Το ΠΕΔΥ φέρνει αναταραχή στο χώρο της Υγείας. Οικογενειακός γιατρός και ΑΗΦΥ οι βασικές καινοτομίες του νέου Οργανισμού
Απελευθερώνεται το όριο συνταγογράφησης – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι όσο καιρό θα μείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Ένα …χάος επικρατεί στο χώρο της δημόσιας Υγείας μετά την αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και έως την εφαρμογή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι αλλαγές και οι καινοτομίες που φέρνει ο νέος φορέας προκαλούν αντιδράσεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι ως γνωστόν απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ή να λειτουργούν με ένα γιατρό ασφαλείας τόσους μήνες τώρα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να οδηγούνται σε ιδιώτες γιατρούς! Να σημειώσουμε ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και για την σύσταση του ΕΟΠΥΥ η λειτουργία του οποίου χαρακτηριζόταν «προβληματική» εξ αρχής εξαιτίας «της υποχρηματοδότησής του» όπως επιχειρηματολογούσε τότε ο ιατρικός κλάδος.
Το ΠΕΔΥ φέρνει αναταραχή στο χώρο της Υγείας
Την αντίθεση του με το νέο φορέα και ότι καινοτόμο εισάγει εκφράζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος. Η διαφωνία του έγκειται σε δύο καίρια σημεία: Στο ότι ο οικογενειακός γιατρός του οποίου ο ρόλος είναι κομβικός και καθοριστικός στο σύστημα θα πρέπει να μην διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο αλλά και το ότι θα πρέπει να είναι γενικής ιατρικής και όχι ειδικότητας καθότι καθήκοντα οικογενειακού ιατρού θα μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής οι οποίοι και θα παραπέμπουν σε γιατρό ειδικότητας τον ασφαλισμένο αν το κρίνουν απαραίτητο. Ο κ. Καραδέδος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα από την εποχή του 1960 έχει επιλέξει ως μοντέλο υγείας την εξειδίκευση και έχει καταφέρει να έχει απ’ τους καλύτερους γιατρούς της Ευρώπης. Αυτό το μοντέλο της εξειδίκευσης πάνε τώρα να το μετατρέψουν σε μειονέκτημα καθότι το ιδεολογικό πλαίσιο που χαράχτηκε είναι να καταργηθεί και να διαλυθούν όλες οι κρατικές δομές υγείας. Λένε ότι το ΠΕΔΥ είναι κρατικός οργανισμός αλλά δεν μας λένε αν θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιστεύω ότι τελικά θα μείνει στα …χαρτιά γιατί κι αυτός όπως και ο ΕΟΠΥΥ έγιναν στο πόδι!».
Οικογενειακός γιατρός και ΑΗΦΥ οι καινοτομίες του ΠΕΔΥ
Ενημερωτικά να σημειωουμε ότι το ΠΕΔΥ θα περιλαμβάνει τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.
Οι βασικές αλλαγές είναι δύο: η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ και η θέσπιση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ).
Σ’ ότι αφορά τον οικογενειακό γιατρό, είναι υπεύθυνος για τον ασθενή και τη σύνταξη του φακέλου του και θα επιλεγεί από τον ίδιο τον ασθενή από λίστες που θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Ο οικογενειακός γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με το νέο σύστημα, ο ασθενής θα παίρνει τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό του και θα του περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εκείνος, βλέποντας παράλληλα το ιστορικό και έχοντας την πλήρη εικόνα του ασθενούς του, θα μπορεί όχι μόνο να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα αλλά και να κρίνει εάν και πόσο επείγον περιστατικό είναι, να κρίνει εάν θα τον δει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή ή θα τον παραπέμψει σε κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
Σ’ ότι αφορά το ΑΗΦΥ, αποτελεί ένα νέο θεσμό που θα ισχύει μοναδικά για κάθε ασφαλισμένο, θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου και θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά. Στο πρώτο του ραντεβού με τον ασθενή, ο οικογενειακός γιατρός είναι υποχρεωμένος να καταγράψει ψηφιακά όλο το ιατρικό ιστορικό. Στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα καταγράφονται και οι υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις, που θεσπίζονται για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά θα γίνονται μόνο ανά ορισμένο χρονικό διάστημα.
Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι όσο καιρό θα μείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ – Απελευθερώνεται το όριο συνταγογράφησης
Διευκρινίσεις προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Μονάδων Υγείας, με βάση τον νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι από την Δευτέρα και για έναν μήνα, δεν θα λειτουργούν οι Μονάδες Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς, καθώς δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός ραντεβού.
Σημειώνει δε ότι στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (υπάρχει λίστα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού,www.eopyy.gov.gr) και υπενθυμίζει ότι σε αυτούς τους γιατρούς έχουν δοθεί αυξημένες επισκέψεις, από 200 σε 400 τον μήνα.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ο ΕΟΠΥΥ απελευθερώνει πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των νοσοκομείων, για έναν μήνα, δηλαδή όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου