Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προσπαθούν να επιβιώσουν οι αγρότες

Προσπαθούν να επιβιώσουν οι αγρότες

0
agrotes-empros

Κ. Δαλάτσης: «Ακόμα δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο, για την οποία πέρυσι θριαμβολογούσαν ότι θα δοθεί τον Μάρτιο»

 

Ακόμα περιμένουν την β’ δόση του πριµ πρώτης εγκατάστασης οι Νέοι Αγρότες του 2010. Στα 95 ευρώ το εκτάριο το πριμ για το σκληρό σιτάρι

 
 
Χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό είναι οι περισσότεροι Νέοι Αγρότες του προγράμματος που προκηρύχθηκε το 2010, καθώς τέσσερα χρόνια έχουν πάρει την ενίσχυση που τους αναλογεί µόνο το 22% των 8.500 δικαιούχων του προγράμματος μέσα σε ένα διάστημα περίπου 18 μηνών. Στα όρια τους όμως βρίσκονται και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του κλάδου οι οποίοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την ασυνέπεια του ελληνικού κράτους και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων τους πάνω από ένα χρόνο. Οι μόνοι που έχουν λόγο να χαμογελάσουν έστω και λίγο είναι οι παραγωγοί σπαραγγιών, για τους οποίους η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως αρκετά καλή, λόγω της πρώιμης σοδειάς και των υψηλών τιμών που μπορούν να πετύχουν.
 
Νέοι χρεωμένοι οι Νέοι Αγρότες
Οι πληρωμές της β΄ και γ΄ δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης από το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε το 2010 για τους νέους αγρότες γίνονται με υπερβολικά αργό ρυθμό, ο οποίος αντιστοιχεί σε τέσσερις Νέους Αγρότες την ημέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τέσσερα χρόνια μετά, να έχουν πάρει την ενίσχυση που τους αναλογεί µόνο το 22% των 8.500 δικαιούχων του προγράμματος μέσα σε ένα διάστημα περίπου 18 μηνών.
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Τοπείρου, Κώστας Δαλάτσης σημειώνει ότι αυτή είναι μια πάγια κατάσταση εδώ και χρόνια. «Οι Νέοι Αγρότες ζούνε τα 2-3 πρώτα χρόνια στην αβεβαιότητα, όσον αφορά για το πότε θα πάρουν τα χρήματα τους από τα προγράμματα για την εγκατάσταση του και για τα επενδυτικά τους σχέδια. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι που αποφάσισαν να επενδύσουν στην γεωργία, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε αδιέξοδο, έχουν δώσει τα μισά χρήματα για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, όπως ορίζει το πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο ποσό πιστώνεται στους λογαριασμούς τους» σημειώνει ο κ. Δαλάτσης και εξηγεί «αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν η επιδότηση αργεί να καταβληθεί πάνω από 6 μήνες ή ένα χρόνο, οι δικαιούχοι να επιβαρύνονται με τόκους».
Να σημειώσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκουν διάφορους τρόπους να καθυστερούν τις πληρωμές, με την τελευταία δικαιολογία να είναι ότι καθυστερούν οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι απαραίτητοι για να γίνει η πληρωµή, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων έχει υποβάλει τα χαρτιά που χρειάζονται από το καλοκαίρι του 2013.
 
Στα 95 ευρώ ανά εκτάριο το πριμ για το σιτάρι
Σχετική απόφαση του υπουργείου αναφέρει ότι «το ποσό της ειδικής στήριξης σκληρού σίτου για το έτος 2013 καθορίζεται στα 95 ευρώ ανά εκτάριο».
Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο κ. Δαλάτσης αναφέρει ότι η τιμή κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα κάθε χρόνο και τονίζει ότι το πριμ αφορά την περυσινή σοδειά. «Τα χρήματα αυτά είναι καλοδεχούμενα. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός και να δίνονται τα χρήματα στην ώρα τους. Κονεύουμε να αλωνίσουμε την σοδειά του 2014!».
 
Στον αέρα και το επίδομα πετρελαίου
Ούτε λόγος δεν γίνεται στου κόλπους της Κυβέρνησης για το επίδομα πετρελαίου των αγροτών, το οποίο υποτίθεται ότι θα είχε καταβληθεί αρχές Μαρτίου πριν βγουν οι αγρότες στα χωράφια τους. «Πέρυσι θριαμβολογούσαν ότι η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και φέτος δεν έχουν υπογράψει ακόμα την υπουργική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι η καταβολή του θα καθυστερήσει και άλλο. Καιρό τώρα ζητάμε να υπάρξει μια κάρτα με κάποια λίτρα μέσα, ώστε να έχουμε άμεση έκπτωση φόρου στο βενζινάδικο» αναφέρει ο κ. Δαλάτσης.
 
Τα 5 ευρώ το κιλό άγγιξε το σπαράγγι στην Χρυσούπολη
Αρκετά ικανοποιημένοι είναι οι παραγωγοί σπαραγγιών, καθώς η εξαγωγική ροή προς την ευρωπαϊκή αγορά παραμένει αυξημένη, μιας και μόλις πριν από λίγες ηµέρες ξεκίνησε η συγκοµιδή στη βόρεια Ευρώπη.
Η πρώιμη φετινή χρονιά, όπως χαρακτηρίστηκε, δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες για την πώληση του 70-80% του ελληνικού σπαραγγιού ως το Πάσχα, που είναι η περίοδος µε την πιο ισχυρή ζήτηση, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες τιμές.
Στη Χρυσούπολη η µέση τιµή σπαραγγιού ξεκίνησε στα 4-5 ευρώ το κιλό κατά την έναρξη της συγκοµιδής, περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου, και πλέον έχει διαµορφωθεί περί τα 3 ευρώ το κιλό. «Εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η ζήτηση παραµείνει αυξηµένη ενόψει και του εορτασµού του Πάσχα, τότε ευελπιστούµε ότι η τελική εκκαθάριση θα δώσει πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό στον παραγωγό», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΠΕΚΕΠΕ:«Πληρωμές Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών Μέτρων

Ξεπέρασαν τα 143 εκατ. Ευρώ οι καταβολές το τελευταίο τρίμηνο   Την Παρασκευή 15/11/2…