Διασφαλίστηκε το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσεχώς η προκήρυξη
Σε συντονισμένες ενέργειες βρίσκονται ο κ. Μελισσόπουλος και ο κ. Μάρκου, θεωρώντας ουσιαστική και σημαντική τη συνέχιση της λειτουργίας τους
Κάθε χρόνο ελέω της οικονομικής στενότητας η λειτουργία των λιγοστών πλέον (περίπου 7-8) μαθητικών κατασκηνώσεων του υπουργείου Παιδείας τίθεται εν αμφιβόλω και παρατηρείται μία γενική δυστοκία από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης, όμως και φέτος διασφαλίστηκε με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών – Διεύθυνσης Τακτικού Προϋπολογισμού ΜΠ.Δ.Σ. & Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η ένταξη στον προϋπολογισμό του σχετικού κόστους για τη λειτουργία τους.
Αυτό σημαίνει ότι και φέτος οι παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων ετοιμάζονται να υποδεχθούν παιδικά χαμόγελα, χορούς, μουσική, καλοκαιρινή διάθεση ξενοιασιάς και ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού από τους μαθητές της Ξάνθης, οι οποίοι θα έχουν μία ευκαιρία διακοπών. Το δε κονδύλι που αφορά στις τοπικές κατασκηνώσεις είναι περί τις 50.000 €.
Καθοριστική για την εξέλιξη ήταν η συμβολή του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββα Μελισσόπουλου, ο οποίος ήταν προϊστάμενος στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, όταν τελικά έγινε δυνατό να κατατεθεί μελέτη πυρασφάλειας πριν τρία χρόνια και να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι κατασκηνώσεις.
Εν αναμονή της προκήρυξης
Στις παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων θα βρεθούν φέτος 300 περίπου μαθητές σε δύο κατασκηνωτικές περιόδους που θα διαρκέσουν 15 ημέρες η καθεμία. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου και η δεύτερη στις 13 Ιουλίου. Από την πλευρά των τοπικών ιθυνόντων έχει τεθεί το αίτημα να γίνουν τρεις οι κατασκηνωτικές περίοδοι, με διάρκεια μίας εβδομάδας ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότεροι μαθητές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει δεκτό κι έτσι ο προγραμματισμός συνεχίζεται με τα ισχύοντα δεδομένα. Η δε προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί προσεχώς και γι’ αυτό βρίσκονται σε συντονισμένες ενέργειες ο κ. Μελισσόπουλος με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αναστάσιο Μάρκου, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και να ενημερωθούν μαθητές και γονείς που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.
Η συμβολή των κατασκηνώσεων στην τοπική κοινωνία
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος θα προτιμηθεί η συμμετοχή μαθητών του δημοτικού από όλους τους δήμους της Ξάνθης που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές.
«Θα υπάρχει μέριμνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και θα τηρηθούν οικονομικά κριτήρια για να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μελισσόπουλος, που σχολίασε ότι «αν και κρατάμε με ‘νύχια και με δόντια’ τις κατασκηνώσεις, καταφέραμε και φέτος να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία τους».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει άμεσα θα κυκλοφορήσει η εγκύκλιος και από κει και πέρα θα γίνουν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη του εργατικού προσωπικού, των εκπαιδευτικών κλπ. Για τον κ. Μελισσόπουλο η λειτουργία των κατασκηνώσεων είναι πολύ σημαντική, τόσο για τους μαθητές, καθώς ο σκοπός δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός, αλλά και εκπαιδευτικός, όσο και για την τοπική κοινωνία με τη συνδρομή της λειτουργίας τους στην αγορά ως ένα βαθμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην πρόθεσή τους είναι να υπάρξει η δυνατότητα να αξιοποιούνται οι υποδομές και από άλλους τοπικούς φορείς, να είναι ένας τόπος ανοιχτός για τους πολίτες της Ξάνθης, αν και η εν γένει αδειοδότηση για κάτι τέτοιο θα ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα για την ώρα.
Ελένη Διαφωνίδου