106 πανελλαδικά οι θάνατοι από τη γρίπη. Ένας θάνατος 85χρονου με βεβαρημένο ιστορικό στην Ξάνθη πριν 15 ημέρες- Ταυτοποιήθηκε ο ιός
Ταλαιπωρούν τους ξανθιώτες οι κοινές λοιμώξεις της εποχής. 90 περιστατικά καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής. 4 οι σοβαρές περιπτώσεις στα παιδιά
Η κακοκαιρία και οι άστατες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διμήνου έχουν «κρεβατώσει» πολλούς ξανθιώτες, που «ξεγελάστηκαν» από την ηλιοφάνεια και την αύξηση της θερμοκρασίας και κρυολόγησαν ή κόλλησαν κάποια ίωση. Μάλιστα, η υγρασία του προηγούμενο διαστήματος δημιούργησε ένα πρώτης τάξεως πεδίο για την ανάπτυξη λοιμώξεων που μεταδίδονται με σταγονίδια. Η εικόνα της έξαρση διαφόρων ιώσεων είναι κοινή διαπίστωση παθολόγων, παιδιάτρων και φαρμακοποιών της πόλης μας, που αναφέρονται στο πλήθος των περιστατικών που έχουν παρουσιαστεί τόσο ανάμεσα στα παιδιά, όσο και στους μεγαλύτερους. Ειδικά, οι τελευταίοι σημειώνουν ότι μεγάλο ποσοστό γονέων υποφέρει από ιώσεις, αφού, όπως συνηθίζεται, τα παιδιά αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, αλλά έχουν ήδη κολλήσει τους γονείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται περισσότερο.
106 θάνατοι στη χώρα λόγω της γρίπης
Ωστόσο, σε μεγέθη επικινδυνότητας δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Ξάνθη, παρότι πανελλαδικά γίνεται λόγος για ευρωπαϊκά ρεκόρ στη θνητότητα της γρίπης. Σύμφωνα μ’ αυτά, που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα των 11.262.000 κατοίκων μετράει μέχρι στιγμής φέτος 106 θανάτους. Πέρσι είχαν καταγραφεί 49 απώλειες από τη γρίπη στη χώρα. Την ίδια ώρα η Γαλλία των περίπου 65.000.000 κατοίκων έχει 52 θανάτους, η Ισπανία των 46.000.000 κατοίκων 155 θανάτους και η Ρουμανία των 21.000.000 κατοίκων 4 θανάτους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της κατάστασης και ετοιμάζει εκστρατεία πρόληψης για το 2014-2015, αναλαμβάνοντας το ρόλο του, μέχρι σήμερα ανύπαρκτου, κράτους, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται περισσότερο τα παιδιά 5-14 ετών.
Βεβαρημένο το ιστορικό του 85χρονου που νόσησε
Μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο της Ξάνθης έχει ταυτοποιηθεί μόλις ένας θάνατος από βεβαιωμένο κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν περίπου 15 ημέρες και αφορά στο θάνατο 85χρονου με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και πολλές χρόνιες παθήσεις.
Να σημειωθεί πάντως, ότι, ένεκα οικονομίας, δεν λαμβάνεται επίχρισμα σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με γρίπη, ώστε να ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για Η1Ν1 αλλά μόνον στα βαριά περιστατικά όταν οι γιατροί της Παθολογικής κρίνουν ότι πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πάσχου κάνει λόγο για ύφεση το τελευταίο τριήμερο και αρκετά ελεγχόμενη κίνηση των κρουσμάτων γρίπης στο νοσοκομείο εν γένει, μιλώντας μάλιστα για συνολική εικόνα ηπιότερη απ ‘ότι αναμενόταν. Ο ίδιος μάλιστα, έχοντας αναλάβει εδώ και λίγους μήνες τα καθήκοντά του αποδίδει και στο καλό κλίμα της Ξάνθης τον περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων γρίπης.
Τέσσερα βαριά περιστατικά στην Ξάνθη, δεν εντοπίστηκε ο ιός
Αυξημένη είναι πάντως η κίνηση για περιστατικά κοινής γρίπης στην Παιδιατρική του νοσοκομείου και τα εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής κ. Δημήτρη Αδαμίδη, το ίδιο διάστημα πέρυσι καθημερινά εξεταζόταν περίπου 65 παιδιά, ενώ σήμερα φτάνουν τα 90. Ο ίδιος σημειώνει ότι σε αντίθεση με πέρυσι που οι λοιμώξεις είχαν «στοχοποιήσει» τα βρέφη, φέτος τα κρούσματα αφορούν τα μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα, η κλινική εμφανίζει πληρότητα, ενώ το βρεφικό τμήμα είναι σχεδόν άδειο. Όπως σημειώνει ο κ. Αδαμίδης, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πυρετός, κάποιες φορές και παρατεινόμενος και συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό, όπως συνάχι, ρινίτιδα, ωτίτιδα ή βρογχίτιδα και πνευμονία.
Συνολικά σημειώθηκαν 3-4 βαριά περιστατικά στην παιδιατρική κλινική, όλα το Φεβρουάριο και αφορούσαν παιδιά 9-12 ετών. Τα τρία εξετάστηκαν σε βάθος και επρόκειτο για παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση και καρδιοπάθεια, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ταυτοποιήθηκε ο ιός. Να σημειωθεί ότι μόνο ένα είχε εμβολιαστεί.
Ειδικότερα για το ζήτημα των εμβολιασμών ο κ. Αδαμίδης σχολίασε: «το 2009 ο ντόρος και η μαζική παραγγελία εμβολίων που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο προκάλεσαν τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανάγκη εμβολισμών, σε όλα τα εμβόλια. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί και οι ανασφάλιστοι, οπότε υπάρχει κενό στους εμβολιασμούς. Ωστόσο, κάθε παιδί που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστεί».
Ελένη Διαφωνίδου