Από αυτούς το 70% θα μείνει σε ιδιόκτητα σπίτια, συγγενείς ή φίλους
Έρευνα του ΙΝΚΑ παρουσιάζει με αριθμούς άλλη μια παράπλευρη απώλεια της οικονομικής κρίσης
Αναμφισβήτητα οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια διέξοδο από τη σωματική και συναισθηματική κόπωση, οι οποίες είναι εντονότερες τα τελευταία χρόνια στους Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Μια περίοδος που αποτελεί μια ευκαιρία για ξεκούραση, ψυχαγωγία, ανάπτυξη της προσωπικότητας, αλλά και για νέες γνωριμίες ή φλερτ.
Στην χώρα μας, και όχι μόνο, οι διακοπές είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό, ο οποίος δίνει την δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους, να γνωρίσουν διαφορετικά μέρη, αλλά και να απολαύσουν, πολλές φορές, στιγμές χαλάρωσης και πολυτέλειας σε ακριβά ξενοδοχεία ή σε κοσμοπολίτικους προορισμούς.
ΙΝΚΑ: Χωρίς διακοπές το 75% των Ελλήνων
Όλα αυτά, όμως, φέτος, θα αποτελέσουν απλά ένα όνειρο για 3 στου 4 Έλληνες, οι οποίοι θα μείνουν σπίτι τους σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου, όπου με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων ρωτήθηκαν 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Ενώ, από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών, με το μέρος καταγωγής να κερδίζει έδαφος.
Το 70% δεν θα πληρώσει ξενοδοχείο
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, επιστρέφει η μόδα της δεκαετίας του ’80, η οποία ήθελε τους τουρίστες να περνάνε τις ημέρες των διακοπών τους σε ιδιόκτητα σπίτια σε χωριά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες μόνο το 30% θα περάσει τις διακοπές του σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα, καθώς το 40% θα μείνει σε ιδιόκτητο σπίτι και το υπόλοιπο 30% σε σπίτι συγγενή ή φίλου.
Περικοπές και στην διάρκεια των διακοπών
Ένας ακόμη τομέας που δέχεται περικοπές λόγω οικονομικής κρίσης είναι και η διάρκεια των διακοπών, η οποία φαίνεται αν περιορίζεται δραματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ, ένα ποσό που προκαλεί ίλιγγο για τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και για τους έχοντες, λόγω της οικονομικής αστάθειας που χαρακτηρίζει την εποχή.
Ειδικότερα, κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει 4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών, 7 ημέρες το 25% των οικογενειών, 10 ήμερες το 20% των οικογενειών, 15 ήμερες το 13% των οικογενειών, ενώ 20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, το Ινστιτούτο δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας για την μετακίνησή τους.
Γεωργία Ταραξοπούλου