Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πήραν φωτιά τα κάρβουνα

Πήραν φωτιά τα κάρβουνα

0
tsiknopempti
 

 Το τσίκνισαν από το πρωί μικροί και μεγάλοι Ξανθιώτες. Οι πρώτες ψησταριές άναψαν στα σχολεία της πόλης

 

Τσικνοπέμπτη: Ένα μίγμα χριστιανικών και παγανιστικών εθίμων, με πολλές ψητές μυρωδιές, πολύ κέφι και πειράγματα

 
 
Από νωρίς άναψαν τα κάρβουνα χθες σε διάφορες γωνιές της πόλης μας με αφορμή το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, οι ρίζες του οποίου παραμένουν ακόμα άγνωστες, αλλά η πρακτική είναι διαδεδομένη και συνεχίζει να γεμίζει με κέφι και καλή παρέα όσους συνεχίζουν την ευχάριστη παράδοση. Οι πρώτες ψησταριές στήθηκαν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με τους μαθητές ντυμένους αποκριάτικα να κάνουν ένα διάλειμμα από το σχολικό τους πρόγραμμα. Το έθιμο άλλωστε, αποτελεί μια καλή ευκαιρία να έρθουν ακόμα πιο κοντά μαθητές και εκπαιδευτικοί και να περάσουν όμορφες στιγμές γεμάτες κέφι και μουσική, μακριά από θεωρίες και ασκήσεις.
Ψητές μυρωδιές, μεθυσμένα πειράγματα και «πικάντικα» ανέκδοτα συνόδευσαν όμως και τις παρέες των μεγαλύτερων, οι οποίοι έστησαν τις ψησταριές τους λίγο πιο αργά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Φίλοι και συνεργάτες είχαν την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, να «τσικνίσουν» την πόλη και να διασκεδάσουν. Ο καιρός βοήθησε όλους τους ψήστες, αν και τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα «αναμμένα μαγκάλια» της πόλης την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.
«Νόστιμη» συνάντηση διοργάνωσαν και οι υποψήφιοι του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που κάλεσαν τους συναδέλφους τους να γιορτάσουν μαζί, να τα πουν και να τα πιουν τρεις ημέρες πριν τις κλαδικές τους εκλογές.
Ευκαιρία για ξεφάντωμα, αφήνοντας πίσω την μίζερη πραγματικότητα των τελευταίων ετών, αλλά και τα «προβλήματα» της εξεταστικής βρήκαν και οι νέοι της πόλης, οι οποίοι αφού ήπιανε τα κρασάκια τους και φάγανε τα μεζεδάκια τους σε ταβερνάκια και ουζερί της πόλης, πήγανε στην παραλία για ένα «τελευταίο» ποτάκι.
 
Τι ακριβώς γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη;
Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης, η οποία γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών είναι χαμένες, στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε να γιορτάζεται.
Το καρναβάλι, προέρχεται από το λατινικό “carnem levare” ή “carnis levamen”, που σημαίνει “διακοπή της βρώσης κρέατος”. Μίας διακοπής που έρχεται λόγω της Σαρακοστής, η οποία γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Από την άλλη το αποκριάτικο ντύσιμο ή αλλιώς μασκάρεμα, είναι κατάλοιπο από τις Διονυσιακές γιορτές, όπου οι λάτρεις του θεού Διονύσου, μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι “προκλητικά” με τολμηρές φράσεις και πράξεις.
Επειδή προφανώς, αυτό το έθιμο άρεσε στον κόσμο, ο οποίος έβρισκε την ευκαιρία να ξεφαντώσει και να «ξεφύγει» χωρίς να τον κακολογήσουν, παρέμεινε και μετά από την επικράτηση του χριστιανισμού.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…