Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ανύπαρκτη η Ξάνθη στην πρωτοβάθμια υγεία

Ανύπαρκτη η Ξάνθη στην πρωτοβάθμια υγεία

0
zaxarias xanthi
 

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι υγείας της Θράκης

 

Ο βουλευτής πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στην Θράκη καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας και γνωστοποιώντας τις θέσεις του κόμματος

 
 
Συναντήσεις με ανθρώπους του χώρου της υγείας στην Θράκη πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και μέλος της Επιτροπής Υγείας του κόμματος κ. Κώστας Ζαχαριάς. Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων στα Νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ της περιοχής καταγράφοντας τα προβλήματά τους. Την εικόνα που διαμόρφωσε για το Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Σύστημα Υγείας στις περιοχές καθώς και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον εν λόγω τομέα, μοιράστηκε ο κ Ζαχαριάς με τα τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στην συνέχεια μίλησε μαζί με το μέλος του Τομέα Υγείας στην Ξάνθη Δημήτρη Αδαμίδη σε εκδήλωση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία στο ξενοδοχείο Δημόκριτος.
 
Η δημόσια και δωρεάν υγεία περνάει σε χέρια ιδιωτών
Από την αρχή της συζήτησης, ο κ. Ζαχαριάς έκανε ξεκάθαρη την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θέλει καθολική πρόσβαση των πολιτών, ανεξαρτήτως ασφαλιστικών φορέων ή ιδιαιτεροτήτων σε συστήματα υγείας. Στο στόχαστρο του βρέθηκε κυρίως ο Πρωτοβάθμιος τομέας, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την μετάβαση του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ έχει αποτύχει πλήρως και καμία δομή δεν λειτουργεί.
«Έκλεισαν οι δομές του ΙΚΑ, και το ΙΚΑ όπως το ξέραμε με όλα τα προβλήματα τού, που παρείχε όμως κάποιες βασικές υπηρεσίες, και από τότε με την υποχρηματοδότηση και την τέλεια απαξίωση του προσωπικού σήμερα έχουμε λιγότερο από το 50% των γιατρών που υπήρχαν στον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Έχουν περάσει 40 μέρες από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και κανένας δεν μπορεί να μας πει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι και οι χρόνια πάσχοντες πλήττονται ακόμη περισσότερο» σημειώνει ο ίδιος μιλώντας για την διάλυση του τομέα.
 
Ζαχαριάς: Η χώρα χρειάζεται ένα θεραπευτικό σοκ
«Στην πρωτοβάθμια υγεία σήμερα η Ξάνθη είναι ανύπαρκτη. Ο διοικητής του Νοσοκομείου είπε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει με τη συναίνεση των εργαζομένων αποσπάσεις γενικού γιατρού για να καλύψει κάποιες ανάγκες. Οι ανάγκες όμως στην Ξάνθη δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να υπάρχει γιατρός υποδοχής, γιατρός ελεγκτής, να υπάρχει ένας διοικητής. Ήδη τρεις βγαίνουν εκτός κανονικής λειτουργίας για ραντεβού τα οποία θα πάνε πάρα πολύ πίσω και δεν θα μπορεί κανείς με τέτοιες αποσπάσεις να μιλήσει για λειτουργία αυτών των δομών. Δεν μπορεί να παγιωθεί ένα τέτοιο σύστημα» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ξάνθης λόγω της διαρροής εργαζομένων στη σύνταξη, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο όπως σημείωσε ο ίδιος, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις τρύπες του συστήματος, δουλεύοντας υπό καθεστώς εργασιακής καταπόνησης.
«Τα νοσηλευτικά τμήματα δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ένα τμήμα παθολογικό που δουλεύει με τρία άτομα το πρωί, δύο το απόγευμα και δύο τη νύχτα και έχει 40 κρεβάτια 100% καλυμμένα πως θα αποδώσει; Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακής καταπόνησης.  Αν δουλεύεις διαρκώς στο τέλος θα κάνεις λάθη είναι γεγονός αυτό. Δεν είναι ζήτημα αυτό των επιμέρους Διοικητών αλλά ζήτημα πολιτικής. Το ζήτημα της στελέχωσης είναι καθοριστικό για τα Νοσοκομεία». 
 
Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα της Υγείας
«Έχουμε προτάσεις που χρειάζονται χρήματα, άλλα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία χωρίς δαπάνες, όπως αυτές που εντοπίζονται στις προμήθειες και στα φάρμακα. Ένα σημαντικό κομμάτι της μείωσης του προϋπολογισμού για την υγεία μεταφέρθηκε στην τσέπη των πολιτών και επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, κάτι στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι» υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάς.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…