Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Μπαίνει «τάξη» στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Μπαίνει «τάξη» στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0
karnavalia 2011
 

 Από φέτος τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός της καρναβαλικής παρέλασης, αλλά το στοίχημα είναι πώς θα τηρηθεί

 

Προθεσμίες για την προετοιμασία των ΘΛΕ, συντονισμός, ενεργή συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων για «τάξη και ασφάλεια», καθώς και κυρώσεις στο κείμενο του κανονισμού

 
 
Μετά και από την έγκριση που έλαβε από το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, τίθεται από φέτος σε ισχύ, μετά την περσινή πιλοτική του εφαρμογή, ο κανονισμός της καρναβαλικής παρέλασης, που προετοιμαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στόχο έχει να βάλει μία «τάξη» στο καρναβάλι, να οδηγήσει σε καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση, αλλά και να θέσει και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων προ των ευθυνών τους, ώστε να επωμιστούν και αυτοί το βάρος, αλλά και τα εύσημα της ομαλής διεξαγωγής της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που γίνονται του χρόνου 50 ετών!
 
Θεσμοθετείται το καθήκον περιφρούρησης από τους ίδιους τους συλλόγους
Ο κανονισμός εμφανίζει μεγάλο βαθμό πληρότητας και συντάχθηκε με βάση τις παρατηρήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αν και σε μερικά σημεία παρουσιάζει επαναλήψεις.
Συνολικά, τίθενται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία πληρώματος και τη συμμετοχή στην παρέλαση, προβλέπονται οι ομάδες περιφρούρησης του πληρώματος ανά σύλλογο, καθώς και η σύσταση μιας επιτροπής ροής που θα αποτελείται από υπαλλήλους του Κέντρου Πολιτισμού και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει τον κεντρικό συντονισμό της διεξαγωγής της παρέλασης. Όπως είχε ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πλέον ορίζεται και γραπτώς ότι το πλήρωμα κάθε πολιτιστικού συλλόγου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 400 άτομα, αλλά ούτε να είναι και λιγότερο από 150. Το σύνολο των ατόμων που συμμετέχουν στο ξανθιώτικο καρναβάλι καλούνται να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να βλάψουν την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης ή να αλλοιώσουν το θεσμό των ΘΛΕ εν γένει. Προβλέπεται ο τρόπος διενέργειας των κληρώσεων για τη σειρά της παρέλασης και ορίζεται ότι οι νέοι σύλλογοι παρελαύνουν χωρίς κλήρωση στο τέλος.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι αν ένας σύλλογος δε συμμετέχει στην παρέλαση, δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
 
Τις κυρώσεις θα εισηγείται 7μελής επιτροπή στην Οργανωτική
Τις κυρώσεις που προβλέπονται για πρώτη φορά στο ξανθιώτικο καρναβάλι με τον κανονισμό, τις εισηγείται 7μελής επιτροπή (3 μέλη πολιτιστικών συλλόγων, 2 υπάλληλοι του ΚΠ, ένας πολίτης και ένα μέλος του ερυθρού σταυρού) στην Οργανωτική και μπορεί να είναι από απλή επίπληξη του πολιτιστικού συλλόγου, εξαίρεση από τη διαδικασία κλήρωσης θέσεων (Το πλήρωμα του πολιτιστικού συλλόγου θα παρελάσει στην τελευταία θέση), έως και απομάκρυνση του πολιτιστικού συλλόγου από την επόμενη χρονιά ή για όσο χρόνο κρίνει η Οργανωτική επιτροπή ή αποκλεισμό συμμετοχής στην Οργανωτική Επιτροπή, καθώς και αποκλεισμό του πολιτιστικού συλλόγου από κάθε αξιολόγηση και βράβευση του τρέχοντος έτους ή και αποκλεισμός συμμετοχής του πολιτιστικού συλλόγου και από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ακόμη προβλέπεται και η περίπτωση καθολικής αποβολής σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης κακής συμπεριφοράς από σύλλογο ή υποτροπή.
 
Σύλλογοι και ιθύνοντες προ των ευθυνών τους
Ο κανονισμός της καρναβαλικής παρέλασης αποτελεί μία ενέργεια, η οποία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από καιρό, μιας και πρόκειται για τη διασφάλιση ασφάλειας, αλλά και ποιότητας στη διενέργεια του κορυφαίου γεγονότος των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ελλείψεις μπορεί μεν να υπάρχουν ή να διαγνωστούν αδυναμίες στη συνέχεια, ωστόσο το ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό από το σύνολο των συλλόγων ότι θα πρέπει να σεβαστούν και να τηρήσουν τα προβλεπόμενα στον κανονισμό γιατί αποτελεί μία παρακαταθήκη για το σημαντικό θεσμό της πόλης και τη συνέχισή του στο μέλλον. Από την πλευρά τους, πολιτικοί και διοικητικοί ιθύνοντες οφείλουν αφενός να εντοπίσουν τις αδυναμίες στην εφαρμογή και να μη δείξουν ανοχή, ώστε να μην απαξιώσουν οι ίδιοι αυτό που έφεραν φέτος εις πέρας μέσα από μια κοπιώδη διαδικασία.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…