Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Μια ερημιά που πληγώνει στα Άβδηρα

Μια ερημιά που πληγώνει στα Άβδηρα

0
avdira mylos
 

 Απογοητευμένοι και προβληματισμένοι οι κάτοικοι από την εικόνα ερημοποίησης που παρουσιάζει ο οικισμός

 

Αλλοίμονο στους νέους… Αλλά και η μόνη ελπίδα!

 
 
 Εικόνα ερημοποίησης παρουσιάζει ο οικισμός των Αβδήρων. Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα και «νεκρική» ησυχία επικρατεί στο κέντρο του χωριού. Οι παππούδες έχουν φύγει από ώρα από τα καφενεία, οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να κατεβάσουν τα ρολά μιας και δεν περιμένουν πελάτη τέτοια ώρα…Καμιά παιδική φωνή, κανένα γέλιο, καμιά ένδειξη ζωής. Μόνο κάποια γαβγίσματα αδέσποτων σκυλιών συνθέτουν το σκηνικό της ερημιάς…Μάταια η φωταγωγημένη περήφανη πλατεία που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού προσπαθεί με την αισθητική της να προσθέσει μια νότα λάμψης, δημιουργίας, κίνησης ….
 
Τα Άβδηρα αργοπεθαίνουν…
Είναι κοινή διαπίστωση των κατοίκων και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και δραστηριοποιούνται στον οικισμό ότι το χωριό τους έχει μια φθίνουσα πορεία ιδιαίτερα από τότε που έπαψε να είναι έδρα του ομώνυμου δήμου καθότι ο Καλλικράτης μετέφερε την έδρα και μαζί και όλες τις υπηρεσίες στην Γενισέα καταδικάζοντας τα Άβδηρα σε μαρασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από δομές και υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην έδρα του δήμου αφαιρώντας έτσι από τον οικισμό την επισκεψιμότητα έστω και για εξυπηρέτηση του κοινού απ’ αυτές. Κλειστός χρόνια ο Αστυνομικός Σταθμός Αβδήρων για αυτό και έχει καταγραφεί αύξηση των κλοπών, διαρρήξεων και εγκληματικών ενεργειών, κλειστός ο Παιδικός σταθμός, κλειστό το Λαογραφικό μουσείο, κλειστό το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Μύλου, κλειστό το «Αντιλογίας δόμος» που ανασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο: «Το χωριό μας πεθαίνει …Παλαιότερα είχε άλλη κίνηση, ερχόταν και από άλλα χωριά για τις δουλειές τους, ψώνιζαν έπιναν κανένα καφέ, άφηναν και κάτι σε μας τους επαγγελματίες Τώρα νέκρα …Αφού το παζάρι της Παρασκευής το στήνουν το πρωί και το ξεστήνουν μετά από δύο ώρες…Απελπισία», λέει ο Δημήτρης που διατηρεί μάρκετ
 
Αλλοίμονο στους νέους… Αλλά και η μόνη ελπίδα!
Τον ρεαλισμό της άποψης αυτής συμμερίζεται και ο 26χρονος Άλκης Κίσσας που είναι επικεφαλής μιας ομάδας νέων από όλους τους οικισμούς του Καλλικρατικού δήμου Αβδήρων που έχουν δημιουργήσει μια Κίνηση που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών με στόχο να έχουν παρουσία στις εκλογές. Μόνο που κάνει μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάλυση αναφορικά με τις βαθύτερες γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της ερημοποίησης των Αβδήρων: «Δεν φταίει μόνο ο Καλλικράτης. Φταίει το γεγονός ότι όσοι άσκησαν διοίκηση δεν είχαν ποτέ στρατηγική, στοχευμένο σχέδιο, όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Καλές οι αναπλάσεις και τα έργα βιτρίνας όμως δεν έγιναν παραγωγικά έργα. Ο δήμος μας είναι αγροτικός όμως δεν δόθηκαν ποτέ κίνητρα στους αγρότες, δεν στηρίχθηκε ποτέ με παρεμβατικές δράσεις του δήμου η επιχειρηματικότητα. Επίσης κάτι πολύ ουσιώδες. Ο δήμος Αβδήρων έχει ιστορική ταυτότητα όμως ποτέ δε αξιοποιήθηκε, δεν αναδείχθηκε και δεν προβλήθηκε αυτό το Brand name που θα μπορούσε να είναι κινητήριος μοχλός τουριστικής ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με κατάλληλες τουριστικές υποδομές. Πιστεύω ότι πρέπει εμείς οι νέοι κάτι να κάνουμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση που όλους μας πληγώνει. Πρέπει να πάρουμε την τύχη του τόπου μας στα χέρια μας και να συμβάλλουμε στην τοπική ανάπτυξη μέσα από την συλλογική δράση με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας και μακριά από κομματικές ταμπέλες. Αυτό που είναι απογοητευτικό για μας είναι ότι διοικούν άτομα που δεν έχουν γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση που αναδεικνύονται μέσα από κόμματα και κάνουν παιχνίδι και τα άτομα που έχουν γνώση και μπορούν να προσφέρουν μένουν στο περιθώριο»!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …