Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 48 μέρες βροχή στην Ξάνθη!

48 μέρες βροχή στην Ξάνθη!

0
vroxi 48meres

Οι πιο βροχεροί μήνες των τελευταίων 5 ετών. Τον Απρίλιο έβρεχε 18 μέρες!

 

Με 9 μέρες παγετό και καθόλου χιόνι – Ήπιος χειμώνας που θυμίζει χειμώνες νότιων περιοχών και όχι της Ξάνθης

 
 
Βροχή και σήμερα …βροχή και αύριο…βροχή και χθες είναι το μονότονο μότο του καιρού όλο τον χειμώνα και την Άνοιξη του έτους που διανύουμε! Είναι γεγονός ότι αυτές οι 6 μήνες θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο βροχεροί μήνες των 5 τουλάχιστον τελευταίων ετών κι αυτό καταγράφεται και στην μνήμη μας αλλά και στα στοιχεία της Μετεωρολογικής υπηρεσίας (www.freemeteo.gr).
 
Οι μέρες της βροχής…
Σύμφωνα μ’ αυτά από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαϊου καταγράφονται 47 μέρες με βροχή και καταιγίδες με τον Απρίλιο να κρατά τα σκήπτρα αφού μας έβρεξε 18 μέρες! Αλλά και ο Μάιος δεν πήγε πίσω καθώς είχαμε 8 βροχερές μέρες ενώ οι θερμοκρασίες που καταγράφηκε είναι 10 βαθμοί η χαμηλότερη και 27 βαθμοί η υψηλότερη. ¨Όμως 8 μέρες με βροχή είχαμε και τον Μάρτη και 7 τον Γενάρη ενώ τις λιγότερες βροχές μας τις έριξε ο Φλεβάρης (μόλις 2) και ο Δεκέμβρης με 4. Η πιο κρύα μέρα του χειμώνα ήταν η 4η Δεκεμβρίου που το θερμόμετρο κατέγραψε το πρωί -3 βαθμούς. Η πιο θερμή μέρα του Δεκέμβρη ήταν τη 28η Δεκεμβρίου με 15 βαθμούς, τον Γενάρη η μέγιστη ήταν στους 18, τον Φλεβάρη στους 17, τον Μάρτη 19, τον Απρίλη στους 24 και τον Μάη στους 27 στις 22/5. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το θερμόμετρο δεν κατέβηκε κάτω από 3 βαθμούς και ήταν όλες κι όλες 9 οι μέρες που είχαμε παγετό και μόνο τον Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη δείχνει ότι και ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και δεν θύμιζε χειμώνα Ξάνθης! Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενάρης που παραδοσιακά είναι ο πιο κρύος μήνας του χειμώνας δεν είχε ούτε μια μέρα με παγετό, ενώ όλους τους χειμωνιάτικους μήνες στην πόλη της Ξάνθης δεν είδαμε ούτε μια νιφάδα χιονιού!
 
Τα «καπρίτσια του καιρού»…
Επιβεβαιώνεται λοιπόν και φέτος ότι ο καιρός είναι σύμμαχος των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν την θέρμανση στα χρόνια της κρίσης όπως επίσης και ότι ο φετινός χειμώνας θύμιζε χειμώνα της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας και όχι της Βόρειας Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από χιόνια, παγετό, χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς βόρειους ανέμους και όχι βροχές. Όπως όμως αναφέρουν από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή κι ούτε ξαφνικά γίναμε Θεσσαλία ή Ήπειρος (με βροχερούς χειμώνες) αλλά απλά για… «καπρίτσια του καιρού» που πάντως ούτε …παραγγελιά να τα χαμε…Σίγουρα όμως δεν λένε το ίδιο και οι αγρότες μας (όπως γράψαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ) αλλά και όλοι αυτοί που ανυπομονούν να’ ρθει το καλοκαίρι για να πάνε στις παραλίες! Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα – ούτε καν η ΜΕΤΕΟ – αν θα συνεχιστούν τα καπρίτσια του καιρού και αν θα είναι το ίδιο βροχερό και το καλοκαίρι!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…