Πώς κατανέμονται οι έδρες με βάση την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου
Ποιοι παλιοί εκλέγονται σίγουρα. Ποιοι θα δώσουν μάχη με την εκλογή. Για ποια ανανέωση μιλάμε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Παρεκκλίνοντας λίγο από το συζήτηση γύρω από το ποιος θα είναι δήμαρχος στους δήμους της Ξάνθης για την επόμενη 5ετία, απόφαση που οι δημότες της Ξάνθης, των Αβδήρων και της Μύκης θα λάβουν την επόμενη Κυριακή, το «Ε» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει τα πιθανά σενάρια της σύνθεσης των δημοτικών συμβουλίων, μιας και τα μέλη τους είναι αυτά που θα αναλάβουν αρμοδιότητες, πρωτοβουλίες, κατάθεση προτάσεων, παρεμβάσεων, θα θέσουν την προοπτική και θα κληθούν να υλοποιήσουν τη στρατηγική του κάθε δήμου.
Επίσης, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που θα μοιραστούν οι έδρες σε κάθε συνδυασμό του κάθε δήμου με βάση τον Καλλικράτη, μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί υποψήφιους και πολίτες και το οποίο δείχνει ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται ακόμη μέσα στο παιχνίδι της εκλογής και ποιοι έχουν χάσει κάθε πιθανότητα να εκπροσωπηθούν στα αυτοδιοικητικά όργανα.
Πώς θα διαμορφωθούν οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης τη δεύτερη Κυριακή
Το νέο δημοτικό συμβούλιου του δήμου Ξάνθης που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014 θα έχει 41 μέλη, δηλαδή θα αυξηθεί κατά οκτώ δημοτικούς συμβούλους. Επίσης, για πρώτη φορά θα έχει τόσο ευρεία πολυφωνία, αφού σε αυτό θα αντιπροσωπεύονται επτά συνδυασμοί. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, 4 έδρες λαμβάνει ο συνδυασμός του Δημήτρη Μπένη, δύο ο συνδυασμός του Σωτήρη Τσιακίρογλου, άλλες δύο ο συνδυασμός του Ιπποκράτη Καμαρίδη και από μία οι δημοτικές παρατάξεις Ανταμπούφη και Κολλάρου. Σύμφωνα με την πρώτη κατανομή, ο συνδυασμός του Μπάμπη Δημαρχόπουλου λαμβάνει έξι έδρες και ο συνδυασμός του Χρίστου Πούλιου πέντε έδρες. Δηλαδή στην πρώτη Κυριακή κατανέμονται οι μισές έδρες και οι άλλες μισές στο δεύτερο γύρο (υπολογίζοντας ότι μία από τις 41 είναι η έδρα της Σταυρούπολης που θα καταληφθεί από τον συνδυασμό που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία τη δεύτερη Κυριακή). Ο νικητής της 25ης Μαΐου θα λάβει συνολικά τα 3/5 των εδρών και οι υπόλοιποι θα μοιραστούν τα 2/5. Αυτό στην περίπτωση της Ξάνθης σημαίνει ότι: Α σενάριο: αν πλειοψηφήσει ο Δημαρχόπουλος θα λάβει άλλες 19 έδρες για να φτάσει τις 25 που θα του αντιστοιχούν και μία θα πάρει ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ, Β σενάριο: αν νικήσει ο Πούλιος θα λάβει 20 έδρες, όσες για να καταλάβει τα 3/5 των εδρών. Αλλαγές στις έδρες των υπόλοιπων συνδυασμών δε θα υπάρξουν.
Ποιους θα δούμε σίγουρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο
Με βάση λοιπόν όσα ο νόμος προβλέπει και σύμφωνα με τις ψήφους που έλαβε ο κάθε υποψήφιος σύμφωνα με τα τελικά (αν και όχι επίσημα ακόμη, καθώς δεν αποφάνθηκε το Πρωτοδικείο) αποτελέσματα στα 95 εκλογικά τμήματα του δήμου σίγουρο είναι ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζουν οι: 1) Μανόλης Τσέπελης, 2) Γιώργος Παπασταματίου, 3) Τάσος Θεοδωρίδης, 4) Θωμάς Ηλιάδης και 5) Απόστολος Αγκόρτσας από τον Δήμο-Πρότυπο και οι: 1) Τιμούρ Χουσεΐν Ογλού, 2) Κρίτων Καλογερής, 3) Καρά Αχμέτ, 4) Θανάσης Ξυνίδης, 5) Τοπ Ισμέτ από την Κοινωνία των Δημοτών. Σημειώνεται ότι εκλέγονται πέντε αν και οι έδρες είναι έξι, αφού στους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης (ανάλογα με το κάθε σενάριο) η πρώτη θέση δημοτικού συμβούλου αντιστοιχεί στον επικεφαλής.
