Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πάνω από 18.000 ζώα «θέρισε» η ευλογιά στη Θράκη

Πάνω από 18.000 ζώα «θέρισε» η ευλογιά στη Θράκη

0
provata close
 

Με επιφυλάξεις μιλά για ύφεση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ που προβαίνει σε συνολική αποτύπωση της κατάστασης

 

Δίνει πληροφορίες για την πορεία των αποζημιώσεων για θανατωθέντα και έγκλειστα ζώα

 
 
Σε μία γενική αποτύπωση της κατάστασης αναφορικά με τη νόσο της ευλογιάς προχώρησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση, αλλά και να μην γράφονται και ακούγονται αυθαίρετα νούμερα, σχετικά με τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν ή παραμένουν έγκλειστα.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου( τελευταία ημερομηνία θανάτωσης ζώων η 26η Φεβρουαρίου 2014, στην Ροδόπη) δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά εκτιμάται πως υπάρχει σχετική ύφεση ως προς την συχνότητα και στον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
Συνολικά στην περιφέρειά μας θανατώθηκαν 18.158 ζώα εκ των οποίων τα 6.091 στην ΠΕ Ξάνθης. Περισσότερο επλήγη ο νομός Έβρου με 8.669 ζώα που θανατώθηκαν, τα οποία βρισκόταν σε 67 κτηνοτροφικές μονάδες. Σε Έβρο και Ξάνθη τα τελευταία κρούσματα διαπιστώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου.
Τα έγκλειστα ζώα δεν έχουν μετρηθεί, αλλά υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες.
 
Σχετικά με την αποζημίωση των θανατωθέντων ζώων και των προμηθευτών
  1. vΈχει ήδη εκδοθεί η ΚΥΑ οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2014
  2. vΈχει διευκρινιστεί από το Υπ.Α.Α.Τ πως η ΚΥΑ 2014 δεν έχει αναδρομική ισχύ και ότι όσα ζώα θανατώθηκαν μέσα στο έτος 2013 θα αποζημιωθούν με τιμές 2013.
  3. vΈχει γίνει η λογιστική διαδικασία από πλευράς της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. και έχει αποσταλεί η κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων έως και τέλη Ιανουαρίου 2014 ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατανομή των υπολοίπων πιστώσεων
  4. vΑπομένει και η κατάθεση των χρημάτων μέσω του Γενικού Λογιστηρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς(Αγροτική), για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
  5. vΜετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σε θέση να υποβάλλουν άμεσα τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων
 
Σχετικά με την πληρωμή των έγκλειστων ζώων
  1. vΑπό τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζητήθηκε να αποσταλούν οι καταστάσεις με τα ζώα που βρίσκονταν στην ζώνη των 3 και 10 χλμ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ πράγμα και το οποίο έκαναν.
  2. vΗ καταβολή των ποσών σε κάθε δικαιούχο και το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού ήταν αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. vΑποζημιώθηκαν τελικά μόνο τα ζώα τα οποία βρίσκονταν μέσα στην ζώνη των 3χλμ. με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός έγκλειστων ζώων, 11.500 ζώα, να μην αποζημιωθούν γιατί βρέθηκαν στην ζώνη των 3χλμ εκ των υστέρων λόγω εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
  4. vΈχοντας υπόψη την δέσμευση του Υπουργού ότι θα εξευρεθούν οι πιστώσεις για την συμπλήρωση του ποσού έως 10€/ζώο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εκφράζει την πεποίθηση πως θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η πληρωμή όλων όσων δεν πληρώθηκαν ενώ ήταν δικαιούχοι (ζώνη 3χλμ) και στη συνέχεια να πληρωθεί το υπολειπόμενο μέχρι τα 10€ ποσό ανά ζώο, όπως τουλάχιστον αρχικά είχε προβλεφθεί.
  5. vΣημειώνεται επιπλέον πως η δαπάνη για τα έγκλειστα ζώα, είναι και πολύ μικρότερη και έχει τεράστια συμβολή στον περιορισμό του νοσήματος, όταν εφαρμόζεται άμεσα με την πρωταρχική εμφάνιση του νοσήματος.
 
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
 

Περιφερειακή Ενότητα

Σύνολο Εκτροφών των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν   (Μολυσμένες ή με επιδημιολογική σύνδεση )

Σύνολο Θανατωθέντων ζώων

Τελευταία θανάτωση ζώων

(ημερομηνία & οικισμός)

Π.Ε Έβρου-Ορεστιάδα

44

4610

24/1/2014(Σοφικό)

Π.Ε Έβρου Αλεξ/πολη

23

4059

17/1/2014(Φέρρες)

Π.Ε Ροδόπης

25

3398

26/2/2014(Παγούρια)

Π.Ε Ξάνθης

25

6091

24/1/2014(Μάγγανα)

Σύνολο ΠΑΜΘ

117

18158

 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…