Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Η ΕΑΠΑΞ «στοιχειώνει» ακόμα τον Κυριακίδη

Η ΕΑΠΑΞ «στοιχειώνει» ακόμα τον Κυριακίδη

0
kyriakidis-a

Αίσιο τέλος για τον π. διευθύνοντα σύμβουλο της δημοτικής εταιρίας για την υπόθεση οφειλών στους εργαζομένους

 

Υπέρ της αθωότητας και ο Εισαγγελέας που τόνισε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε υπαιτιότητά του για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων

 
 
Αθωώθηκε από το Τριμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης ο Αλέκος Κυριακίδης, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράβαση του Αρ.4 Παρ. 5 της απόφασης 2/7/2009 που αφορά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Δήμου και της ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης, μέσω της οποίας προσλήφθηκαν στην ΕΑΠΑΞ εργαζόμενοι των πρώην συνεταιριστικών εργοστασίων. Η δίκη πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, για διαφορά που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι τρία χρόνια μετά την υλοποίηση του προγράμματος, και οι ίδιοι επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Κυριακίδη θεωρώντας ότι ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ ευθύνεται για την κατάσταση τους.
Να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος θα βρεθεί ξανά την Παρασκευή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης και πάλι για υπόθεση της ΕΑΠΑΞ, καθώς κατηγορείται για παράβαση του νόμου 690/45 κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Ιούνιο του 2010 ο κ. Αλέκος Κυριακίδης διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ, η οποία συστάθηκε με σκοπό να απασχολήσει απολυμένους της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα τους για να συνταξιοδοτηθούν. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναλάβει να καλύπτει την μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ η ΕΑΠΑΞ αποτελούσε τον φορέα της υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε εγγυητική επιστολή ύψους 240.000 ευρώ για να καταβάλει την τελευταία δόση του προγράμματος. Η ΕΑΠΑΞ αδυνατούσε να καταβάλει αυτό το ποσό και έτσι άρχισε ένας κύκλος άκαρπων προσπαθειών για να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα, θεώρησαν ότι ο κ. Κυριακίδης δεν έκανε αρκετές προσπάθειες, κρίνοντας τον υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
Εργαζόμενοι: «Έπρεπε να κάνει περισσότερες προσπάθειες»
Ως μάρτυρες κατηγορίας εμφανιστήκαν τέσσερις εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν τα χρήματα τους. Και οι τέσσερις ισχυρίστηκαν ότι ο κ. Κυριακίδης θα έπρεπε να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα τους. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν ισχυρίστηκε ή υπονόησε ότι τα χρήματα τους είχαν εκταμιευτεί και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς ή έγινε κατάχρηση τους.
Ειδικότερα, οι ίδιοι πιστεύουν ότι αν η ΕΑΠΑΞ είχε πληρώσει τις οφειλές της στο ΙΚΑ ύψους 12.500 ευρώ, θα μπορούσε να πάρει την ασφαλιστική ενημερότητα και κατ’ επέκταση την εγγυητική επιστολή.
 
Δεν έδινε το πράσινο φως το Υπουργείο Οικονομικών
Αυτή την άποψη ωστόσο δεν ενστερνίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης. Όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Κυριακίδης όχι μόνο δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, αλλά κατέλαβε και φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η αποπληρωμή των χρεών στο ΙΚΑ δεν θα εξασφάλιζε την εκταμίευση των χρημάτων και συμπλήρωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών κάθε μέρα ζητούσε και κάτι διαφορετικό.
Πέρα από την προσπάθεια να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΕΑΠΑΞ, η οποία κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ο Δήμαρχος Ξάνθης διαβεβαίωσε ότι έπειτα από παρέμβαση του κ. Κυριακίδη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος ο Δήμος. Έτσι, έβαλε το ποσό των 240.000 ευρώ ως εγγυητική επιστολή και έστειλε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να εισπράξει τα χρήματα από την Αθήνα. Εκεί όμως το υπουργείο Οικονομικών με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να αλλάξει η προγραμματική σύμβαση, δεν επέτρεψε την εκταμίευση του ποσού.
 
Κυριακίδης: Δεν ήμουνα εγώ ο εργοδότης
Την αθωότητα του υπερασπίστηκε ο κ. Κυριακίδης ό οποίος τόνισε κατά την αρχή της απολογίας του ότι δεν ήταν ο εργοδότης του προγράμματος και πως δεν είχε υπογράψει ούτε ένα παραστατικό. «Είχα μερική συμμετοχή. Την εποπτεία του προγράμματος ύψους 1.800.000 ευρώ είχαν ο Διευθυντής της Περιφέρειας, ο Διευθυντής της ΔΟΥ Ξάνθης, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων» σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως τον Μάιο που τέλειωσε το πρόγραμμα δεν υπήρχαν χρήματα.
«Προσπάθησα. Πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να αναλάβει ο Δήμος την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς η εταιρεία βρισκόταν εκείνη την εποχή σε καθεστώς εκκαθάρισης. Μου είχαν πει πως αν αναλάβει ο Δήμος την υλοποίηση θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα» εξήγησε κατά την απολογία του ο κ. Κυριακίδης γιατί είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια της πρώτης εκδίκασης της υπόθεσης στους εργαζομένους ότι θα λάβουν τα χρήματα τους.
 
Εισαγγελέας: Δεν υπάρχουν ευθύνες που να βαραίνουν τον κ. Κυριακίδη
Όπως ανέφερε κατά της αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας, ο κ. Κυριακίδης θα έπρεπε να έχει νομικές κυρώσεις μόνο αν αποδεικνύονταν ότι ως φορέας είχε λάβει τα χρήματα ή αν παραμελούσε να κάνει τις ενέργειες που όφειλε. «Ο κατηγορούμενος πρέπει να αθωωθεί, καθώς δεν ήταν εργοδότης, δεν παραμέλησε να κάνει τις σχετικές ενέργειες, δεν είχε την νομική υποχρέωση και δυνατότητα και τέλος δεν ισχύει σύμφωνα με τον μάρτυρα υπεράσπισης ότι εξαιτίας του δεν πληρώθηκαν οι οφειλές προς το ΙΚΑ» καταλήγει ο ίδιος, άποψη που υιοθέτησε και η Έδρα, η οποία αθώωσε τον πρώην Διευθυντή της ΕΑΠΑΞ.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δράμα: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών για εμπρησμό

Ο 51χρονος άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος για πρόκλη…