Ακόμη, και ομοίως με το τελευταίο σχόλιο, μέλη του Σώματος θα είναι οι: 1) Δημήτρης Μπένης, 2) Σιαμπάν Μπαντάκ, 3) Στέλιος Γουναρίδης και 4) Γιάννης Τσεγγελίδης από τον συνδυασμό ‘Συμμετέχω’, οι 1) Σωτήρης Τσιακίρογλου και 2) Αλίκη Μιχαλοπούλου από τον συνδυασμό «Ενωτική πρωτοβουλία», οι 1) Ιπποκράτης Καμαρίδης και 2) Χρυσούλα Δημούδη από την «Νέα Εποχή» και Νίκος Ανταμπούφης από τους «Πολίτες για την Ξάνθη», καθώς και Γιώργος Κολλάρος από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Αυτοί που δίνουν μάχη με την εκλογή
Ακολουθώντας το πρώτο σενάριο, δηλαδή τη νίκη Δημαρχόπουλου πετυχαίνουν την είσοδό τους στο δημοτικό συμβούλιο επιπλέον οι: 1) Παναγιώτης Ταρενίδης, 2) Μποζ Ραμαδάν, 3) Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ, 4) Πασχάλης Λύρατζης, 5) Χασάν Ογλού Φερντούν, 6) Θεοδώρα Γιαννώτα, 7) Μαρίνος Σδρέβανος, 8) Στέφανος Ιγιαννίδης, 9) Χασάν Ογλού Ορχάν, 10) Γιάννης Δρεμσίζης, 11) Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, 12) Κώστας Τριανταφυλλίδης, 13) Μπογιάρ Αχμέτ Σελαϊντήν, 14) Ερκάν Κίρατζη, 15) Κλεομένης Ψωμακέλης, 16) Δέσποινα Παρτσαλίδου, 17) Χρήστος Μούρκας, 18) Αλέκος Κυριακίδης, 19) Αλεξία Γκιρτζίκη και 20) και πλειοψηφών της Σταυρούπολης, δηλαδή ο Κυριακός Παπαδόπουλος. Επιλαχούσα είναι η Ειρήνη Πυρνάρη.
Στο δεύτερο σενάριο, την δημοτική αρχή θα απαρτίζουν επίσης οι: 1) Μανόλης Φανουράκης, 2) Ηλίας Βασιλούδης, 3) Γιώργος Μυλωνάς, 4) Τζενάν Τσαρεκτσή, 5) Ειρήνη Χαριτωνίδου, 6) Μιχάλης Ρεκάρης, 7) Δημήτρης Χαϊτίδης, 8) Μανιώ Τσαΐρογλου, 9) Απόστολος Ελευθεριάδης, 10) Θεόδωρος Κεβεντζίδης, 11) Γιάννης Εγγλεζάκης, 12) Κώστας Δέλκος, 13) Μπάμπης Δαργανάκης, 14) Ζιά Μρτζάν ογλού, 15) Κανσίζ Τοσούν Ογλού, 16) Κώστας Γαβριηλίδης, 17) Αριάδνη Κυρπόγλου, 18) Σωτήρης Καβασακάλης, 19) Δημήτρης Βορίδης και 20) ο πλειοψηφών υποψήφιος της Σταυρούπολης, δηλαδή ο Γρηγόρης Παναγιωτίδης. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Θωμαή Μυστακίδου.
