Ξεκινά τμήμα αρχαρίων της Συμπαράστασης για Αναθεώρηση, μιας μορφής εθελοντικής αλληλοϋποστήριξης που έφερε στην Ξάνθη η Μιλένα Ρούζκοβα
Θα διδάξουν σε 10 δίωρα μαθήματα τα έμπειρα και πιστοποιημένα μέλη από την παγκόσμια οργάνωση Καίτη Σταυροπούλου-Βλάχου και Δήμητρα Κατάκη
Για άλλη μια χρονιά ξεκινά τμήμα αρχαρίων της Συμπαράστασης για Αναθεώρηση, που αποτελεί μία παγκόσμια οργάνωση, η οποία ως σκοπό έχει την εθελοντική αλληλοϋποστήριξη με έμφαση στην καλλιέργεια της κουλτούρας του καλού ακροατή, ώστε μέσα από μία άλλη μορφή αλληλεπίδρασης να είναι δυνατή και η αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας. Την Σ.Α. έφερε στην Ξάνθη πριν 15 χρόνια η Μιλένα Ρούζκοβα που κατάφερε και έστησε μια κοινότητα στην πόλη μας, η οποία είναι ενεργή και σε συνέχεια της δράσης της αναλαμβάνει να μεταφέρει τους σκοπούς αυτής της πρωτοβουλίας και να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους.
Δέκα δίωρα μαθήματα από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19/2 με υπεύθυνες τα έμπειρα και πιστοποιημένα από την παγκόσμια οργάνωση μέλη, Καίτη Σταυροπούλου- Βλάχου και Δήμητρα Κατάκη. Τα μαθήματα θα γίνονται 18.00-20.00 στο γραφείο του Θανάση Μουσόπουλου (Ανατολικής Θράκης 30, 2ος όροφος) και θα γίνουν στις εξής ημερομηνίες: 19/2, 5/3, 12/3, 19/3, 26/3, 2/4, 9/4, 30/4, 7/5 και 14/5. Μετά το τέλος των μαθημάτων θα ακολουθήσει εργαστήριο της κοινότητας της Σ.Α. της Ξάνθης με την υπεύθυνη περιοχής της Ελλάδας Μάρτζυ Ντόυλ- Παπαδοπούλου. Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στο katakidim@gmail.com και στα τηλέφωνα 2541077308 και 6946379152 (Καίτη) και 2541021900 και 6947973253 (Δήμητρα).
Όπως εξηγεί η Δήμητρα Κατάκη, τμήματα αρχαρίων γίνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Η ανταπόκριση δεν είναι πολύ μαζική, καθώς πρέπει κανείς να πιστέψει , είναι απαιτητικό, αλλά στα χρόνια ύπαρξης της οργάνωσης της Ξάνθης πέρασαν πάρα πολλά άτομα, που μπορεί να μην παρέμειναν ενεργά μέχρι σήμερα, αλλά βοηθήθηκαν και μέσα από μία σπάνια εμπειρία κατάφεραν να ξεπεράσουν προβλήματα. «Το λιγότερο που μπορεί να κερδίσει κανείς είναι η κουλτούρα του καλού ακροατή, που είναι τόσο δύσκολο να τη βρει κανείς σήμερα στις κοινωνικές του συναναστροφές, στην πολιτική, την εκπαίδευση, την οικογένεια. Στη Σ.Α. γίνεται με κανόνες, απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια», αναφέρει η ίδια.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της οργάνωσης, η «Συμπαράσταση» μπορεί να γίνεται σε ζευγάρια ή σε ομάδες. Διοργανώνονται ακόμη τοπικά, πανελλαδικά και παγκόσμια εργαστήρια. Μέσα από την αλληλοακρόαση σε ζευγάρια και τις άλλες δομές της Σ.Α. επιδιώκεται η εκτόνωση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων που μας κατακλύζουν και μας εμποδίζουν να σκεφτόμαστε δίκαια και λογικά.
Τι είναι η Συμπαράσταση για Αναθεώρηση
Με τη Συμπαράσταση για Αναθεώρηση μπορούν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής προέλευσης ν’ ανταλλάσσουν αποτελεσματική βοήθεια μεταξύ τους έτσι ώστε να απελευθερωθούν από τις επιδράσεις τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος.
