Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις κάλπες

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις κάλπες

0
tautotites ekloges
 
Οι πρώτοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι με πενταετή θητεία θα αναδειχθούν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 και στις 25 Μαΐου. Μάλιστα, οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους από τον Σεπτέμβριο.
Στις κάλπες για να αποφασίσουν το αύριο δήμων και περιφερειών έχουν δικαίωμα να προσέλθουν 9.890.854 εκλογείς, ενώ στα στοιχήματα των εκλογών περιλαμβάνεται και αυτό της συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η αποχή είχε αγγίξει το 40% στον πρώτο γύρο, ενώ έφτασε το 51% στον δεύτερο γύρο.
Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που θα αναδειχθούν από τις προσεχείς εκλογές δεν θα κληθούν απλώς να διαχειριστούν ζητήματα καθημερινότητας, αλλά θα πρέπει να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακά έργα, ρε δεδομένο τον ενεργότερο ρόλο που αναλαμβάνουν στο επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις μέσω συγκεκριμένων δράσεων για την αναστροφή του κλίματος που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση, στηρίζοντας τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες αλλά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
Οι δημότες άλλωστε, όπως έχει φανεί από τις δημοσκοπήσεις, δεν επιζητούν πλέον δημάρχους «παλαιάς κοπής», αλλά πρόσωπα με όραμα για τις πόλεις όπου ζουν. Και οι ίδιοι οι αιρετοί, πάντως, εμφανίζονται να επιδιώκουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο που θα τους βοηθήσει να απεξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική διοίκηση και να αναλάβουν τη χάραξη ενεργών πολιτικών σε θέματα όπως η ανεργία, το περιβάλλον και ο σχεδιασμός των πόλεων του αύριο.
Οδεύοντας στο τέλος της πιο σύντομης προεκλογικής περιόδου των τελευταίων δεκαετιών, ήδη καταγράφεται ως χαρακτηριστικό της η προσπάθεια ανάδειξης μιας ακομμάτιστης Αυτοδιοίκησης από την πλειονότητα των υποψηφίων.
 
