Σχόλια 30/05/14

0
Τελικά το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν», έπιασε…αλλά για τον Φώτη Κουβέλη…


 
 
Παζαρέματα
 Ενώ οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν την ευθύνη διοίκησης των δήμων από 1ης Σεπτεμβρίου, κάποιοι ήδη κινούνται από τώρα για να εξασφαλίσουν αξίωμα αντιδημάρχου.
Θεμιτό θα πει κανείς και δεν θα έχει ως ένα βαθμό άδικο. Όμως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Στα πρόσωπα που τελικά θα επιλεγούν. Θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια επιλογής αξιοκρατικά κι όχι μόνον στενά κομματικά.
Να επιλεγούν οι άριστοι, όχι οι αρεστοί. Και βέβαια μετράει και η εμπειρία όπως και το ήθος των ανθρώπων που θα τεθούν επικεφαλής των τομέων του δήμου.
Παράλληλα η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει πράξη την εξαγγελία της ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί πραγματικά με την αντιπολίτευση, δίνοντάς της ρόλο και συμμετοχή με ευθύνη κι όχι απλά διακοσμητική.
« Ε»


 
Συμφωνία με τους Γάλλους για την ΕΒΖ
 Εμπορική συμφωνία με τη γαλλική ζαχαροβιομηχανία Cristal Union φέρεται να έκλεισε η ΕΒΖ. Η Cristal Union είχε συμμετάσχει στις διαδικασίες πώλησης της ΕΒΖ, φτάνοντας ένα βήμα πριν την αγορά χωρίς όμως αυτή να ολοκληρωθεί.
Μέσα από τη συνεργασία των δύο εταιρειών θα παράγεται ζάχαρη φασόν από τους Γάλλους για την ΕΒΖ και αυξάνοντας την εισαγωγή ζάχαρης στη χώρα, συμβάλλοντας όμως στην ανάκτηση των μεριδίων της ΕΒΖ στην ελληνική αγορά, καθώς η Cristal Union εγγυάται τις ποσότητες της παραγωγής, τη σταθερότητα της τροφοδοσίας και τη διάθεση σε ανταγωνιστικές τιμές.
Για το μέλλον των ελληνικών ζαχαρουργείων όμως κουβέντα δεν γίνεται, όπως και για την αύξηση της παραγωγής τεύτλων.
-Δυστυχώς για την Ξάνθη η υπόθεση ΕΒΖ έχει κλείσει ερμητικά μάλλον.
« Ε»


 
 Σκέψεις για τις ευρωεκλογές
 Σε κάθε περίπτωση, κάνοντας μια σύντομη ανάλυση των εκλογών της Κυριακής, υπήρξε μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο πρώτων και ανοδική καταγραφή της Ελιάς. Είναι προφανές ότι η κοινωνία έστειλε ένα μήνυμα πολιτικής εξομάλυνσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές συνιστούν αναμέτρηση «δεύτερης τάξης», όπως λένε στην πολιτική επιστήμη και για τον λόγο αυτό διευκολύνουν την «χαλαρή ψήφο».
Όταν μάλιστα διεξάγονται στο μέσον της κυβερνητικής θητείας τότε κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τα κυβερνητικά κόμματα. Με τα δεδομένα αυτά οι εκλογές της Κυριακής διέψευσαν τις επιθυμίες κάποιων για «εντολή εκλογών» ενώ το αποτέλεσμα σήμανε πολιτικά πως είναι διαχειρίσιμο και σηματοδότησε την συνέχιση και επιβίωση της συμμαχικής κυβέρνησης. Η οποία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, είναι μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης.
« Ε»


 
Ευρωεκλογές ΙΙ
 Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έστειλαν ένα γενικότερο σήμα που ξεπερνά τους κομματικούς συσχετισμούς. Στην ουσία επιβεβαίωσαν τις συνεχείς υποδείξεις των δημοσκοπήσεων, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ψυχική απόσταση τον κομματικό ανταγωνισμό.
Σαν το κομματικό σύστημα να παράγει περισσότερη πόλωση από όση η κοινωνία μπορεί να καταναλώσει. Σαν η οξύτητα του κομματικού-μιντιακού λόγου να κινητοποιεί όλο και λιγότερο τους πολίτες, όχι γιατί η κοινωνία είναι «ημιλιπόθυμη», όπως συχνά ακούγεται, αλλά γιατί αρχίζουν να αλλάζουν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που έχει το πολιτικό σύστημα. Ο δημαγωγικός παροξυσμός φαίνεται να απευθύνεται σε ένα όλο και πιο περιορισμένο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου. Εκφράζει περισσότερο τη ΧΑ και τους ΑΝΕΛ, καθώς ένα όχι ευκαταφρόνητο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «κλωτσάει» στο συνεχές σκληρό ροκ.
« Ε»


 
Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού
 Μπορεί εντός των συνόρων ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι Έλληνες που διαμένουν εντός της ΕΕ, είχαν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν 10.095 συμπατριώτες μας που διαμένουν εκτός των συνόρων, αλλά εντός των χωρών της ΕΕ. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτη δύναμη ήταν το ΚΚΕ.
Αναλυτικά οι ψήφοι πήγαν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 2.706, ΣΥΡΙΖΑ 1.909, ΚΚΕ 1.768, Ελιά 818, Το Ποτάμι 794, Χρυσή Αυγή 468, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 179, ΑΝΕΛ 154, ΛΑΟΣ 96, ΕΠΑΜ 87.
Οι Έλληνες κάτοικοι χωρών-μελών της Ε.Ε άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 51 τμήματα που βρίσκονταν στις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.


 
Απολύθηκαν επιτέλους 524 «μπουμπούκια»
 Περισσότεροι από 500 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους το 2013 και το πρώτο τετράμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η ποινή της οριστικής παύσης επιβλήθηκε σε υπαλλήλους οι οποίοι είχαν διαπράξει άκρως σοβαρά αδικήματα, μεταξύ άλλων ανθρωποκτονία, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, παιδεραστία, παιδική πορνογραφία κ.α. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι τώρα παρέμεναν στην θέση τους παρά τα σοβαρά αδικήματα που είχαν διαπράξει, μάλιστα ορισμένοι λάμβαναν το μισθό τους ενώ βρίσκονταν ήδη στη φυλακή, καταδικασμένοι τελεσίδικα!
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Μητσοτάκη, οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές και η νομιμότητα θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.


 
Αγάλι-αγάλι
 Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, η οποία 4 μέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας βρίσκεται ακόμα στο 53%.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα για τους Ξανθιώτες υποψήφιους, των οποίων οι συνδυασμοί διεκδικούν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο, χθες στις 15:57, με ενσωμάτωση 53,22% των εκλογικών τμημάτων (12.008/22.561) είχαν ως εξής: Βασιλειάδης Αναστάσιος (Ν.Δ. ) 13.489, Ουμίτ Μεστάν Οσμάν (Umit Mestan Osman) (ΣΥΡΙΖΑ) 8.114, Καράνταη Ιλιάς του Φαήκ (Ν.Δ.) 5.636, Ταξιάρχης (Άλκης) Κίσσας (Ελιά) 2.822, Παναγιώτης Σγουρίδης (ΑΝΕΛ) 2.460, Χατζόγλου Μουράτ 1.545(ΚΚΕ).
Γ.Τ.


 
 Μια από τα ίδια
 Συνεδρίαση ΕΒΕΞ χωρίς καυγά δεν γίνεται. Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης και η κ. Ελένη Κίτσου. Όλα ξεκίνησαν όταν η τελευταία ζήτησε να ανέβει στο βήμα προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα του ΟΑΕΕ.
«Πριν από 8 μήνες είχα τοποθετηθεί ζητώντας να ενεργοποιηθούμε για το πρόβλημα με τις εισφορές μας στον ΟΑΕΕ. Αν και είχα εισπράξει τα εύσημα τόσο από τον κ. Μωραίτη όσο και από τον κ. Τσιακίρογλου, η πρότασή μου δεν συζητήθηκε. Έχετε δραστηριοποιηθεί καθόλου για το θέμα αυτό κ. πρόεδρε;» σημείωσε η κα Κίτσου προκαλώντας τον κ. Μωραΐτη, ο οποίος ενοχλημένος από τον επικριτικό της τόνο απάντησε ειρωνικά: «Ναι, έκανα! Πήγα στον υπουργό, το έθεσα και επειδή δε έκανε τίποτα γι’ αυτό το συζητάμε και σήμερα». Ακολούθησε μια λογομαχία κατά την οποία ο κ. Μωραΐτης αφαίρεσε τον λόγο από την κα Κίτσου με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται για αντιεπιμελητηριακή συμπεριφορά. Μόλις ηρέμισαν λίγο τα πνεύματα ο κ. Μωραΐτης ζήτησε από την κα Κίτσου να συνεχίσει την τοποθέτηση της, κάτι που έγινε μετά από κάποια «πείσματα» της τελευταίας.
Γ.Τ.