Η θεωρία της Συμπαράστασης για Αναθεώρηση παρέχει ένα πρότυπο το οποίο μας δείχνει πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι μέσα στο χώρο αλληλεπίδρασής τους, μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Η θεωρία προϋποθέτει ότι κάθε άνθρωπος γεννιέται με τεράστια διανοητική ικανότητα, ζωντάνια κι αγάπη, αλλά τα χαρίσματα έχουν εμποδιστεί και επισκιαστεί στους ενήλικες εξαιτίας συσσωρευμένων οδυνηρών εμπειριών (φόβος, ψυχικό τραύμα, απώλεια, πόνος, θυμός, ντροπή κλπ) οι οποίες αρχίζουν νωρίς στη ζωή μας.
Κάθε νεαρό άτομο θα μπορούσε να θεραπευτεί αυθόρμητα από τέτοιου είδους εμπειρίες χρησιμοποιώντας τη φυσική του ικανότητα για εκτόνωση άγχους (κλάμα, τρεμούλιασμα, οργή, γέλιο κλπ) Δυστυχώς όμως, καλοπροαίρετοι άνθρωποι παρεμβαίνουν σε αυτή τη φυσιολογική διαδικασία, λέγοντάς μας: «Μην κλαις». «Μη γίνεσαι γελοίος» κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί ταυτίζουν λανθασμένα την εκτόνωση συναισθημάτων άγχους (τη γιατρειά του ψυχικού τραύματος) με το ίδιο το ψυχικό τραύμα.
Όταν το άτομο εκτονώσει αρκετό άγχος, λυτρώνεται απ’ την άκαμπτη συμπεριφορά και το συναίσθημα που αφήνει ο ψυχικός τραυματισμός. Η ουσιαστική φύση του ανθρώπου γι’ αγάπη, συνεργασία, νοημοσύνη και ζωντάνια είναι ελεύθερη να δράσει. Μετά απ’ αυτό, το άτομο φροντίζει πολύ πιο αποτελεσματικά για τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των άλλων και είναι πολύ πιο ικανό να δρα με επιτυχία εναντίον της αδικίας.
Ανακαλύπτοντας και χρησιμοποιώντας τη φυσική διαδικασία εκτόνωσης, δύο άνθρωποι γίνονται με τη σειρά τους συμπαραστάτες. Αυτός που ενεργεί ως συμπαραστάτης ακούει, επιτρέπει, ενθαρρύνει και βοηθάει αυτόν που μιλά για να εκτονώσει άγχος. Αυτός που λειτουργεί ως ομιλητής εκτονώνει άγχος και αναθεωρεί. Καθώς η πείρα και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους μεγαλώνει, η διαδικασία αυτή όλο και καλυτερεύει.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.rc.org
Ποιοι είναι οι σκοποί της
Τα μέλη της Σ.Α. επιδιώκουν τον τερματισμό κάθε καταπίεσης. Την εξάλειψη της εθνικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής και γλωσσικής εχθρότητας. Την επίτευξη της ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων. Τη μεταμόρφωση της κοινωνίας σε ένα τύπο ορθολογικής, ειρηνικής, χωρίς εκμετάλλευση, αταξικής κοινωνίας σ’ όλο τον κόσμο. Στην κοινωνία αυτή ο άνθρωπος θα είναι στο επίκεντρο και θα έχει από την κοιλιά της μάνας του ακόμη όλη την απαιτούμενη προστασία, σωστή διατροφή, υποστήριξη, έμπνευση, βοήθεια και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να αναδείξει πλήρως την ευφυΐα του και να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό τις έμφυτες ικανότητές του. Ο άνθρωπος αυτό δε θα στέκεται απέναντι στη φύση ως εχθρός εκμεταλλευτής, αλλά θα λειτουργεί αρμονικά μαζί της ως ένα δικό της κομμάτι και θα πάρει την ευθύνη για την προστασία όλων των ειδών ζωής που υπάρχουν και την αναδημιουργία των εξολοθρευμένων. Θα αναλάβει δράση για την προστασία των άγριων περιοχών και τη δημιουργία ενός εντελώς ήπιου περιβάλλοντος στο μεγαλύτερο μέρος της γης, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.
Ελένη Διαφωνίδου