500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
80 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. σόδα
ξύσμα από 1λεμόνι, ακέρωτο
λίγο αλεύρι και λίγο βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους
Για το σιρόπι
250 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25 εκ. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και 2 λεπτά αφότου αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα. Κόβουμε, αν θέλουμε, το γλυκό μέσα στο ταψί σε ρόμβους και το σιροπιάζουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.