10 «παλιές καραβάνες» στο Δημαρχόπουλο, 7 στον Πούλιο
Με μία πρώτη εικόνα και στις δύο περιπτώσεις, τις πρώτες θέσεις σε αριθμό σταυρών καταλαμβάνουν πρόσωπα που είναι ήδη γνωστά στην αυτοδιοίκηση. Από τη μια πλευρά το «δημοτικό συμβούλιο Δημαρχόπουλου» έχει Τσέπελη, Παπασταματίου, Θεοδωρίδη, Ηλιάδη, Αγκόρτσα, Ταρενίδη, Δρεμσίζη, Μούρκα, Κυριακίδη και το «δημοτικό συμβούλιο Πούλιου» διαθέτει Χουσεΐν Ογλού, Καλογερή, Ξυνίδη, Τοπ, Βασιλουδη, Βορίδη. Και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι Φερντούν και Φανουράκης που έχουν διατελέσει ξανά δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά με την αντίπαλη παράταξη. Επίσης, με τα αυτοδιοικητικά έχουν ασχοληθεί και οι Λύρατζης, Χαϊτίδης, αλλά όχι σε δημοτικό επίπεδο. Όπως γίνεται σαφές, η πλευρά Δημαρχόπουλου ποντάρει πιο πολύ στο «δοκιμασμένο», ενώ σαφέστατα η νίκη Πούλιου θα φέρει μεγαλύτερη ανανέωση στο δημοτικό συμβούλιο. Βέβαια, υπάρχει μία βασική διαφοροποίηση: ότι δηλαδή οι σύμβουλοι του Δημαρχόπουλου έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ οι άλλοι δοκιμάστηκαν μόνο στην αντιπολίτευση και αυτό δίνει μία διαφορετική προέκταση στη φθορά, αλλά και στην ανανέωση που ποντάρει ο καθένας.
16 από τις 27 έδρες του Δ.Σ. Τοπείρου πήρε ο Μίχογλου
Οι υπόλοιποι τρεις δήμοι του νομού Ξάνθης έχουν 27μελή δημοτικά συμβούλια, επομένως στα 3/5 του νικητή αντιστοιχούν 16 έδρες.
Στο δήμο Τοπείρου η επικράτηση του Θωμά Μίχογλου έφερε και οριστική κατανομή των εδρών με βάση τα ποσοστά που έλαβε ο κάθε συνδυασμός. Έτσι, στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Τοπείρου οι δημοτικοί σύμβουλοι του νέου δημάρχου καταλαμβάνουν 16 έδρες και 11 παίρνει οι συνδυασμός της Μαρίας Καραλευθέρη, που, όπως τονίστηκε και παραπάνω, αντιστοιχούν στην ίδια ως επικεφαλής και στους 10 πρώτους πλειοψηφήσαντες υποψήφιους του συνδυασμού.
Τα σενάρια και οι έδρες της δεύτερης Κυριακής στο δήμο Αβδήρων
Στο δήμο Αβδήρων, με την πρώτη κατανομή και με βάση το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του ο Γιώργος Τσιτιρίδης καταλαμβάνει 7 έδρες. 5 παίρνει ο Βασίλης Τσολακίδης και από μία ο Νίκος Καλιαμπάκας και ο Κώστας Αντωνιάδης, τις οποίες και θα καταλάβουν οι ίδιοι ως επικεφαλής. Σε περίπτωση δε που νικήσει ο Τσιτιρίδης θα λάβει άλλες 9 έδρες για να συμπληρώσει τις 16 που απαιτούνται για τον πλειφήσαντα συνδυασμό και ο Τσολακίδης θα λάβει άλλες 4, προκειμένου να συμπληρωθεί αριθμός των μελών του αυτοδιοικητικού οργάνου. Αν όμως υπερτερήσει ο Τσολακίδης θα προσθέσει ακόμη 11 έδρες στο συνδυασμό του για να φτάσει τις 16 και ο Τσιτιρίδης θα πάρει τις δύο που απομένουν.
Η μάχη των 12 εδρών στο δήμο Μύκης
Στο δήμο Μύκης, με βάση την πρώτη κατανομή, 4 έδρες παίρνει Τζεμήλ Καπζά, άλλες 4 ο Μουσταφά Αγγά (αν και έχουν διαφορά 7 μονάδων), 3 ο Μουσταφά Τζουκάλ και άλλες 3 ο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν. Επομένως, αν κερδίσει ο Τζεμήλ Καπζά θα λάβει άλλες 12 έδρες και θα μείνουν 5 για τον Μουσταφά Αγγά, ενώ αν κερδίσει ο τελευταίος θα πάρει της 12 έδρες και θα αφήσει 5 για τον Τζεμήλ Καπζά.
Ελένη Διαφωνίδου