Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπάρχει ελπίδα για τα αδέσποτα

Υπάρχει ελπίδα για τα αδέσποτα

0
adespoto

Από την Γερμανία με αγάπη οι 500 στειρώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Απαραίτητη η συμμετοχή εθελοντών

 

ΦΟΞ: «Να δημιουργήσουμε από κοινού ένα σταθερό σχέδιο δράσης το οποίο να εφαρμόζεται από το δήμο ανεξαρτήτου δημοτικής αρχής»

 
 
Μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκαν μεταξύ του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης, εκπροσώπων της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής & Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και του Τμήματος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, αρκετές διαφωνίες, αντεγκλήσεις και ερωτηματικά.
 
Τα τρία θέματα που συζητήθηκαν
Κατά την διάρκεια της συζήτησης η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής & Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, κ. Αναστασία Μπομπολάκη και την γραμματέα κ. Μαρία Χουστουλάκη-Τσούμπα τα μέλη του ΦΟΞ και η υπηρεσία του Δήμου ενημερωθήκανε για την δράση της συντονιστικής αλλά και για θέματα που άπτονται στη γενικότερη δράση φιλοζωικών σωματείων (στειρώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες, εφαρμογή της νομοθεσίας κλπ).
Από την πλευρά του δήμου έγινε γνωστή η διάθεση του για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την περίθαλψη – στείρωση 300 ζώων παρά τις διαφωνίες που ακούστηκαν για την ορθότητα αυτής της κίνησης.
Τέλος, έγινε συζήτηση για την πιλοτική εφαρμογή μαζικών στειρώσεων από Γερμανούς κτηνιάτρους περίπου 100 τον αριθμό όπου και εκεί διατυπώθηκαν μία σειρά αντιρρήσεων ως προς την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος αριθμός αλλά και τους λόγους επιλογής κτηνιάτρων από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα.
 
ΦΟΞ: «Το πρώτο βήμα για την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος έγινε»
Αν και η συζήτηση ήταν έντονη εξαιτίας των διαφωνιών που σημειώθηκαν ανάμεσα στους φορείς ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης θεωρεί ότι «το πρώτο βήμα για την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος έγινε, αρκεί να συνεχιστεί η ανοιχτή αυτή διαβούλευση με την συμμετοχή ακόμη περισσότερου κόσμου».
Μεταξύ άλλων τα μέλη του ΦΟΞ έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνει μέρα με την μέρα και ανησυχούν μην συμβεί κάτι και δεν μπορέσει να εφαρμοστεί πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό τον φόβο αυτό μάλιστα, ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους «να βρεθεί τρόπος ώστε να τρέξει το πρόγραμμα του δήμου χωρίς να υπάρξουν εμπλοκές που θα το θέσουν σε κίνδυνο».
 
Τ. Θεοδωρίδης: «Οι ενέργειες θα ξεκινήσουν σε κανένα μήνα»
Για το πρόγραμμα των στειρώσεων μίλησε στο «Ε» και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Τάσος Θεοδωρίδης. «Έπειτα από σύσταση του ΦΟΞ ήρθαμε σε επαφή με την κ. Γιώτα Σαριπαπάζογλου, η οποία ανήκει σε έναν γερμανικό φιλοζωικό οργανισμό και είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν στην Χώρα μας. Η ίδια μας εξέφρασε την επιθυμία του οργανισμού που ανήκει να προβούν εθελοντικά σε 500-600 στειρώσεις στην πόλη μας, με σκοπό να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων που υπάρχουν στην πόλη μας» εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης και συμπληρώνει «στο άμεσο μέλλον θα μας επισκεφτεί η Πρόεδρος της Φιλοζωικής του Δήμου Σερρών, η οποία θα μας ενημερώσει πως πρέπει να ξεκινήσουμε. Έπειτα σε πρώτη φάση θα βρεθεί στην πόλη μας για μια εβδομάδα ένας κτηνίατρος από Γερμανία, ο οποίος θα εφαρμόσει σε συνεργασία με δικούς μας κτηνιάτρους πιλοτικά 100 στειρώσεις και στην συνέχεια θα έρθουν άλλοι τρεις, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις υπόλοιπες».
Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι έπειτα από αίτημα του ΦΟΞ θα προβεί σε ανακοίνωση όπου θα ζητά από τους φιλόζωους της πόλης και όχι μόνο να δηλώσουν άμεσα το αν μπορούν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αλλά και με ποιον τρόπο (περισυλλογή αδέσποτων, φιλοξενίας ζώων και πόσα τον αριθμό για αποθεραπεία, κλπ) και να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…