Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7 περιπτώσεις «μαύρης» εργασίας στην Ξάνθη

7 περιπτώσεις «μαύρης» εργασίας στην Ξάνθη

0
ika-empros

Πρωταθλητής ο νομός Δράμας με 27. 117 συνολικά στην ΑΜΘ οι αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.156.499 ευρώ!

 

«Υπάρχει συμμόρφωση των επιχειρηματιών», λέει ο Διευθυντής του ΣΕΠΕ ΑΜΘ

 
Στο «κυνήγι» έχουν πάρει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ στην ΑΜΘ, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας που… «κυνηγά» την «μαύρη» εργασία. Δεν τους αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» από τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος και παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό – όπως αναφέρουν από την περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΕΠΕ – οι έλεγχοι για αδήλωτη εργασία γίνονται κανονικά και με τον νόμο και στους 5 νομούς και τα πρόστιμα «πέφτουν βροχή»!
 
7 περιπτώσεις στην Ξάνθη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο για τους 5 νομούς της ΑΜΘ συνολικά έχουν ελεγχθεί 953 επιχειρήσεις, όπου βρέθηκαν 117 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.156.499 ευρώ!
Συγκεκριμένα στην Ξάνθη σε ελέγχους που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας Ξάνθης από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι και τον Μάιο έχουν εντοπιστεί 7 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας 3 εκ των οποίων σε ανήλικους και έχουνε επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα. Σ’ αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων του Μαΐου (δεν έχουν αποσταλεί στην περιφερειακή διεύθυνση) και του δεύτερου δεκαήμερου του Σεπτέμβρη οπότε και οι έλεγχοι ήταν καθημερινοί. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον πρόσραμμα γίνονται 5 έλεγχοι τον μήνα.
 
Πρωταθλητής στην «μαύρη» εργασία αλλά και στους ελέγχους ο νομός Δράμας
Ο νομός Δράμας αναδεικνύεται πρωταθλητής τόσο στους ανασφάλιστους όσο και στα πρόστιμα. Συγκεκριμένα οι έλεγχοι εντόπισαν στο ίδιο χρονικό διάστημα 27 ανασφάλιστους όταν Ροδόπη – Καβάλα και Έβρος κινούνται στα ποσοστά της Ξάνθης. Αυτή όμως η διαφορά δεν οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Δράμα απ’ ότι στους άλλους νομούς αλλά είναι συνάρτηση και των ελέγχων που γίνονται καθότι η τοπική υπηρεσία της Δράμας είναι στελεχωμένη από 6 άτομα ενώ της Ξάνθης μόνο 2! Κατά συνέπεια οι έλεγχοι είναι πιο συχνοί και πιο εντατικοί. Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι σε κλάδους που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας κλπ.
 
Υπάρχει συμμόρφωση των επιχειρηματιών – Τσουχτερά τα πρόστιμα
Όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής του ΣΕΠΕ ΑΜ – Θ κ. Αγιαννίδης Ιωάννης από την υπηρεσία γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια παρά τις ελλείψεις σε τοπικές Διευθύνσεις όπως της Ξάνθης, για να παταχθεί το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας και ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα όντως σ’ ένα μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί και δηλώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούν. Αναφέρει δε μόνο μια περίπτωση κάποιου …αμετανόητου στην Δράμα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο 3 φορές γιατί δεν εννοούσε να δηλώσει τους εργαζομένους που απασχολούσε! Να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο είναι 10.550 ευρώ για εργαζόμενους ενήλικους και 9.500 για κάτω των 25 ετών. Συνήθως όταν κάποιου του επιβάλλεται πρόστιμο είτε το πληρώνει άμεσα οπότε έχει 30% έκπτωση είτε προσφεύγει στα δικαστήρια και παράλληλα δηλώνει τους εργαζόμενους προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση και το δικαστήριο να μειώσει το πρόστιμο.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…