Η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός
 Σε περισσότερα από 22.580 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας θα κληθούν την Κυριακή οι πολίτες της χώρας για να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, που θα αναλάβουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο του 2014 και για πρώτη φορά θα έχουν πενταετή θητεία. Δεδομένου ότι αυτή τη φορά οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δεύτερος γύρος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, γεγονός που ενδέχεται να περιλαμβάνει ειδικές διαδικασίες, παρουσιάζουμε σήμερα τον οδηγό του… καλού ψηφοφόρου ώστε να μη βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως λίγο πριν από την κάλπη και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα.
Σημαντική αρχή είναι η προετοιμασία! Προτού ξεκινήσετε για την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος μπορείτε να ενημερωθείτε για το εκλογικό σας τμήμα προκειμένου να μην ψάχνετε την τελευταία στιγμή. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» (μέσα από τη διεύθυνση www.ypes.gr) θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Μην παρασυρθείτε επειδή έχετε εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγου ετεροδημοτών. Αυτοί ισχύουν μόνο για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να μεταβείτε στον τόπο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι. Όσοι είστε πολίτες άλλου κράτους-μέλους της EE έχετε δικαίωμα ψήφου αλλά μόνο για τις δημοτικές εκλογές και εφόσον εγγραφήκατε εγκαίρως στους καταλόγους.
Όταν φθάσει η ώρα της ψήφου, προσέξτε τις οδηγίες που θα σας δώσουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατά την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος θα κληθείτε πρώτα να ψηφίσετε για την εκλογή των δημοτικών Αρχών, των συμβουλίων που θα εκλεγούν στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.
Θα σας δοθεί για τον σκοπό αυτό ένας φάκελος και μία πλήρης σειρά ψηφοδελτίων από τους υποφήφιους δημοτικούς συνδυασμούς της περιοχής καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Αφού επιλέξετε, σφραγίστε τον φάκελο και ρίξτε τον στην ειδική κάλπη, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία σας για την επιλογή των περιφερειακών Αρχών. Και σε αυτή την περίπτωση θα σας δοθούν φάκελος, τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και το λευκό ψηφοδέλτιο.
Στον δεύτερο γύρο των συτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου, οπότε θα διενεργηθούν και οι ευρωεκλογές, η διαδικασία προβλέπει ότι πρώτα θα ψηφίσετε για τους δήμους, στη συνέχεια για τις περιφέρειες και 0α ακολουθήσει τελευταία η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ποτέ χωρίς ταυτότητα
 Θυμηθείτε προτού φύγετε από το σπίτι να πάρετε μαζί σας κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, βάσει του οποίου θα μπορέσει να γίνει η ταυτοπροσωπία. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετικά προσωρινά βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την τότε οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πριν από τη μεταβίβαση της σχετικώς αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία. Σημειώνεται ότι και τυχόν -κομμένα» δελτία αστυνομικός ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Εάν είστε στρατιωτικοί ή υπηρετούντες σε κάποιο από τα Σώματα Ασφαλείας, θα πρέπει να επιδείξετε τις στρατιωτικές ή τις άλλες υπηρεσιακές σας ταυτότητες. Σε περίπτωση που ανήκετε στους πολίτες της EE, οφείλετε να προσκομίσετε έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να έχετε πάρει μαζί σας το αποδεικτικό των στοιχείων σας και όταν φτάσετε στην εφορευτική επιτροπή να διαπιστωθούν κατά την αναγνώριση διαφορές με τα στοιχεία που αναφέρονται στον εκλογικό κατάλογο εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτιών. Μην ανησυχήσετε γιατί υπάρχει λύση.
Μια περίπτωση είναι τα στοιχεία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους να μη συμπίπτουν απόλυτα από ενδεχόμενα λάθη κατά την εκτύπωσή τους. Τότε θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση ταυτοπροσωπίας που θα εκδώσετε επιτόπου από τον οικείο δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά σας.
Μια άλλη συχνή περίπτωση αφορά τις γυναίκες εκλογείς που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους. ενώ στο δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας φέρονται με το πατρικό τους επώνυμο ή και αντίστροφα. Παράλληλα, υπάρχουν και γυναίκες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και αφού διεζεύχθησαν αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυμο του συζύγου τους με το επώνυμο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο.
Εάν είστε μία από αυτές τις γυναίκες εκλογείς, είναι δυνατή η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητάς σας με αντιπαραβολή των υπόλοιπων στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς να απαιτηθεί προσκόμιση άλλων αποδεικτικών εγγράφων, ωστόσο, αν δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας από την αντιπαραβολή, θα πρέπει να δείξετε κάποιο άλλο αποδεικτικό. Για τον λόγο αυτόν θα ήταν καλό να είστε εφοδιασμένες με κάποιο έγγραφο, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζυγίου.
 
