Ελάχιστες οι αιτήσεις εξαίρεσης των δικηγόρων της Ξάνθης για την τριπλή εκλογική διαδικασία του Μαΐου. Στάλθηκαν οι αιτήσεις στον ΑΠ
Αυξημένος ο αριθμός των δικηγόρων που θα είναι υποψήφιοι, περίπου 10 στο σύνολο. Έντονα απασχολεί το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης που δεν καθορίστηκε
Στο ρυθμό των εκλογών μπήκαν ήδη οι δικηγόροι της χώρας, αφού έληξε την προηγούμενη εβδομάδα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι θα αναλάβουν την εποπτεία των εκλογών του Μαΐου στα εκλογικά τμήματα της χώρας. Δικηγόροι της Ξάνθης και ασκούμενοι δικηγόροι, όπως έχουν τη δυνατότητα, εκδήλωσαν αυξημένο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Από τα 246 μέλη του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης και τους 16 ασκούμενους δικηγόρους, 10 περίπου κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσης γιατί θα είναι οι ίδιοι υποψήφιοι και κωλύονται, ενώ σημειωτέον ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που σημαίνει ότι ιδιαίτερα ενεργά οι δικηγόροι της Ξάνθης επιχειρούν να παίξουν ρόλο στον εκλογικό στίβο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δε, ελάχιστοι είναι αυτοί που ζήτησαν να μη συμμετέχουν για προσωπικούς λόγους και ακόμη λιγότεροι θα απέχουν διαμαρτυρόμενοι για το περιορισμένο ύψος της εκλογικής αποζημίωσης, αν και η δυσφορία για το θέμα είναι διευρυμένη.
Διορισμός από τον Άρειο Πάγο, όπως στις βουλευτικές εκλογές
Για πρώτη φορά οι δικηγόροι δε θα επιλεγούν από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, όπως γινόταν έως τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά η διαδικασία θα υλοποιηθεί από τον Άρειο Πάγο, όπως στις βουλευτικές εκλογές, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής και των ευρωεκλογών. Πάντως, ο αριθμός των δικηγόρων που θα επιλεγούν έχει να κάνει με το ποσοστό των «θέσεων» ανά δικηγορικό σύλλογο με βάση τον πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως και τις προηγούμενες φορές μία εβδομάδα περίπου πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Με βάση τις εκλογές του 2012 τα εκλογικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης είναι 222, οπότε σχεδόν το σύνολο των δικηγόρων της Ξάνθης που κατέθεσαν αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να διοριστεί στον τόπο του.
Οι ίδιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τις δύο Κυριακές
Οι δικηγόροι στην αίτησή τους είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να γίνουν δικαστικοί αντιπρόσωποι μόνο στο νομό τους, μόνο στην Περιφέρεια που ανήκουν ή οπουδήποτε στην Ελλάδα, ενώ φέτος μπορούσαν να διαλέξουν και την επιλογή οπουδήποτε στην Ευρώπη, αν και οι θέσεις γι’ αυτή την περίπτωση είναι αρκετά περιορισμένες. Βέβαια, για τους περισσότερους δικηγόρους ο προβληματισμός τους είναι αν θα μπορέσουν με την εκλογική αποζημίωση να καλύψουν το κόστος μετακίνησης και διαμονής σε περίπτωση που διοριστούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Προς το παρόν το ύψος της αποζημίωσης βρίσκεται στο στάδιο της φημολογίας, αφού επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, παρά μόνο το «κακό» προηγούμενο των προηγούμενων εκλογών που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κλήθηκαν να συμμετέχουν με ποσό κατά 50% περίπου μειωμένο, αφού είθισται να παίρνουν 900-1000 € και τις τελευταίες φορές έλαβαν περίπου 500 ευρώ με παρακράτηση. Οι δε γραμματείς που επιλέγονται σε κάθε εκλογικό τμήμα από τον ίδιο το δικαστικό αντιπρόσωπο εισέπραξαν περίπου 100 €.
Για τους δικηγόρους φέτος, από τους οποίους όσοι θα διοριστούν θα εκτελέσουν χρέη δικαστικού αντιπρόσωπου και τις δύο Κυριακές, το ζήτημα του ύψους της εκλογικής αποζημίωσης είναι μείζον, αφού αφενός η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση εσόδων και αφετέρου θα κληθούν να κάνουν ουσιαστικά τριπλές εκλογές για δήμο, περιφέρεια και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πράγμα που αυξάνει τις απαιτήσεις και βέβαια την ευθύνη, όπως επισημαίνουν δικηγόροι της Ξάνθης.
Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες τους είναι απαραίτητες τόσο την προηγούμενη των εκλογών που υποχρεούνται να παραλάβουν το εκλογικό υλικό από τους δήμους και να προετοιμαστούν όσον βέβαια και την ημέρα των εκλογών από την έναρξη της διαδικασίας ως την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.