Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ναι» απ’ όλες τις Π.Ε. πλην Θάσου στο Γιώργο Παυλίδη

«Ναι» απ’ όλες τις Π.Ε. πλην Θάσου στο Γιώργο Παυλίδη

0
pavlidis niki

Το μεγαλύτερο ποσοστό του στο νομό πήρε ο νέος περιφερειάρχης στο δήμο Μύκης, που του έδωσε 63,56%. Αγαπημένος στον Έβρο με 61,44%

 

Εντυπωσιακά νούμερα σε λευκό και άκυρο. Το 2010 λευκά και άκυρα αντιστοιχούσαν στο 9,26% ενώ αυτή τη φορά φτάνει το 17,05%. Σε 7 συνδυασμούς μοιράζονται οι έδρες της αντιπολίτευσης

 
 
Με ποσοστό 56,34% ο Γιώργος Παυλίδης αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον Άρη Γιαννακίδη να ακολουθεί με 43,66%. Όπως ανέφερε το «Ε» στο χθεσινό του φύλλο, η έκβαση του αποτελέσματος διαφάνηκε πολύ νωρίς, δίνοντας τέλος στην αγωνία, με “happy end” για τη μία παράταξη και απογοήτευση για την άλλη. Ο Γιώργος Παυλίδης θα είναι ο νέος περιφερειάρχης που θα κληθεί να χειριστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, στοχεύοντας στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως ο ίδιος τόνισε στην πρώτη του δήλωση.
Στο νέο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, 31 έδρες καταλαμβάνει ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλίδη, 10 η παράταξη του Άρη Γιαννακίδη, 3 ο Κώστας Μορφίδης του ΣΥΡΙΖΑ, 2 ο Τέρενς Κουίκ, 2 η Ελληνική Αυγή, 1 η Λαϊκή Συσπείρωση, 1 η Γνώση και Συνεργασία και 1 η Οικολογία Αλληλεγγύη. Η αύξηση του αριθμού των συνδυασμών σε αυτές τις εκλογές οδήγησε σε πολυδιάσπαση των εδρών στην αντιπολίτευση, αφού ο Γιώργος Παυλίδης ως μείζονα αντιπολίτευση είχε λάβει το 2010 16 έδρες, ενώ τώρα ο Άρης Γιαννακίδης από την ίδια θέση λαμβάνει μόλις 10.
 
Εκτίναξη στον αριθμό άκυρων και λευκών
Τη δεύτερη Κυριακή στις κάλπες προσέτρεξαν 361.273 εκλογείς της Περιφέρειας ΑΜΘ από τους 660.839 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ήταν μικρότερος, όπως συνηθίζεται από την πρώτη Κυριακή, όταν είχαν ψηφίσει 387.200. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποχή από 41,41% σε 45,33%. Σημαντικά αυξήθηκαν οι άκυρες και οι λευκές ψήφοι, που από τη μια πλευρά είναι ενδεικτικό λαθών εξαιτίας της παρουσίας τριών καλπών, αλλά κατά κύριο λόγο αποτελεί επιλογή των ψηφοφόρων που θέλησαν να αφήσουν στην προτίμηση των άλλων το αποτέλεσμα για την ανάδειξη της νέας περιφερειακής αρχής. Έτσι, τα άκυρα από 20.164 αυξήθηκαν σε 33.117 και τα λευκά από 15.490 έγιναν 28.459. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι εντελώς διαφορετική ήταν η εκλογική συμπεριφορά στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2010, αφού τα άκυρα από 26.507 την πρώτη Κυριακή είχαν περιοριστεί σε 14,670 τη δεύτερη Κυριακή και αντιστοίχως τα λευκά από 18.311 είχαν μειωθεί σε 16.685. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι, οι άκυρες και λευκές ψήφοι που τη δεύτερη Κυριακή του 2010 έφταναν μόλις το 9,26% έγιναν 17,05% στο δεύτερο γύρο των προχθεσινών εκλογών, γεγονός που έχει τη σημασία του και τα συμπεράσματά του.
 
Αγαπημένος του Έβρου ο Γιώργος Παυλίδης
Ο Γιώργος Παυλίδης πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του στον Έβρο, όπου συγκέντρωσε το 61,44%, ενώ, όπως αναμενόταν, πολύ μεγάλο ποσοστό πήρε και στην Ξάνθη, όπου το 39,59% της πρώτης Κυριακής έγινε 58,93% στο δεύτερο γύρο. Ο Γιώργος Παυλίδης και στη δεύτερη Κυριακή επικράτησε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες πλην της Θάσου, όπου πήρε το προβάδισμα με 57,12% ο Άρης Γιαννακίδης. Στη Δράμα, η «Περιφερειακή Αναγγέννηση» προηγήθηκε τελικά (παρά τη μικρή διαφορά του πρώτου γύρου) με 51,39% και στην Καβάλα με 55,10%. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο Άρης Γιαννακίδης δεν κατάφερε ούτε τη δεύτερη Κυριακή να κερδίσει τη δική του εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, όπου ο Γιώργος Παυλίδης και στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσε 55,11% (είχε λάβει το 38,42% στις 18 Μαΐου).
 
Ροδόπη και Ξάνθη μείωσαν σημαντικά τις δυνάμεις Γιαννακίδη
Το σκηνικό της κρίσιμης δεύτερης Κυριακής ήταν αρκετά διαφορετικό πριν από τέσσερα χρόνια, όταν την εκλογική μάχη κέρδισε ο Άρης Γιαννακίδης. Τότε, η πρώτη Κυριακή είχε δώσει μία ισοπαλία με 41,75% προς 41,08% και κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει το αποτέλεσμα. Τελικά, υπερίσχυσε ο Άρης Γιαννακίδης με 51,49% κερδίζοντας κατά κράτος στη Ροδόπη και για λίγο στην Ξάνθη. Σε όλες τις άλλες Π.Ε. και πάλι προβάδισμα είχε ο Γιώργος Παυλίδης.
Στη Δράμα ο Άρης Γιαννακίδης διατήρησε τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει την προηγούμενη φορά, έχασε επτά περίπου μονάδες στον Έβρο, τρεις στην Καβάλα, δέκα μονάδες στην Ξάνθη και 20 μονάδες στη Ροδόπη! Κέρδισε δε περίπου 13 μονάδες στη Θάσο.
Οι ψήφοι και τα ποσοστά δείχνουν ξεκάθαρα τα αδύναμα σημεία του Άρη Γιαννακίδη που του στέρησαν τη δεύτερη νίκη και αντιστοίχως τις περιοχές, όπου βελτίωσε την παρουσία του ο Γιώργος Παυλίδης και κατάφερε να επικρατήσει. Τα δε αποτελέσματα σε Ξάνθη και Ροδόπη δείχνουν αναμφισβήτητα μία στροφή και της μειονοτικής ψήφους προς το Γιώργο Παυλίδη, που στην Ξάνθη τουλάχιστον φαίνεται να αιτιολογείται από τις επιλογές των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων του ψηφοδελτίου του Γιώργου Παυλίδη. Πιστοποιείται δε από τα αποτελέσματα ανά δήμο στην Π.Ε. Ξάνθης, αφού ο Γιώργος Παυλίδης συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο δήμο Μύκης (63,56%) και τον Τόπειρο (61,99%). Στα Άβδηρα έλαβε το 58,09%, ενώ στην Ξάνθη το μικρότερο ποσοστό του στο νομό, δηλαδή 56,14%.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…