«Στροφή» στα Άβδηρα

0
strofi 1

Παρουσίαση του συνδυασμού «Στροφή στο Δήμο Αβδήρων» από τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Καλιαμπάκα στα Άβδηρα

 

Στήριξη στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, ανάδειξη της ιστορικότητας του δήμου οι πυλώνες του προγράμματος του συνδυασμού

 
 
«Στροφή» σ’ ένα δήμο Αβδήρων «ανοιχτό στους πολίτες, δημοκρατικό και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του, αντιγραφειοκρατικό και αποτελεσματικό, που θα στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία και θα έχει ως πυλώνα ανάπτυξης τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικότητάς του είναι η εναλλακτική πρόταση της δημοτικής παράταξης «Στροφή» του υποψηφίου δημάρχου Αβδήρων Νίκου Καλιαμπάκα. Η παρουσίαση του λογότυπου του συνδυασμού, του οράματος και των πραγματικών θέσεων που το συνθέτουν πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σε ιδιωτικό χώρο στο κέντρο των Αβδήρων.
 
Στα Άβδηρα και όχι στη Γενισέα η παρουσίαση της «Στροφής» του Νίκου Καλιαμπάκα
kaliabakas 2Η επιλογή των Αβδήρων και όχι της έδρας του δήμου, της Γενισέας, ως τόπου παρουσίασης του συνδυασμού «Στροφή» του Νικου Καλιαμπάκα δεν ήταν τυχαία αλλά είχε την σημειολογία και τον συμβολισμό της. Όπως εξηγεί ο κ. Καλιαμπάκας ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που στηρίζει το συνδυασμό δίνει βαρύτητα και προτεραιότητα στα Άβδηρα καθώς θεωρεί ότι είναι το «βαρύ πυροβολικό» για την ανάπτυξη όλου του δήμου και ότι οι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού περιλαμβάνουν σχεδιασμό με παρεμβάσεις και δράσεις που θα έχουν επίκεντρο τα Άβδηρα. Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Νίκος Καλιαμπάκας ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση επί των θέσεων του συνδυασμού.    
 
Το Μανιφέστο της «Στροφής στο Δήμο Αβδήρων»
 
Το πρόγραμμά μας σε 5 άξονες
«Απέναντι σε επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες, απέναντι σε προγράμματα φτιαγμένα για να εξωραΐσουν τους υποψήφιους και όχι για να αλλάξουν τον Δήμο μας, η Στροφή καταθέτει σήμερα την δική της εναλλακτική πρόταση. Μια προγραμματική πρόταση που αντιμετωπίζει το Δήμο ως πεδίο εκδήλωσης της κρίσης, αλλά και των αντιστάσεων. Και ταυτόχρονα ως χώρο δημιουργίας και ελπίδας.
Οι προτάσεις μας έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Δήμο, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.
Δεν θα μηδενίσουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε όμως κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Όταν η κρίση είναι εδώ, και πλήττει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων και των νοικοκυριών, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.
Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής σε κάθε χωριό.
Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους σε δήθεν «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τα χωριά ή αυτά που επιλέγει κάθε φορά, στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο Αβδήρων έχει ανάγκη από παρεμβάσεις, αξιοποίησης και τουριστικής εκμετάλλευσης.
Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας βάζει στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο ανάταξης του Δήμου θα παίξει ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία. Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των χωριών και του ολόκληρου του δήμου.
Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά την οικονομική ζωή, το εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς
Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με την σημερινή κατάσταση. Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στο δήμο μας. Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
Τέλος ο πέμπτος άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.
Σήμερα, το παραδοσιακά δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό με τον Καλλικράτη. Η πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση απαιτεί αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Στον αντίποδα, το δικό μας πρότυπο είναι μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή των πολιτών.
Στόχος μας, είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ομάδες πολιτών και οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.»
 
Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος: Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης
1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη.
3. Χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ
4. Ο δανεισμός.
5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.
Από αυτά, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του Δήμου την προηγούμενη περίοδο. Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Ως ελάχιστο επιτεύξιμο ποσό πλην του ΕΣΠΑ, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι, αφού ο δήμος κρατάει κλειστά τα κιτάπια του. Το ποσό που θα χρειαστεί ο Δήμος για την λειτουργία του θα μπορούμε να το προσδιορίσουμε από το 2016 και μετά, αφού θα έχουμε την πλήρη και ακριβή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του Δήμου. Αλλά δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Και δεν παραιτούμαστε από την αισιοδοξία ότι η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα θα ηττηθεί οριστικά..».
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη το πρώτο «πράσινο» κολυμβητήριο της χώρας  

  Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι αθλητές του ΚΟΞ με τον δήμαρχο Ξάνθης   Μ.Τσέπε…