Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεκαεπτά θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια νεκρά στις παραλίες της Ξάνθης το 2013

Δεκαεπτά θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια νεκρά στις παραλίες της Ξάνθης το 2013

0
caretta caretta

15 χελώνες carettacaretta, 2 πρασινοχελώνες και 4 δελφίνια εντοπίστηκαν στις ακτές αρμοδιότητας του Υπολιμεναρχείου Λάγος από 1/1/2013 έως σήμερα

 

Πολλά από αυτά διαπιστώνεται ότι τραυματίστηκαν, κάποια πέθαναν από φυσικά αίτια, ενώ για άλλα είναι αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου

 
 
Με το τραγικό θέαμα θαλάσσιων θηλαστικών που κείτονται άψυχα στις ακτές έρχονται κάποιες φορές αντιμέτωποι λουόμενοι, περιπατητές, λιμενικοί, εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, αλιείς και κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών, που ενημερώνουν τους αρμόδιους προκειμένου να εξετάσουν τα αίτια θανάτου και να δρομολογήσουν τη διαδικασία υγειονομικής ταφής.
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Ε», στην περιοχή αρμοδιότητας του υπολιμεναρχείου Πόρτο Λάγος από την περιοχή της Φωνής της Αμερικής και την παραλία Ερασμίου ως τις παραλίες που καλύπτουν το σύνολο της περιοχής Φαναρίου την περασμένη χρονιά εντοπίστηκαν συνολικά δεκαεπτά νεκρά θηλαστικά, ενώ άλλα τέσσερα έχουν βρεθεί τη φετινή χρονιά μέχρι σήμερα. Πρόκειται στην μεγάλη πλειονότητα για χελώνες carettacaretta, που συνολικά αυτές που καταγράφηκαν από την 1/1/2013 μέχρι και σήμερα ήταν 15, δύο ήταν οι πρασινοχελώνες και τέσσερα τα νεκρά δελφίνια.
 
Χελώνες carettacaretta, δελφίνια και πρασινοχελώνες χωρίς ζωή στις ακτές της Ξάνθης
Πιο συγκεκριμένα, μία πρασινοχελώνα βρέθηκε νεκρή στις 5/2/2013 στην παραλία Φαναρίου και άλλη μία στην ακτή της Γλυφάδας (ανατολικότερα από το Φανάρι) στις 25/10/2013. Το πρώτο νεκρό δελφίνι της περασμένης χρονιάς βρέθηκε στην παραλία Αβδήρων στις 15/2/2013, άλλο ένα βρέθηκε στην περιοχή Δασοχωρίου (δυτικότερα από το Εράσμιο), στις 26/4/2013, ένα ακόμη στο Μολυβωτή (τέρμα της παραλίας Μέσης στο νομό Ροδόπης) στις 21/7/2013 και ένα τέταρτο στην παραλία της Μέσης στις 7/9/2013.
Έντεκα χελώνες carettacaretta εντοπίστηκαν όταν ήταν πια αργά στις παραλίες Μυρωδάτου, Αβδήρων, Άι Γιάννη, Φαναρίου (τέσσερις και μία στο camping του ΕΟΤ) και Γλυφάδας (τρεις). Ακόμη τέσσερις έγιναν αντιληπτές εντός του 2014. Η πρώτη βρέθηκε στις 11/2/2014 στο Πόρτο Μόλο, η επόμενη στις 31/3/2014 στο Μυρωδάτο, ενώ μέσα στον Απρίλιο βρέθηκαν άλλες δύο στις 1/4/2014 και στις 8/4/2014 στο δασάκι του Λάγος και την παραλία Μαγγάνων αντίστοιχα.
 
Πολλά τα τραυματισμένα θηλαστικά
Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται ένα νεκρό θηλαστικό οι αρμόδιοι λιμενικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν να καλέσουν κτηνίατρο προκειμένου να ερευνηθούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Παράλληλά, ενημερώνεται και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας που επίσης τηρεί αρχείο, όπου καταγράφει και πληροφορίες για την κάθε περίπτωση θανατωμένου ζώου. Κάποια εντοπίζονται λαβωμένα, ενώ για άλλα είναι αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου τους. Κάποια ενδέχεται να τραυματίζονται από διερχόμενο σκάφος ή από δίχτυα ή καμάκι αλιέων, ενώ άλλα μπορεί να οδηγούνται από ρεύματα στα ρηχά. Πάντως, είναι αρκετά τα θηλαστικά που φέρουν τραύματα και γι’ αυτό άλλωστε μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγάλος αριθμός νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών (5 από τα 17) βρέθηκαν νεκρά μόνο τον Ιούνιο του 2013, εποχή που ξεκινά το ψάρεμα.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…