Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εφιάλτης χωρίς τέλος η ευλογιά για την Ξάνθη

Εφιάλτης χωρίς τέλος η ευλογιά για την Ξάνθη

0
provata evlogia
 

 Νέο κρούσμα στο Μυρωδάτο, μια «ανάσα» πριν αποφασιστεί η άρση των απαγορεύσεων

 

Προβληματισμένη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τη περαιτέρω ζημία που απειλεί τους κτηνοτρόφους ενόψει του Πάσχα. Υπό σκέψη ο διαχωρισμός του νομού σε ζώνες για την επιβολή των περιορισμών

 
 
Την ώρα που η διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ έκανε την επιφυλακτική εκτίμηση για ύφεση του ιού της ευλογιάς την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ δρομολογούνταν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την άρση των απαγορευτικών μέτρων για την νόσο στο νομό της Ξάνθης, νέο κρούσμα «βάφει με κόκκινο» ξανά το νομό, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στα προβλήματα τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Κτηνοτρόφος με μονάδα 150 αιγοπροβάτων ενημέρωσε την Κτηνιατρική Διεύθυνση της ΠΕ Ξάνθης και η κλινική εικόνα από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν δημιουργούν σοβαρή υποψία για κρούσμα ευλογιάς στο Μυρωδάτο, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων σήμερα ή αύριο. Πρόκειται για νέα εστία που προστίθεται στις 16 που εντοπίστηκαν στο νομό της Ξάνθης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες η Περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ, το τελευταίο κρούσμα στην Ξάνθη είχε εντοπιστεί στις 24 Ιανουαρίου στην περιοχή των Μαγγάνων και αφού είχε παρέλθει παραπάνω από ένας μήνας ηρεμίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Ξάνθης ετοίμαζε άμεσα την άρση των απαγορευτικών μέτρων, ωστόσο η τελευταία εξέλιξη αλλάζει την τροπή των πραγμάτων. Κύριο θέμα για τους κτηνοτρόφους είναι βέβαια οι απαγορευτικοί όροι, καθώς το Πάσχα πλησιάζει και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης είναι η ύστατη ελπίδα για να αναπληρώσουν έστω εν μέρει, τη ζημία της φετινής χρονιάς από την επιδημία.
 
Ούτε η αυστηρότητα των μέτρων κατάφερε να εξαλείψει τη νόσο
Για εξέλιξη πολύ δυσάρεστη, τελείως απρόσμενη και αδικαιολόγητη κάνει λόγο ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνση Ξάνθης κ. Κώστας Γκαζίνος, ο οποίος εξηγεί ότι χάρη στη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είχε περιοριστεί η ασθένεια στο κτηνοτροφικό πάρκο που σχεδιάστηκε, όμως τώρα το νέο κρούσμα δημιουργεί νέες τραγικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους. Η συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτρόφων έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις της υπηρεσίας, ενώ τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα αυστηρά και περιλάμβαναν το σύνολο του νομού, γι’ αυτό υπήρχε βάσιμη εκτίμηση ότι συντρέχουν λόγοι συγκρατημένης αισιοδοξίας. Υπό το φόβο της απειλής που δημιουργείται για τους κτηνοτρόφους ενόψει της πασχαλινής περιόδου η υπηρεσία επεξεργάζεται σχέδιο που να χωρίζει σε ζώνες τις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού, ώστε τα απαγορευτικά μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή τμηματικά και όχι καθολικά.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυγενάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ναυαρχίδα των έργων στην ΑΜΘ είναι το αρδευτικό της Ξάνθης»

«Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τ…