Δήμαρχος: «Πρέπει ο κόσμος να αγκαλιάσει το φεστιβάλ. Σήμερα είναι κάτι καινούριο όμως αύριο θα είναι ένα σπουδαίο γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων»
Όλα έτοιμα για την «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» που θα διεξαχθεί στις 28, 29 και 30 Απριλίου στην πόλη μας
Μάρτυρες μια ιστορικής στιγμής θα είναι όσοι παρευρεθούν στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», το οποία τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. 600 μαθητές από 24 Μουσικά σχολεία της Ελλάδος και 2.500 χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γεμίσουν με ζωντάνια και όρεξη τους δρόμους της Ξάνθης από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Έργα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, θα εμπνεύσουν τους νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά της πόλης με τις μαγικές του μελωδίες.
Δήμαρχος: Για ακόμη μια φορά η νεολαία θα λάμψει
Φέτος το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ αποκτά ένα ιδιαίτερο όνομα, «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», καθώς όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, η Επιτροπή δεν ήθελε να μονοπωλήσει το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος φορέας που ενδεχομένως να θέλει να διοργανώσει ένα φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις.
«Σε πείσμα των καιρών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευση ΑΜΘ, του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, του Δήμου Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού αλλά και με την συνεργασία της ΑΜ-Θ, του Δήμου Αβδήρων, του ΕΒΕ, αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού στις 28,29 και 30 Απριλίου η Ξάνθη τιμά, ως γενέθλια πόλη, τον κορυφαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, δίνοντας συγχρόνως την δυνατότητα στην μαθητιώσα νεολαία της χώρας μας να βρεθούν στην πόλη μας και με την συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα στην πλατεία Μητροπόλεως αλλά και σε άλλες πλατείες παρουσιάζοντας την δημιουργικότητα τους. Η πόλη μας αυτές τις 3 μέρες θα γεμίσει από μαθητές, καθηγητές και γονείς που έχουν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες και είμαι βέβαιος πως για μια ακόμα φορά η νεολαία μας θα λάμψει» αναφέρει σε δηλώσεις το ο ίδιος και υπογραμμίζει «θέλω να καλέσω όλους τους Ξανθιώτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πρωτότυπες και μοναδικές».
Στόχος ο θεσμός να περάσει τα σύνορα της χώρας μας
Η ιδέα που ξεκίνησε από του Μουσικό Σχολείο και τον διευθυντή του κ. Ιωάννη Κακάρα αγκαλιάστηκε αμέσως από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι θέλησαν να σταθούν αρωγοί στην πρωτοποριακή αυτή κίνηση.
«Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του μαθητικού φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων ανήκει στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, στον Διευθυντή τον κ Κακάρα και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δείχνουν ότι η εκπαίδευση και εργάζεται σωστά και δίνει τις βάσεις για μια καλύτερη μελλοντική πορεία του τόπου μας. Η περιφερειακή Ενότητα Εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει ανενεργή σε μια τόσο σπουδαία πρωτοβουλία, την οποία αγκάλιασε τόσο θερμά και ο Δήμος. Ακόμα και ο ίδιος ο Υπουργός έβαλε την σφραγίδα του σε αυτό το φεστιβάλ που πανελλαδικά είναι κάτι πρωτοποριακό» σημειώνει σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Σάββας Μελισσόπουλος.
Παρά την δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, η Περιφερειακή Ενότητα αποφάσισε να στηρίξει αυτό το θεσμό, καθώς όπως σημειώνουν τόσο οι διοργανωτές, όσο και όσοι στέκονται αρωγοί σε αυτή την ενέργεια θα δώσει στην περιοχή μας μια αίγλη.
«Φτιάξαμε μια διοργάνωση, η οποία θα γίνει ένας μόνιμος θεσμός σε πανελλήνιο επίπεδο και φιλοδοξούμε και πέρα από τα σύνορα. Ένας θεσμός που θα δώσει μια άλλη αίγλη στην πόλη μας, στον Νομό μας, στην περιοχή μας. Έτσι, θα αφήσουμε και εμείς την σφραγίδα μας, ακόμα και αν δεν μπορούμε στο μέλλον να το υποστηρίξουμε και χρειαστούμε την συνδρομή και από άλλους φορείς» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «ήδη κυκλοφορεί ένα ωραίο σποτάκι σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας. Έχουμε καλέσει και τον Υπουργό να κηρύξει την έναρξη, αλλά δεν θα μπορέσει, γιατί θα βρίσκεται στην Κίνα. Έτσι, θα παρευρεθούν στην πόλη μας ο γ.γ. του Υπουργείο και μπορεί και ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Με όλα αυτά διασφαλίζουμε την συνέχεια αυτού του θεσμού, και γιατί όχι και την οικονομική του αυτοτέλεια σε τέτοιος δύσκολους καιρούς».
Παιδεία και μουσική: Δύο σημαντικά εργαλεία
Την αναγκαιότητα διατήρησης του θεσμού υποστήριξε και ο εμπνευστής του, ο άνθρωπος που φύτεψες στις ψυχές των μαθητών του τον σπόρο της ιδέας του φεστιβάλ, Ιωάννης Κακάρας. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «τούτη η δράση πρέπει να συνεχίσει, γιατί μπορεί και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κουλτούρα αυτού του τόπου. Η παιδεία είναι ένα εργαλείο πολύ ισχυρό, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μας αλλάζει όλους. Η μουσική δε, είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μιλά απευθείας στην καρδιά του καθενός μας».
Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου μάλιστα τόνισε και αυτός με την σειρά του την αναγκαιότητα συμμετοχής της κοινωνίας στην τριήμερη αυτή γιορτή και κάλεσε όλους τους Ξανθιώτες να παρευρεθούν στις ανοιχτές πρόβες των σχολείων, στις παρουσιάσεις της δουλειάς τους, αλλά και στις διαλέξεις που θα λάβουν χώρα.
Πρόγραμμα του φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (16:00-19:00), όπου τα σχολεία θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές πρόβες στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στις οποίες οι μαθητές θα προετοιμάζονται υπό την διεύθυνση του Νίκου Κηπουργού και της Παναγιώτας Τηγανούριας για την τελετή λήξης. Λίγο αργότερα, και ώρα 20:30 στην Πλατεία Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, στην οποία οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης θα καλωσορίσουν τους υπόλοιπους μαθητές και θα τους παρουσιάσουν δουλειά τους.
Το πρωί της Τρίτης σε επιλεγμένες θέσεις της παλιάς και της σύγχρονης πόλη, τα μουσικά σχολεία θα παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενώ το απόγευμα θα συνεχιστούν οι πρόβες. Η μέρα θα κλείσει με ένα δείπνο γνωριμίας των μαθητών, ενώ το πρωί της Τετάρτης και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στην καρδιά της Ξάνθης, στην Κεντρική Πλατεία.
Παράλληλα, θα δοθούν διαλέξεις στην Γενισέα την Δευτέρα με θέμα “Ψηλαφίζοντας το νόημα της μουσικής εκπαίδευσης. Εξομολογήσεις ενός νεήλυδα” και «Τα Μουσικά Σχολεία σε Περίοδο Κρίσης» και στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα «Η Μουσική ως Εικόνα και η Εικόνα ως Μουσική» και «Από τον Ορφέα στον Μάνο Χατζιδάκι».
Γεωργία Ταραξοπούλου