Την επιστήμη της αρχαιοαστρονομίας παρουσίασε ο Επίτιμος Έφορος Δ. Τριαντάφυλλος σε διάλεξη που έδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Πρεμιέρα για τις επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της ΛΑ’ ΕΠΚΑ για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου με παρουσίαση των αρχαιοαστρονομικών και εθνοαστρονομικών ερευνών στο χώρο της Θράκης
Από την αρχή της παρουσίας του στην γη ο άνθρωπος έστρεφε τα μάτια του προς τον ουρανό και προσπάθησε να κατανοήσει και να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. Αυτή η προσπάθεια του, μάλιστα, οδήγησε στην γέννηση της φιλοσοφικής σκέψης. Έτσι, η αστρονομία ήταν αυτή που οδήγησε στην ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα για την κατάκτηση του διαστήματος. Την μελέτη αυτή του σύμπαντος, μάλιστα, αποτύπωνε πάνω σε βράχια σχηματίζοντας γνωστούς σήμερα αστερισμούς. Τέτοιου είδους βραχογραφίες, κοιλότητες και άλλα χαράγματα έχουν βρεθεί και στην Θράκη, όπως γνωστοποίησε ο Επίτιμος Έφορος κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος σε διάλεξη με τίτλο «Αρχαιοαστρονομικές και εθνοαστρονομικές έρευνες στο χώρο της Θράκης» που πραγματοποίησε το Σάββατο 29 Μαρτίου στο αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.
Από τον Θαλή έως τον Νεύτωνα
Όπως ανέφερε και ο κ. Τριαντάφυλλος, «οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μαθηματικοί και αστρονόμοι έβαλαν τις βάσεις και συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόοδο της αστρονομίας». Μάλιστα έκανε αναφορές και στην συμβολή του καθένα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον Θαλή, ο οποίος είχε προβλέψει την ολική έκλειψη του Ηλίου του 585 π.Χ., τον Αναξίμανδρο, ο οποίος υπολόγισε τη γωνία των επιπέδων της εκλειπτικής και του ουράνιου ισημερινού, τον Αναξιμένη, τον Αναξαγόρα, τον Δημόκριτο , τον Μέτων και το σεληνιακό αττικό ημερολόγιο του, φτάνοντας μέχρι τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα.
Μνημεία αρχαιοαστρονομίας σε Γκιώνα και Μάνδρα
Αν και η αστρονομία ως ιδιαίτερος κλάδος δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τριαντάφυλλο, πραγματοποιείται μια διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ αρχαιολόγων, αστρονόμων και άλλων ειδικών επιστημόνων οι οποίοι μελετούν κοιλότητες σε βράχους.
«Κοιλότητες και βραχογραφίες εντοπίστηκαν και στο χώρο της Θράκης, κυρίως σε ορεινές περιοχές της Ροδόπης και του Ισμάρου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με την συμβολή του Φώτη Κωνσταντινίδη, Φύλακα Αρχαιοτήτων Μαρώνειας. Οι κοιλότητες της Θράκης εμφανίζονται σε ποικίλους σχηματισμούς πάνω σε επίπεδες επιφάνειες υψηλών ή χαμηλών βράχων και βρίσκονται συνήθως κοντά σε αρχαίους οικισμούς, φρούρια ή νεκροταφεία. Η μορφή και η διάταξη των κοιλοτήτων παραπέμπει σε απεικόνιση τμημάτων του έναστρου ουρανού. Η ταύτιση με συγκεκριμένους αστερισμούς δεν είναι δυνατή, εκτός από λίγες περιπτώσεις» σημειώνει ο ίδιος τονίζοντας την σημασία ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου στην χώρα μας.
Γεωργία Ταραξοπούλου