Ο δρόμος της νίκης

0
dimarxopoulos niki

Δημαρχόπουλος, Τσιτιρίδης και Τζεμήλ μαζί με τον Μίχογλου αναλαμβάνουν υποχρεώσεις Δημάρχου την 1η Σεπτεμβρίου

 

Μεγάλη νικήτρια η αποχή. Ακόμα λιγότεροι προσήλθαν στις κάλπες στην εκλογική αναμέτρηση τις 25ης Μαΐου

 
 
Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα ανεπίσημα αποτελέσματα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών τις 25ης Μαΐου για τον νομό μας. Για άλλη μια φορά, νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκε η αποχή, η οποία αύξησε τα ποσοστά της σε όλους τους δήμους. Ποσοστά που αναμφισβήτητα αντανακλούν την απογοήτευση των πολιτών και την πεποίθηση τους ότι και οι δύο διεκδικητές του εκάστοτε δήμου είναι ίδιοι. Έτσι, στον Δήμο Ξάνθης η αποχή άγγιξε το 49%, στο Δήμο Αβδήρων το 46% και στον Δήμο Μύκης το 35%.
Να σημειώσουμε ότι την εκλογική διαδικασία έσωσε η κάλπη των ευρωεκλογών, η οποία οδήγησε αρκετούς ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα.
 
Μάχη ψήφο με ψήφο στην Ξάνθη
Σκληρή μάχη δόθηκε ανάμεσα στον κ. Μπάμπη Δημαρχόπουλο και στον κ. Χρίστο Πούλιο στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την διεκδίκηση του Δήμου Ξάνθης. Παρά το γεγονός ότι η αποχή αυξήθηκε περίπου κατά 4%, τα άκυρα διπλασιάστηκαν και τα λευκά τετραπλασιάστηκαν, ο συνδυασμός του κ. Πούλιου «Κοινωνία Δημοτών» κατάφερε να διπλασιάσει τις δυνάμεις του, συγκεντρώνοντας 11.090 ψήφους (48,86%). Μια προσπάθεια που ωστόσο δεν φάνηκε αρκετή, καθώς ο «Δήμος Πρότυπο» προσέλκυσε στην κάλπη επιπλέον περίπου 3.000 ψηφοφόρους από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 11.608 ψήφους (51,14%) και να αναδειχθεί ο κ. Δημαρχόπουλος ο νέος Δήμαρχος της Ξάνθης με διαφορά περίπου 500 ψήφους. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι και το γεγονός ότι η εκλογική περιφέρεια της Σταυρούπολης, ενώ είθισται να στηρίζει την συμπολίτευση, έδωσε προβάδισμα στον συνδυασμό του κ. Πούλιου με ποσοστό περίπου 55%.
 
Ο «περίπατος» του Τσιτιρίδη στα Άβδηρα
Μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη στα νότια του νομού, με τον Γιώργο Τσιτιρίδη να αναδεικνύεται ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Αβδήρων από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα. Αν και η αποχή αυξήθηκε κατά 3%, οι «Πολίτες σε δράση» κατάφεραν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, συγκεντρώνοντας 8.323 ψήφους (60,97%) με αποτέλεσμα να πάρουν το «αίμα τους πίσω» για την εκλογική αναμέτρηση του 2010, αλλά και το δήμο από τον κ. Τσολακίδη, ο οποίος δεν κατάφερε να οδηγήσει στην κάλπη ούτε όσους τον στήριξαν την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας 5.328 ψήφους (39,03%). Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσιτιρίδης συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες του δήμου, Άβδηρα, Βιστωνίδα και Σέλερο.
 
Η ελάσσονα αντιπολίτευση του 2010, νικητής το 2014 στο Δήμο Μύκης
Πρώτος τερμάτισε και ο Τζεμήλ Καπζά στο Δήμο Μύκης. Ένα αποτέλεσμα που έγινε φανερό από τα πρώτα λεπτά της καταμέτρησης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνηση Πολιτών», η οποία ήταν η ελάσσονα αντιπολίτευση κατάφερε σχετικά εύκολα να πάρει τον δήμο συγκεντρώνοντας 7.058 ψήφους (58,05%) από τον Αγκά Μουσταφά, ο οποίος συγκέντρωσε 5.100 ψήφους (41,95%). Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής κάνανε σαφή την προτίμηση τους, με τον κ. Τζεμήλ να προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Μύκης. Τέλος, σε αντίθεση με τους άλλους δήμους του νομού, τα άκυρα και τα λευκά κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Κυριακή.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…