Όταν δεν υπάρχετε στους καταλόγους
Φτάνετε στο εκλογικό σας τμήμα και συνειδητοποιείτε κάποια στιγμή πως δεν σας βρίσκουν στους εκλογικούς καταλόγους, παρ’ ότι είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του οικείου δήμου και δεν έχετε στερηθεί για οποιαδήποτε αιτία το εκλογικό σας δικαίωμα, όσο και αν δοκιμάσετε τη μνήμη σας. Μην πανικοβάλλεστε! Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα συμβαίνει είναι ότι ανήκετε στην κατηγορία των λεγόμενων παραλειφθέντων εκλογέων.
Θα χρειαστεί απλώς να απευθυνθείτε μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας στον δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι και να ζητήσετε πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια. Όσοι είστε εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια θα εφοδιαστείτε με αντίστοιχο πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή σας σε αυτά.
Τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εις διπλούν και επάνω τους θα υπάρχουν οι ενδείξεις Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014» και «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014», ανάλογα εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο των εκλογών των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Με αυτά θα μπορέσετε να ασκήσετε κανονικά το εκλογικό σας δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου σας, προσκομίζοντας βέβαια και τα αποδεικτικά της ταυτότητάς σας έγγραφα προκειμένου να γίνει η αναγνώριση, θα κληθείτε πάντως να υπογράψετε και μία υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρετε πως δεν ψηφίσατε ούτε προτίθεστε να ψηφίσετε σε άλλο εκλογικό τμήμα και δεν έχετε αποστερηθεί το εκλογικό σας δικαίωμα.
Ανάλογη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράψετε και σε περίπτωση που δίπλα στο όνομά σας στον εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη «Δ». Αυτή η ένδειξη σημαίνει πως είστε ένας από τους διπλοεγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλοψηφίας, θα υπογράψετε μία δήλωση στην οποία θα αναφέρεται πως λάβατε γνώση ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος ψηφοφόρος και δεν ψηφίσατε ούτε προτίθεστε να ψηφίσετε τη συγκεκριμένη ημέρα σε κάποιο άλλο εκλογικό τμήμα της Ελλάδας.
Κατά την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων σας και ιδιαίτερα στην ορθή αναγραφή του ειδικού εκλογικού αριθμού, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο. Στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα στοιχεία του εκλογικού τμήματος.
Σε περίπτωση, πάντως, που αψηφήσετε τα παραπάνω και μπείτε στον πειρασμό να ρίξετε διπλή ψήφο, να θυμάστε πως ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις. Εξάλλου, οι υπεύθυνες δηλώσεις σας θα φτάσουν στα πρωτοδικεία της χώρας σε ξεχωριστούς σάκους, ώστε να μπορεί να γίνει στη συνέχεια ο προβλεπόμενος έλεγχος.
 
Η ώρα της σταυροδοσίας
Ψηφίζουν για περιφερειάρχη όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον δήμο της συγκεκριμένης περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά τον αντιπεριφειάρχη και τους συμβούλους ψηφίζονται από όσους είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους δήμου που βρίσκεται εντός της εκλογικής περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα. Όπως προβλέπει ο νόμος, οι περιφερειακές ενότητες (σε γενικές γραμμές οι νομοί, με εξαίρεση την περίπτωση της Αττικής που χωρίζεται σε περισσότερες) αντιστοιχούν στις λεγόμενες εκλογικές περιφέρειες. Στους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης, εάν όμως κάποιος ψηφοφόρος βάλει σταυρό δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Αντιθέτως, σταυροί χρειάζονται για τους συμβούλους. Ο αριθμός καθορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των εδρών που έχει κάθε εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυρώσουν.
-Έναν σύμβουλο σε περιφέρειες που έχουν έως τρεις έδρες
-Έως δυο σε περιφέρειες από τέσσερις έως επτά έδρες
-Μέχρι τρεις σε περιφέρειες που έχουν από οκτώ έως 12 έδρες (Ξάνθη)
-Έως τέσσερις σε περιφέρειες με 12 έδρες και πάνω
 
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Οι σταυροί προτίμησης σημειώνονται αριστερά από το όνομα κάθε υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου. Αν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από όσοι επιτρέπεται δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
 
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Υπάρχουν δύο κατηγορίες δήμων: η πρώτη είναι οι δήμοι που προήλθαν από συνένωση μετά τον «Καλλικράτη». Αυτοί αποτελούνται από δημοτικές ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν στους προ των συνενώσεων δήμους ή κοινότητες και συνιστούν εκλογικές περιφέρειες. Η δεύτερη κατηγορία είναι δήμοι που δεν επηρεάστηκαν από τον Καλλικράτη και αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (π.χ. Δήμος Νέας Σμύρνης). Σε αυτή την περίπτωση, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυρούς σε συμβούλους. Σε δήμους που διαθέτουν δημοτικές ενότητες, δηλαδή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των σταυρών διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών. Έτσι, οι ψηφοφόροι σταυρώνουν:
-Έναν σύμβουλο σε περιφέρειες που έχουν έως τρεις έδρες
-Μέχρι τρεις συμβούλους σε περιφέρειες που έχουν από τέσσερις έδρες και πάνω
Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν και έναν σταυρό σε υποψήφιο από άλλη περιφέρεια του δήμου, εκτός από αυτήν στην οποία κατοικούν. Όπως και στην περίπτωση των περιφερειακών εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς, αυτοί δεν μετράνε υπέρ των συμβούλων αλλά το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…