Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σκληρή προβλέπεται η μάχη στο δήμο Μύκης

Σκληρή προβλέπεται η μάχη στο δήμο Μύκης

0
dimarxeio miki-empros
 

Μουσταφά Τζουκάλ, Μουσταφά Αγγά, Τζεμήλ Καπζά και Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής

 

Αναμένεται να χάσουν δυνάμεις από την υποψηφιότητα Ντελή Χουσεΐν οι Τζουκάλ και Αγγά. Βέβαιη θεωρείται η δεύτερη Κυριακή

 

 
Αν μιλάμε για πυρετώδεις προεκλογικές ζυμώσεις και συνεργασίες, οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβουμε και το δήμο της Μύκης, όπου οι συνθήκες των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν να οριστικοποιούνται, ενώ όσοι μέχρι τώρα εκδήλωσαν την πρόθεση να είναι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει για τα καλά τις επαφές και τις συνεννοήσεις. Στα δε καφενεία όλων των οικισμών ο επόμενος δήμαρχος του δήμου Μύκης αποτελεί το υπ. αριθμόν ένα θέμα συζήτησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς, μιας και πρόκειται για πρώιμο στάδιο να προδικάσει το αποτέλεσμα.
Στο δήμο της Μύκης παραδοσιακά τα κριτήρια επιλογής υποψηφίου δεν είναι κομματικά. Οι εκλογείς προσανατολίζονται με βάση τις προσωπικές σχέσεις και την απήχηση που έχει ο κάθε υποψήφιος επικεφαλής συνδυασμού. Εκεί, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ο κόσμος ζητά την προσωπική παρουσία του δημάρχου, ενώ κρίσιμο είναι και το πού θα στραφούν τα προτάγματα του κάθε υποψηφίου, όσον αφορά την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητα των κατοίκων, που, όπως είναι γνωστό, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.
 
Τέσσερις υποψήφιοι και πάλι για το δήμο Μύκης
Στο δήμο Μύκης μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να «κατεβάσουν» συνδυασμό τέσσερις υποψήφιοι. Δεδομένο είναι ότι ξαναμπαίνουν στη «μάχη» των εκλογών ο νυν δήμαρχος Μουσταφά Τζουκάλ, ο πρώην δήμαρχος Μουσταφά Αγγά, ο Τζεμήλ Καπζά που ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ νέος υποψήφιος επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού είναι ο Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη θητεία του νυν δημάρχου που στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους και τώρα θα συμμετάσχει αυτόνομα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής. Ο Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή αποστασιοποιείται από τον πολιτικό στίβο και δε θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να εκδηλώσει τις βλέψεις του και πέμπτος υποψήφιος, ενώ η φημολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του Ιρφάν Χατζηγκενέ δεν επαληθεύεται, αν και κάποιοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι το κλίμα καλλιεργείται για να προσχωρήσει ο ίδιος μαζί με κάποιους δικούς του ως ενιαία ομάδα σε κάποιον από τους υφιστάμενους συνδυασμούς.
Οι υποψήφιοι συνδυασμοί του δήμου Μύκης μπορούν να έχουν έως και 74 υποψηφίους, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από 27 μέλη, όπως και σήμερα.
 
Οι τρεις Εχινιώτες και ο Καπζά από τη Μύκη
Την «πίτα» του Εχίνου αναμένεται να μοιραστούν οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους, αφού όλοι με εξαίρεση τον Τζεμήλ Καπζά προέρχονται από αυτό τον οικισμό. Ο νέος Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν μάλιστα, αναμένεται να ωφεληθεί από διαρροές των δύο πρώην δημάρχων, αφού στις εκλογές του 2006 ήταν ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Μουσταφά Αγγά, ενώ στις επόμενες εκλογές ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις προσωπικές του δυνάμεις με το συνδυασμό του Μουσταφά Τζουκάλ. Να σημειωθεί ότι το 1998 συμμετείχε στο συνδυασμό του Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή.
Από αυτό το τοπίο δείχνει να επωφελείται ο Τζεμήλ Καπζά που έχει τον αέρα ότι επιχειρεί να εκπροσωπήσει και τους υπόλοιπους οικισμούς πλην του κεφαλοχωρίου, ενώ από συζητήσεις στα καφενεία φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική, καθώς είναι ενισχυμένο το επιχείρημα ότι «οι άλλοι δοκιμάστηκαν, να δούμε και αυτόν». Από την άλλη ο Μουσταφά Αγγά που ήρθε πρώτος στην πρώτη αναμέτρηση των προηγούμενων εκλογών θεωρείται ότι έχει ένα δικό του «κόσμο», ενώ και ο Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, που έχει ήδη οριστικοποιήσει τη συνεργασία του με «πρωτοκλασάτους» του Τζουκάλ φαίνεται να μην είναι αμελητέα δύναμη. Ως προς το νυν δήμαρχο, εκφράζεται μερική δυσαρέσκεια με κύριο επιχείρημα ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει την επαφή του με τον κόσμο, αλλά διατηρεί δυνάμεις «ισχυρών» που θα τον στηρίξουν. Βέβαια, κλίμα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, ενώ και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τους ψηφοφόρους τους, θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή.
Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούνται οι τάσεις που θα διαμορφωθούν στον Κένταυρο, αφού πρόκειται για μεγάλο χωριό που όμως δεν εκπροσωπείται από κάποιον υποψήφιο, όπως στην περίπτωση του κ. Ντουκιαντζή στις προηγούμενες εκλογές.
 
