Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 900 πρωτοετείς από Σεπτέμβρη στην Πολυτεχνική της Ξάνθης

900 πρωτοετείς από Σεπτέμβρη στην Πολυτεχνική της Ξάνθης

0
DPTH-empros

Καταργούνται οι ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων. Δεν αλλάζει το καθεστώς προς το παρόν για μουσουλμάνους της Θράκης

 

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των εισακτέων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ της ΑΜΘ

 
Εννιακόσιους πρωτοετείς θα υποδεχθεί φέτος στα πέντε της τμήματα η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης, σύμφωνα με τις θέσεις των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
 
Καταργούνται οι ειδικές κατηγορίες
Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 70.305 θέσεις και αναλυτικά:
– 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες
– 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%.Η φαινομενική αυτή αύξηση προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Άρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό.
Οι γενικές κατηγορίες καταργούνται μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις εν λόγω διακρίσεις. Επειδή όμως, πρόθεση του υπουργείου είναι να συνεχίσει να παρέχει τις διευκολύνσεις, κινούμενο εντός των νομικών πλαισίων τους εντάσσει μεν όλους στη γενική σειρά, αλλά στις ειδικές κατηγορίες δίνει δικαίωμα μετεγγραφής. Διευκρινίσεις δεν έχουν δοθεί αλλά πιθανότατα και με βάση πηγές του Υπουργείου η μετεγγραφή θα αφορά σε αντίστοιχα τμήματα, που η τοποθεσία τους ευνοεί περισσότερο τους εισακτέους.
 
Προς το παρόν διατηρείται η ποσόστωση για τη μειονότητα
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο «Ε» ότι προς το παρόν δεν αλλάζει το καθεστώς για την ποσόστωση που ισχύει για τους μουσουλμάνους της Θράκης, όπως και για άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως άτομα με σοβαρές παθήσεις, ομογενείς, αθλητές κλπ.
Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι νεωτέρας. Οι εξετάσεις για κάποιες κατηγορίες, όπως τα άτομα με βαριά νοσήματα έχουν ήδη ξεκινήσει ως προς τη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο, όσον αφορά ειδικά στα άτομα που εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς.
 
120 νέες θέσεις εισακτέων στην Πολυτεχνική με την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών
Πέρυσι είχαν οριστεί 800 θέσεις εισακτέων στα τμήματα της Πολυτεχνικής, αλλά τελικά διαμορφώθηκαν στις 660. Φέτος, με βάση την ενσωμάτωση των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά σταθερός παραμένει, αν και φαινομενικά αυξημένος, ο αριθμός των εισακτέων στην τοπική σχολή. Θυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά το σχέδιο «Αθηνά» είχε αυξήσει «τις δυνάμεις» της Πολυτεχνικής της Ξάνθης με 200 επιπλέον εισακτέους, οι οποίοι διοχετεύτηκαν σε όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής, πλην του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου οι θέσεις είχαν μειωθεί.
Φέτος, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ θα υποδεχθεί 125 πρωτοετείς (πέρυσι 105 με τη γενική σειρά), το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ θα έχει 250 νεοεισακτέους( 250 πέρυσι με τη γενική σειρά), το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης θα διαθέτει 150 θέσεις νέων φοιτητών (125 πέρυσι με τη γενική σειρά) και το τμήμα πολιτικών μηχανικών θα έχει 225 νέους εισακτέους (έναντι 225 πέρυσι με τη γενική σειρά). Τέλος, το τμήμα των μηχανικών Περιβάλλοντος που την προηγούμενη χρονιά είχε αυξήσει με αριθμό ρεκόρ τη δυναμική του θα υποδεχθεί και πάλι αρκετά αυξημένο κατά 43% αριθμό πρωτοετών που θα φτάσουν τους 150 (έναντι 85 πέρυσι και πάλι με τη γενική σειρά). Για το τμήμα των αρχιτεκτόνων και το τμήμα των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης η αύξηση είναι περίπου στο 16%, ενώ στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και τους πολιτικούς μηχανικούς η αύξηση ξεπερνά το μέσο όρο της πανελλαδικής ανόδου του αριθμού των θέσεων των εισακτέων με 26% και 28% αντίστοιχα.
 
Με σταθερές δυνάμεις το ΔΠΘ
Ομοίως με σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις διαγράφεται η κατάσταση και για τα υπόλοιπα τμήματα και σχολές του ΔΠΘ. Πέρυσι, με το σχέδιο «Αθηνά» απώλειες σε εισακτέους παρουσίασαν Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ενώ μικρή αύξηση είχε η Ορεστιάδα. Φέτος ο αριθμός των εισακτέων διαμορφώνεται ως εξής και πάλι με συγχωνευμένες στον αριθμό των εισακτέων τις ειδικές κατηγορίες: το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει 225 εισακτέους (150 πέρυσι), το τμήμα γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών θα έχει 125 εισακτέους (πέρυσι 115), το τμήμα δασολογίας θα έχει 150 εισακτέους (πέρυσι 120), το τμήμα ελληνικής φιλολογίας θα έχει 225 εισακτέους (πέρυσι 170), το τμήμα ΤΕΦΑΑ θα έχει 325 εισακτέους (πέρυσι 260), το τμήμα νηπιαγωγών θα έχει 200 εισακτέους (πέρυσι 140), το τμήμα ιατρικής θα έχει 175 εισακτέους (πέρυσι 120), το τμήμα ιστορίας-εθνολογίας θα έχει 200 εισακτέους (είχε 170), το τμήμα μοριακής βιολογίας θα έχει 150 εισακτέους (πέρυσι 100), το τμήμα οικονομικών επιστημών θα έχει 300 εισακτέους (πέρυσι 230), το τμήμα κοινωνικής διοίκησης θα έχει 200 (πέρυσι 16), το τμήμα πολιτικής επιστήμης θα έχει 200 (πέρυσι 160) ενώ τέλος σταθερός στους 400 εισακτέους παραμένει ο αριθμός για τη νομική σχολή.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερευνάται η διαχείριση και οι δαπάνες της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Έρευνα αποκαλύπτει παρατυπίες και αμφισβητεί τη διαφάνεια στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλά…