Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα 8 χρόνια φυλάνε κλοφέν στην ΦτΑ!

8 χρόνια φυλάνε κλοφέν στην ΦτΑ!

0
foni amerikis-empros

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη που είχε την συντήρηση των εγκαταστάσεις από το 2006 – 2009 το κλοφέν είναι ραδιενεργό υλικό

 

 Δεν βρήκαν λεφτά να το μεταφέρουν…Ολιγωρία της ΚΕΔ και του ΤΑΙΠΕΔ Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ για το θέμα

 
 
 
 Τον «ασκό του Αιόλου» για ένα επικίνδυνο υλικό το κλοφέν που παραμένει 8 χρόνια τώρα φυλαγμένο στις εγκαταστάσεις της ΦτΑ ανοίγει με ερώτησή του στους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοϊδη, ο βουλευτής επικρατείας των ΑΝΕΛ και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Τέρενς Κουίκ. Κυρίως αυτό που αναδεικνύεται είναι η ολιγωρία που επέδειξε η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου( ΚΕΔ) στην οποία παραδόθηκε η έκταση και οι εγκαταστάσεις από τους Αμερικανούς όταν το 2006 αποχώρησαν και τουΤΑΙΠΕΔ στην συνέχεια που έχει αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης, να μεταφέρουν το επικίνδυνο υλικό!
 
8 χρόνια φυλάνε το κλοφέν σ’ ένα δωμάτιο με ένδειξη της ραδιενέργειας
Η ερώτηση του κ. Κουίκ έδωσε την αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση του «Ε» σχετικά με την επικινδυνότητα του υλικού, δεδομένο ότι το θέμα αφορά την τοπική κοινωνία. Ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Μιχαηλίδης είχε αναλάβει τη συντήρηση των εγκαταστάσεων από το 2006 έως το 2009. Όπως μας πληροφόρησε το κλοφέν είναι ένα ραδιενεργό υγρό που υπάρχει μέσα στους μετασχηματιστές. Όλη αυτή την περίοδο δεν έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται σε 2 – 3 ειδικά μεταλλικά δοχεία σφραγισμένα σ’ ένα δωμάτιο το οποίο στην πόρτα έχει την ένδειξη της ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το υλικό έπρεπε να μεταφερθεί κάτι όμως που δεν έγινε πιθανότατα – όπως είπε – επειδή η διαδικασία μεταφοράς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και την αναλαμβάνει μια ειδική εταιρεία. Αναφορικά με την επικινδυνότητα του από τυχόν διαρροή ή μόλυνση από έκλυση ραδιενέργειας ο κ. Μιχαηλίδης απέκλεισε την πιθανότητα της διαρροής όσο αφορά όμως την έκλυση ραδιενέργειας αυτό είπε θα το δείξουν οι μετρήσεις και δεν γνώριζε αν έγινε Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε και ένα άλλο πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του εξαιτίας της κακής συντήρησης των εγκαταστάσεων. Αφορά τις κεραίες στις οποίες όπως είπε καίγονται οι φάροι και δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την κυκλοφορία των αεροσκαφών που εκτελούν δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας.
 
Αποσπάσματα από την ερώτηση του Τέρενς Κουίκ
…«Φεύγοντας όμως οι Αμερικανοί υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων, εκτός από τα κτήρια, τα μηχανήματα και τις κεραίες, άφησαν και κάτι περισσότερο από 10 τόνους τοξικού υγρού Κλοφέν που χρησιμοποιούσαν στους πομπούς και τους μετασχηματιστές.
Το Κλοφέν, ένα ιδιαίτερα τοξικό καρκινογόνο και μεταλαξιογόνο λάδι, χρησιμοποιούνταν ως ψυκτικό υγρό στους πομπούς που μέσω 54 πανύψηλων κεραιών έστελναν το μήνυμα του ραδιοσταθμού σε όλο σχεδόν τον πλανήτη….»
 …Υπενθυμίζεται ότι από το 1986 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του Κλοφέν στην αγορά, διότι διαπιστώθηκε ότι είναι τοξική ένωση τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη χλωρίδα και την πανίδα, αποτελεί δε μία από τις ανθεκτικότερες ουσίες στη φύση και με έμμεσο τρόπο συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και του πόσιμου νερού. Εξάλλου, με την κοινοτική οδηγία 96/59/ΕΚ θεσπίστηκαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των κατόχων των εν λόγω συσκευών/ υλικών, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί και εξειδικευτεί στην εθνική νομοθεσία με τις ΚΥΑ 7589/731/2000 και 18083/1098Ε.103/2003. Ουσιαστικά η ντιρεκτίβα αυτή της Ε. Ε. απαγόρευσε τη χρήση του Κλοφέν με καταληκτική χρονολογία το 2010, που όμως είχε παραταθεί σιωπηρά έως το 2012».
….Παράλληλα επισημαίνεται το γεγονός πως οι φάροι στους πύργους των κεραιών της “Φωνής της Αμερικής” παραμένουν σβηστοί στο σύνολό τους, τη στιγμή που το αεροδρόμιο της Καβάλας απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή, γεγονός που έχει επισημανθεί επανειλημμένως σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σωκράτης Φάμελλος στην Ξάνθη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία»

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του για την επ…