Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε Συνεταιρισμό μετατράπηκε η ΕΑΣ Ξάνθης

Σε Συνεταιρισμό μετατράπηκε η ΕΑΣ Ξάνθης

0
eas

25 ΕΑΣ που δεν προσαρμόστηκαν με τον νόμο Σκανδαλίδη δεν έχουν νόμιμες διοικήσεις επειδή εξέπνευσε η προθεσμία μετατροπής τους

 

140 τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού της Ξάνθης

 
 
Καθ’ όλα νομότυπη είναι η ΕΑΣ Ξάνθης και η διοίκησή της και δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 25 ΕΑΣ οι οποίες έμειναν χωρίς διοικήσεις επειδή δεν προσαρμόστηκαν σtον νόμο Σκανδαλίδη 4015/11 σύμφωνα με τον οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή των Ενώσεων είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, είτε σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, δηλαδή ανώνυμες εταιρείες. Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις – χρονικό διάστημα στο οποίο θα έπρεπε να αλλάξουν εταιρική μορφή – που δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ εξέπνευσε 30 Απριλίου. Ο νόμος δεν καλύπτει τους προέδρους τους καθώς τους στερεί το δικαίωμα υπογραφής, ενώ σε ορισμένες οργανώσεις έχουν μπλοκάρει ακόμα και οι λογαριασμοί τους στην τράπεζα! Να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για τις Ενώσεις αλλά και για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που δεν έχουν κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων.
Έτσι σήμερα οι Ενώσεις καλούνται σε χρόνο ρεκόρ να κάνουν εκλογές και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μετατροπής τους.
 
Συνεταιρισμός έγινε η Ένωση Ξάνθης
Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης η διοίκηση μερίμνησε και έκανε εγκαίρως την μετατροπή της Ένωσης σε Συνεταιρισμό: «Έχουμε προχωρήσει στην μετατροπή της ΕΑΣ σε συνεταιρισμό. Έχουμε 140 ιδρυτικά μέλη από κάθε συνεταιρισμό του νομού μας. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα σε κάθε συνεταιρισμό να λειτουργεί αυτόνομα με τρόπο όμως που να αποδεικνύεται η λειτουργία τους γιατί διαφορετικά αυτοκαταργούνται Στο νομό μας έχουμε περίπου 78 συνεταιρισμούς που όμως οι περισσότεροι δεν λειτουργούν και είναι μόνο σφραγίδες. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον να γίνει συγχώνευση τους και έτσι προχωρήσαμε στην μετατροπή της Ένωσης σε συνεταιρισμό όπως προβλέπει ο νόμος. Άλλες ΕΑΣ δεν προχώρησαν γι αυτό και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης, εξηγώντας τη διαδικασία.
Να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ συγκαλεί σε σύσκεψη όλες τις Ενώσεις αύριο στην Αθήνα για να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν. Οι ψυχραιμότεροι πάντως ελπίζουν ότι με μία τροπολογία που θα κατατεθεί στη βουλή, πιθανόν αυτή την εβδομάδα, να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα και οι συνεταιριστικές οργανώσεις να ξεμπλοκάρουν.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…