 
Υποψήφιος και μετά τι;
 Οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί κατάφεραν να κινητοποιήσουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αν μη τι άλλο έπεισαν 1.500 άτομα να είναι υποψήφιοι για το ένα ή το άλλο ψηφοδέλτιο. Είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα αυτών μπήκαν για να μπουν, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, χωρίς πραγματική αντίληψη του τι δηλώνει μία υποψηφιότητα, αλλά περισσότερο με τα παρακάλια και… για να βοηθήσουν την παράταξη. Θεμιτό και αυτό, ωστόσο το κύριο ζητούμενο είναι αυτός ο κόσμος που ενδιαφέρθηκε, οι λίγοι έστω που προσπάθησαν συνειδητά και ενδιαφέρθηκαν για να συμβάλουν στη διαμόρφωση της τύχης αυτής της πόλης να παραμείνουν ενεργοί και… ανήσυχοι! Είτε πρόκειται για την πλειοψηφούσα παράταξη, είτε για τις υπόλοιπες. Ειδικά για τις τελευταίες, όπου εκλέχθηκαν λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο αντιπολιτευτικός λόγος, τα θέματα, τα επιχειρήματα, τα προβλήματα της πόλης, τα παράπονα, τα κακώς κείμενα, η κριτική είναι στοιχεία που μπορούν να συνδυαμορφώνονται και να συναποφασίζονται από τις γνώμες πολλών. Είναι ευθύνη των αρχηγών και των εκλεγμένων να βάλουν τους υπόλοιπους σε αυτή τη διαδικασία. Μακάρι να δούμε νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τον τόπο μας.
Ε.Δ.


 
Σχέδια
 Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλά κανείς για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο δήμο, στο τέλος της νέας θητείας του δημοτικού συμβουλίου. Ο Χρίστος Πούλιος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει σταδιακά μαζί με τους «παλιούς» του συμβούλους για να δώσουν χώρο στους νέους να μάθουν και να εμπλακούν περισσότερο, ώστε να διαμορφωθεί το διάδοχο σχήμα που θα διεκδικήσει το δήμο. Ωστόσο, ο αντιπολιτευτικός ρόλος δε μπορεί να περιμένει γι’ αυτό μετά το «πάγωμα» των πρώτων ημερών από τις εκλογές, η «Κοινωνία των Δημοτών» συνέρχεται και γι’ αυτό ο Θανάσης Ξυνίδης σηκώνει τα μανίκια και «επανέρχεται στον παλιό του θυμό», όπως γράφει στο facebook.
Η ανάγκη συνεπούς και σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου είναι κάτι που ζητάμε να επιδείξουν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι δε νέοι συνδυασμοί καλούνται να επιδείξουν το στίγμα τους και να κερδίσουν με τη στάση τους τις πρώτες εντυπώσεις.
Ε.Δ.


 
Τους έκοψαν την μιλιά…
 Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και προφανώς και σ’ όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις των περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας. Έχει βαρέσει σιωπητήριο παντού και σίγουρα με εντολή των κεντρικών της ΕΛΑΣ και του υπουργού. Έτσι οτιδήποτε και να γίνει στο τόπο μας, από καυγάς μέχρι σοβαρό τροχαίο δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αστυνομικούς που θα επιληφθούν του περιστατικού αλλά πρέπει ν’ απευθυνθούμε στην περιφερειακή διεύθυνση για να …ψάξουν, να… βρουν, να …ενημερωθούν και να μας πουν δυο λέξεις! Ευγενέστατος δεν λέμε ο κ. Τσιπλάκης του γραφείου Τύπου της περιφέρειας αλλά όλη αυτή η διαδικασία και η λειτουργία του επικοινωνιακού κομματιού της ΕΛΑΣ είναι εις βάρος της πληροφόρησης και της επικοινωνίας της με τον κόσμο. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τι έγινε στο τόπο του και αυτή την μυστικοπάθεια δεν την καταλαβαίνει. Τι φοβούνται τέλος πάντων στην αστυνομία και έχουν κλείσει τα στόματα από όλους τους αστυνομικούς; Είναι μυστικό του κράτους αν μάθουμε για παράδειγμα πως έγινε το τροχαίο με τα άλογα στους Τοξότες;
Μ.Ξ.


 
 «Κάηκε» και τσουρουφλίστηκε το κόμμα του Καμμένου…
 … στις εκλογές. Έχασε τα 2/3 της δύναμής του από τον Ιούνιο του 2012. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Πήρε μόλις 3,46% και ενώ είχε 7,63% Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στην Ξάνθη 3,58% και 2.129 ψήφους ενώ είναι πάρει το 2012 7,53% και 4.618 ψήφους. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης πήρε 2.448 ψήφους (με ποσοστό ενσωμάτωσης 52,91%), ενώ ο Τέρενς Κουϊκ στην Περιφέρεια πήρε 3,33% και 11.569 ενώ το 2012 στην περιφέρεια μας είχαν ψηφίσει τους ΑΝΕΛ 29.068 πολίτες. Κάτι δεν έκαναν καλά …Μάλλον βασίστηκαν πολύ στην αντιμνημονιακή τους διαλεκτική και όταν αυτό ατόνησε δεν βρήκαν άλλο σύνθημα!
Μ.Ξ.    


 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…