Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των 9 εργαζομένων της Ζάχαρης που τους μετέθεσαν στο Πλατύ
Σύσκεψη φορέων την Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο. Ομόφωνα ψηφίσματα συμπαράστασης αλλά και αλήθειες…
Την αγωνιώδη προσπάθειά τους να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης, ανατρέποντας την αναστολή της λειτουργίας του μοναδικού τμήματος που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, το τμήμα πακετοποίησης, και να διασφαλίσουν έτσι τις θέσεις εργασίας τους σ’ αυτό και όχι στο Πλατύ Ημαθίας όπου τους μετέθεσε από αρχές του έτους η διοίκηση της ΕΒΖ, εξέφρασαν οι 9 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην σύσκεψη που είχαν με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού – τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.
Η κοινοποίηση του προβλήματος τους αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στην πάνδημη στήριξή της στον δικαστικό αγώνα που έχουν μπροστά τους αρχικά σήμερα στις 10 το πρωί που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και στις 5 Ιουνίου η κύρια αγωγή.
Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους
Το βασικό τους επιχείρημα – όπως το ανέπτυξε ο πρόεδρος του 7μελους σωματείου τους Δημήτρης Χατζηκατσούπης – είναι ότι το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης έχει κοινωνική και οικονομική διάσταση και δεν αφορά μόνο τους 9 εργαζόμενους αλλά πλήττει και την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν συνεργασία με το εργοστάσιο της Ζάχαρης ενώ στις εποχές που λειτουργούσε κανονικά αποτελούσε προμετωπίδα της οικονομίας του νομού: «Ζητάμε να παραμείνουμε εδώ και να λειτουργήσει το τμήμα πακετοποίησης ή σαν χώρος μεταφόρτωσης των τεύτλων. Θέλουμε να είστε μαζί μας όχι μόνο για να μείνουμε εδώ αλλά αν μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο θα έχουν δουλειά κι άλλοι στο μέλλον…Αν δει η διοίκηση ότι έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας κάποιοι θα κάνουν πίσω…», τόνισε ο κ. Χατζηκατσούπης.
Ευστρατίου: « Που ήσασταν από το 2006 μέχρι και το 2013 όταν σταμάτησε το εργοστάσιο να παράγει ζάχαρη;»
Την ίδια στιγμή αποφασισμένος να «μη χαϊδέψει αυτιά» και μεταφέροντας λόγια και ερωτήματα της κοινωνίας όπως είπε ο πρόεδρο του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και πολιτευτής των ΑΝΕΛ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου είπε: Ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Το εργοστάσιο δεν λειτουργεί από το 2006. Τότε γιατί δεν μίλησαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν οι ζαχαράδες; Τώρα επειδή έμειναν 9 και τους πάνε στο Πλατύ βγαίνουν και ζητάνε βοήθεια; Δεν είμαστε απ’ αυτούς που θέλουν να κλείσει η ΕΒΖ, τίθενται όμως κάποια ερωτήματα τα οποία πρέπει να πούμε. Πότε και ποιος έκλεισε για πρώτη φορά το εργοστάσιο Ζάχαρης; Κάποιοι έλεγαν ότι θα παραιτηθούν αν κλείσει …Τι έγινε όμως; Και που ήσασταν από 2006 μέχρι και το 2013 όταν σταμάτησε το εργοστάσιο να παράγει ζάχαρη και έμεινε μόνο το τμήμα πακετοποίησης; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν θα σας χαϊδέψω, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε. Η κοινωνία της Ξάνθης διερωτάται που ήταν οι εργαζόμενοι της Ζάχαρης από το 2006 μέχρι το 2013. Το αίτημα δεν μπορεί να είναι απλώς να μην γίνει η μετακίνησή σας, αλλά πως πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι το εργοστάσιο και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»!
Που πήγαν τα 92 εκ. ευρώ που πήρε η ΕΒΖ για να κάνει επενδύσεις στα εργοστάσια Ξάνθης – Λάρισας;
Η τοποθέτηση αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και υπήρξαν πολλές αντίθετες απόψεις από εργαζομένους της Ξάνθης και της Ορεστιάδας που ήρθαν για συμπαράσταση αλλά ενώ έγινε και ένας λεκτικός διαξιφισμός του κ. Ευστρατίου με τον πρώην γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και συνταξιούχο της ΕΒΖ Αχιλλέα Τσαρτσάρα. Βγήκαν έτσι πολλές αλήθειες γύρω από το θέμα που ξεκίνησε με την αποποίηση κατά 50.1 της εθνικής ποσόστωσης για τη Ζάχαρη με τη δέσμευση της ΕΒΖ απέναντι στην Ε.Ε. να μετατραπούν τα Εργοστάσια Ζάχαρης Ξάνθης και Λάρισας σε εργοστάσια βιοαιθαναόλης και να γίνουν επενδύσεις. Όπως όμως είπε ο κ. Χατζηκατσούπης : «Ούτε η βιοαιθανόλη προχώρησε και ούτε μια επένδυση δεν έγινε σε Ξάνθη. Και η ΕΒΖ πήρε 92 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν τα λεφτά», αναρωτήθηκε.
Στήριξη από τους φορείς με ψηφίσματα και επιστολές
Σ’ ότι αφορά τις τοποθετήσεις των υπολοίπων: Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης τάχθηκε με το μέρος των εργαζομένων αναφερόμενος και στο ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Σ’ αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρο του Δ.Σ. Αβδήρων κ. Θεοχάρους ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στην επιστολή συμπαράστασης που έστειλε η Ομοσπονδίας σε όλα τα κόμματα της χώρας, η οποία μάλιστα συμπεριλήφθη σε ερώτηση του κ. Μαριά που κατατέθηκε στη Βουλή. Την συμπαράστασή του εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολλάρος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Αμανατίδης , ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου