Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ισλαμικές σπουδές … «μετ’ εμποδίων»

Ισλαμικές σπουδές … «μετ’ εμποδίων»

0
kalantzis tzami

Αντιδράσεις από ακραίους κύκλους για την απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του Α.,Π. Θ. να ιδρύσει πρόγραμμα Ισλαμικών σπουδών

 

Δηλώσεις του γ. γραμματέα Γιώργου Καλαντζή: «Το υπουργείο στηρίζει αυτό το εγχείρημα που αποφάσισε το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Θέλουμε κανονικές δομές για όλους»

 

 
Μετά την εφαρμογή του νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τους ιεροδιδασκάλους και την πρόσληψη 240 στα δημόσια σχολεία της Θράκης όπου και διδάσκουν το Κοράνι στα μουσουλμανόπαιδα ένα ακόμη βήμα γίνεται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της μειονοτικής εκπαίδευσης που αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Πριν λίγες μέρες το Τμήμα Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ ενέκρινε με 23 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά την ίδρυση προγράμματος Ισλαμικών σπουδών. Το πρόγραμμα θα είναι τετραετούς διάρκειας και αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι αυστηρά ακαδημαϊκό και παρέχει τη δυνατότητα φοίτησης και χριστιανών και μουσουλμάνων μετά από εισαγωγή τους μέσα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
 
Αντίδραση από ακραίους κύκλους
Όμως τόσο η πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων όσο και η ίδρυση προγράμματος Ισλαμικών σπουδών που αποτελεί αυτόνομη και αυτοτελή απόφαση ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και όχι της πολιτείας βρίσκουν αντιδράσεις από τους ίδιους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους που είτε ανήκουν στην μειονότητα όπως στο θέμα με τους ιεροδιδασκάλους είτε σε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, με τα «σταγονίδιά» της να έχουν παρεισφρήσει στο ίδιο το Ίδρυμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μερίδα των καθηγητών που καταψήφισαν το πρόγραμμα διοργάνωσαν ημερίδα ξιφουλκώντας εναντίον της πρωτοβουλίας και στην οποία ακούστηκαν ανοίκειοι χαρακτηρισμοί για την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Το θέμα αυτό διχάζει και την εκκλησία. Είναι ενδεικτικό ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος φαίνεται να έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά του προγράμματος την ίδια στιγμή που οι 4 μητροπολίτες της Θράκης μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ του προγράμματος και αποκαλέστηκαν από τους καθηγητές που διοργάνωσαν την ημερίδα «εξωνημένοι ρασοφόροι» του Ιερώνυμου!  
 
Δηλώσεις του γ. γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή στο «Ε»
Γνώστης όλων αυτών ο γ. γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής ο οποίος μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ως γνωστόν η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ωστόσο δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την απόφαση καθότι θεωρεί αυτονόητο να παρέχεται η δυνατότητα για Ισλαμικές σπουδές στη χώρα μας από τη στιγμή μάλιστα που έχει μουσουλμανική μειονότητα και όταν δύο πατριαρχεία της βρίσκονται σε ισλαμικές χώρες: «Στη χώρα μας έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Είναι έλληνες πολίτες και έχουμε υποχρέωση με βάση και τις διεθνείς συνθήκες να τους προσφέρουμε σωστή εκπαίδευση. Γι αυτό το υπουργείο στηρίζει αυτό το εγχείρημα που αποφάσισε το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Θέλουμε κανονικές δομές για όλους. Είναι μια θετική κίνηση που συμφέρει τη χώρα μας και την Εκκλησία μας η οποία έχει δύο Πατριαρχεία σε ισλαμικές χώρες. Θεωρώ ότι οι θεολόγοι οφείλουν να στηρίζουν την Ορθοδοξία σε κάθε της προσπάθεια».
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…