«Κλειδί» η ανανέωση, η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης
Ο ίδιος ο Μουσταφά Τζουκάλ επιβεβαιώνοντας ότι θα κατέλθει εκ νέου στις επικείμενες εκλογές, δήλωσε στο «Ε» ότι θα ανανεώσει το 50% περίπου του συνδυασμού του και ότι ο συνδυασμός παραμένει σταθερός στις αρχές του. Ο Μουσταφά Αγγά που θα συμμετάσχει για 5η φορά σε εκλογική αναμέτρηση του δήμου Μύκης δήλωσε και αυτός ότι θα προβεί σε ανανέωση του συνδυασμού, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να αυξήσει ο δήμος την απορροφητικότητά του σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Χαρακτήρισε ως σημαντικό το έργο της γέφυρας της Σμίνθης που έγινε επί θητείας του διαδόχου του, αλλά θεώρησε μη ικανοποιητικές της επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Τζεμήλ Καπζά, αιτιολογώντας ότι οι εκτιμήσεις του είναι θετικές τόσο εξαιτίας του καλού αποτελέσματος των προηγούμενων εκλογών, που ήταν και η πρώτη του συμμετοχή, αλλά κυρίως λόγω της διαρκούς παρέμβασης της παράταξης ως αντιπολίτευσης με προτάσεις και επαφή με την κοινωνία. Θωρεί ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι «ακόμη πιο σκληρές», καθώς και οι ίδιοι απέκτησαν πείρα, ενώ δυνατό του «χαρτί» θεωρεί το γεγονός ότι είναι ο μόνος που δεν κατάγεται από τον Εχίνο και άρα καταρχάς μπορεί να εκπροσωπήσει αμεσότερα τη δημοτική κοινότητα της Μύκης. Ως προς τη διοίκηση του Μουσταφά Τζουκάλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έφερε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και διοίκησε σαν δημόσιος υπάλληλος», ενώ για το δικό του ψηφοδέλτιο ενημέρωσε ότι είναι περίπου κατά 80% κλειστό και αποτελείται από νέους, έμπειρους και μορφωμένους, συμπολίτες του, καθώς και με βαρύτητα στην εκπροσώπηση των γυναικών.
Η χθεσινή ήταν η πρώτη μέρα του νέου συνδυασμού του Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, αφού ανακοινώθηκε το όνομα του συνδυασμού, που είναι «Κίνημα Ενότητας και Ανάπτυξης». Ο ίδιος εξήγησε στο «Ε» ότι δεν πρόκειται για απόσχιση του ιδίου από το συνδυασμό του νυν δημάρχου, αλλά για συμφωνία που δεν τηρήθηκε. «Ήμασταν δύο συνδυασμοί και κάναμε συμφωνία με τον κ. Τζουκάλ ότι στην επόμενη θητεία ο αρχηγός θα αλλάξει, αλλά προφανώς έχουν άλλα σχέδια. Γι’ αυτό τους ευχαριστήσαμε και ακολουθούμε τα δικά μας βήματα», ανέφερε ο κ. Ντελή Χουσεΐν, προσθέτοντας ότι ήδη έχει σχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό ο συνδυασμός, ενώ όπως μας πληροφόρησε μαζί του θα συνεργαστούν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μαζί του πριν ένα χρόνο περίπου από την παράταξη της δημοτικής αρχής.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…