Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συγκέντρωση ραδιενεργού ραδονίου σε Μελίβοια και Σέλερο

Συγκέντρωση ραδιενεργού ραδονίου σε Μελίβοια και Σέλερο

0
melivoia
 

 Στο «κόκκινο» περιοχές της Ξάνθης και της Καβάλας, με βάση παλαιότερες μετρήσεις που επανέρχονται στην επικαιρότητα

 
Τρεις περιοχές της Ξάνθης, δύο της Καβάλας και δύο της Δράμας συγκαταλέγονται στις πιο επιβαρυμένες από το ραδιενεργό ραδόνιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, που συμπεριλαμβάνονται σε δημοσίευμα του περιοδικού Hellenic Nexus, Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2007. Με αφορμή άρθρο του Πνευμολόγου Μιχάλη Χατζηγιάννη για το ραδόνιο οι μετρήσεις έρχονται ξανά στην επικαιρότητα και ειδικά για την περιοχή μας αυτό είναι σημαντικό, καθώς σημειώνουμε πρωτιά στα ποσοστά του.
Αναλυτικά η κατάσταση, με βάση τις μετρήσεις: Νεράιδα Θεσπρωτίας 511 bq/m3, Μελίβοια Ξάνθης 460 bq/m3, Κέντρο Καβάλας 350 bq/m3, Σέλερο Ξάνθης 320 bq/m3, Πρασινάδα Δράμας 280 bq/m3, Μύκονος Κυκλάδων 280 bq/m3, Δεσκάτη Γρεβενών 279 bq/m3, Πεντάλοφο Κοζάνη 258 bq/m3, Νικίσιανη Καβάλας 237 bq/m3, Κέντρο Θεσσαλονίκης 220 bq/m3, Δοξάτο Δράμας 211 bq/m3, Γενισέα Ξάνθης 200 bq/m3.
Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο του Πνευμολόγου Μιχάλη Χατζηγιάννη, το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο. Είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο. Είναι ένα ευγενές αέριο και βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) έχει ορίσει ως ανώτερο επιτρεπτό όριο ραδονίου στο εσωτερικό των κατοικιών, των σχολείων και των χώρων εργασίας τα 150 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο (ποσότητα η οποία υπερβαίνεται κατά πολύ —στoυς νομούς Θεσπρωτίας, Ξάνθης και Καβάλας επί 3 φορές— στις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο πρόβλημα ραδονίου)…
Να σημειωθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το ζήτημα του ραδονίου έχει απασχολήσει την περιοχή μας, με ακόμη ένα παράδειγμα τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στην παλιά Πόλη από ομάδα καθηγητών του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ.
Το ραδόνιο, απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, που βρίσκεται στα πετρώματα και στο έδαφος. Όταν απελευθερωθεί, διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων, και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Άοσμο, αθέατο και χωρίς γεύση, καθώς είναι το ραδόνιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Το πρόβλημα με το ραδόνιο, είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε ν” απασχολεί εντονότερα τους ειδικούς. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Η Τσεχία διαθέτει ένα κρατικό δίκτυο 300.000 μετρητών ραδονίου. 50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου.
Τα 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …