Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στον πυρετό των φορολογικών δηλώσεων λογιστές και φορολογούμενοι

Στον πυρετό των φορολογικών δηλώσεων λογιστές και φορολογούμενοι

0

Κανονικά λειτουργεί το taxisnet. Λείπει ο περσινός πανικός, εντοπίζονται νέα προβλήματα

 

Εν μέρει «συγκίνησε» την κυβέρνηση η κινητοποίηση των φορέων για το φορολογικό καθεστώς. Μειώθηκαν τα πρόστιμα, αλλά εξακολουθούν τα παράδοξα

 
 
Σε εντατικούς ρυθμούς βρίσκεται η κίνηση στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία αφού από τις 20 Μαρτίου άνοιξε το περίφημο taxisnet για τις Φορολογικές Δηλώσεις 2014 των φυσικών προσώπων. Η προθεσμία υποβολής ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου 2014 για 8.500.000 φορολογούμενους και μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να θέλει να τηρήσει την προθεσμία, αφού και το ίδιο παραμένει συνεπές στην τήρηση των προθεσμιών και της λειτουργίας του συστήματος. Με λίγα λόγια ο περσινός πανικός λείπει, αλλά και πάλι λογιστές και φορολογούμενοι πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα, αφού υπάρχουν αλλαγές.
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του taxisnet έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 32.585 φορολογικές δηλώσεις ενώ την περισσότερη ”κίνηση” το σύστημα παρουσιάζει τις πρωινές ώρες αλλά και τις απογευματινές.
«Τα συστήματα δουλεύουν κανονικά, αλλά και τη φετινή χρονιά υπάρχουν καινούρια θέματα, οπότε λογιστές και φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών- φοροτεχνικών Ξάνθης Φίλιππος Παραστατίδης, που μας ενημερώνει ότι εντός των ημερών ο τοπικός σύλλογος θα ανακοινώσει οδηγίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης με βάση τα νέα δεδομένα.
Ένα από τα πρώτα προβλήματα που σημειώθηκαν είναι οι αναντιστοιχίες που εντοπίζονται στις αποδοχές που για πρώτη φορά φέτος κατατίθενται ηλεκτρονικά.
 
Μειώθηκαν τα πρόστιμα, αυξήθηκε η αυστηρότητα
Εν τω μεταξύ φαίνεται να απέδωσε εν μέρει καρπούς η κινητοποίηση τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των κατά τόπους συλλόγων λογιστών, που επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες για το ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε ληφθεί και στην Ξάνθη, που είχε οδηγήσει στη σύνταξη ψηφίσματος από την πλευρά των τοπικών επαγγελματικών φορέων που υποβλήθηκε στο υπουργείο. Από την πλευρά του συλλόγου της Ροδόπης το θέμα τέθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ, το οποίο ενστερνίστηκε τις θέσεις των λογιστών, όμως το ζήτημα σχετίζεται με την κεντρική πολιτική βούληση.
Έτσι, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο πέρασαν τελικά οι ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί, αλλά με σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα και μεταβολές που είναι προς θετική κατεύθυνση, όπως μας εξηγεί ο Φίλιππος Παραστατίδης. Τα «καπέλα δηλαδή των 1.000-2.500 ευρώ περιορίστηκαν σε 250-500 ευρώ αντίστοιχα.
«Τα παράδοξα βέβαια εξακολουθούν σε κάποιες παραβάσεις και το πλαίσιο συνεχίζει αν είναι ασφυκτικό», σχολιάζει ο κ. Παραστατίδης, σημειώνοντας ότι οπωσδήποτε έχει μία λογική η αυστηρή εποπτεία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο και για το ανθρώπινο λάθος. Ουσιαστικά, αν και μειώθηκε το ύψος των προστίμων αξιοσημείωτα πιο βαρύς είναι ο «πέλεκυς» για την περίπτωση εκπρόθεσμων δηλώσεων, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Σημαντικά έχουν αυξηθεί οι υποβολές (πχ για επιχειρήσεις), προκειμένου η κρατική μηχανή να μπορεί να αντλεί στοιχεία επιταχύνοντας τη διαδικασία των ελέγχων, ενώ το καινοτόμο στοιχείο είναι ότι η υποχρέωση δήλωσης αποσυνδέεται από την πληρωμή, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις του καθενός και οι τελευταίες να βρίσκονται σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα, όταν μιλάμε για επιχειρήσεις.
Βέβαια, το πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των λογιστών, συνεχίζει να είναι ασφυκτικό για τις εισπράξεις με αυξανόμενο ρυθμό δεσμεύσεων λογαριασμών και κατασχέσεων εις χείρα τρίτων, πράγμα που εξηγείται και από τον καλύτερο έλεγχο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλος βραχνάς για πολίτες και επιχειρήσεις παραμένει η υψηλή φορολογία, που είναι θέμα αμιγώς πολιτικής βούλησης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…