προωθεί μονοπωλιακά γνωστή πολυεθνική παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Ίσως έτσι να εξηγείται και η αλλαγή στάσης των Ευρωπαϊκών χωρών που προφανώς δεν άντεξαν στις πιέσεις της υπερατλαντικής δύναμης και των πολυεθνικών μονοπωλιακών συμφερόντων της.
Να θυμίσουμε ότι κάποτε η Ελλάδα ήταν κάθετα αρνητική στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων και μάλιστα ο Ξανθιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός είχε εντείνει τους ελέγχους και είχε εκφράσει έντονα την αντίθεσή του αλλά όπως φαίνεται οι εποχές …μεταλλάσσονται!
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…