Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εικονική πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος!

Εικονική πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος!

0
petrelaiokoilida lagos2

Άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης από πετρελαιοειδή πραγματοποίησε το υπολιμεναρχείο Λάγος στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος

 
 
Την Τρίτη 27-05-2014 στις 10:00 πμ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εκτελέσθηκε εντός της θαλάσσιας ζώνης του λιμένος Λάγος ‘’άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης από πετρελαιοειδή’’ , από το στρατιωτικό προσωπικό του υπολιμεναρχείου Πόρτο Λάγος, καθώς και των Λιμενικών Σταθμών Φαναρίου – Αβδήρων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του, σε συνεργασία με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Στην άσκηση συμμετείχαν τα πλωτά – χερσαία μέσα της Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα-υλικά απορρύπανσης που διαθέτουν.
Επιπρόσθετα στην άσκηση έλαβαν μέρος: ένα Επαγ/κό – Α/Κ σκάφος του Λιμένα Λάγος και η εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. με τον εξοπλισμό απορρύπανσης, σκάφος, βυτιοφόρο όχημα καθώς και το απαραίτητο προσωπικό. Οι συμμετέχοντας κλήθηκαν να δείξουν την ικανότητα και την ετοιμότητά τους σε περίπτωση πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή.
Αναφορικά με την αξιολόγηση και τα συμπεράσματα της άσκησης οι αρμόδιοι του υπολιμεναρχείου ανέφεραν ότι δόθηκε η ευκαιρία στο προσωπικό της υπηρεσίας και των συναρμόδιων φορέων, να εξασκηθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες στην καταπολέμηση ρυπάνσεως από πετρελαιοειδή όπως και να χρησιμοποιήσει στην πράξη τον εξοπλισμό και τα υλικά που διατίθενται. Επισημαίνεται επίσης ότι η ανταπόκριση του προσωπικού ήταν θετική και επεδείχθη ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επαγγελματισμός.
 
Το σενάριο της άσκησης
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης περίπου στις 9:50 πμ το υπολιμεναρχείο Λάγος ενημερώνεται τηλεφωνικώς από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ότι μετά από βλάβη σε εύκαμπτο αγωγό πετρελαιοειδών που διαθέτει η εγκατάσταση της εταιρείας διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα πετρελαιοειδούς προϊόντος στο λιμένα Λάγος. Άμεσα αποπλέει περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας προς εντοπισμό της ανωτέρω πετρελαιοκηλίδας. Κατά τη στιγμή του εντοπισμού της διαπιστώνεται ότι αυτή βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Λιμένα, εκτάσεως 100 τ.μ. και ποσότητα περίπου 1 κ.μ. , ενώ ένα μέρος αυτής έχει ποτίσει την παραλιακή περιοχή στο σημείο ΄΄παρατηρητήριο΄΄ του αλσυλλίου Λάγος. Στο δίαυλο του Λιμένα Λάγος πλωτό σκάφος του υπολιμεναρχείου σε συνεργασία με Υπηρεσιακό όχημα από δυτικά του διαύλου ποντίζει-απλώνει πλωτό φράγμα του Λιμενικού Ταμείου Λάγος 100μ για τον εγκλωβισμό της εν λόγω πετρελαιοκηλίδας εντός του Λιμένα και την μη διαφυγή αυτής προς το Θρακικό Πέλαγος. Παράλληλα πλωτό σκάφος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ποντίζει φράγμα του στην ανατολική πλευρά του λιμένα για την αποφυγή ρύπανσης του ιχθυογεννητικού σταθμού ΄΄ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ΄΄. Επίσης στο σημείο της γέφυρας εντός Λιμένα Λάγος ποντίζεται φράγμα του Λιμενικού Ταμείου Λάγος για την διαφυγή πετρελαιοκηλίδας από δυτικά του εν λόγω ιχθυογεννητικού σταθμού. Τα διαφυγόντα πετρελαιοειδή θα αντιμετωπιστούν από συνεργεία απορρύπανσης της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπολιμεναρχείου, με ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων για τον εγκλωβισμό αυτών και την ενεργοποίηση της συσκευής SKIMMER για την περισυλλογή των καταλοίπων.
Όσον αφορά στον καθαρισμό της πληγείσας ακτής του Λιμένα Λάγος, θα αναληφθεί από το προσωπικό του Λιμενικού, ενεργοποιώντας παράλληλα τα εθελοντικά δίκτυα.
Μετά την ανάκτηση των πετρελαιοειδών καταλοίπων από τη θάλασσα και την συγκέντρωση των πετρελαιομένων υλικών- απορριμμάτων , τα σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα κατευθυνθούν στα σημεία παράδοσης, όπου θα γίνεται η παραλαβή τους από την πλωτή ευκολίας υποδοχής του λιμένα Λάγος και από φορτηγά οχήματα της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…