Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Άρχισαν τα «όργανα» του καρναβαλιού

Άρχισαν τα «όργανα» του καρναβαλιού

0
afisa karnavali
 

 Στην τελική ευθεία της διοργάνωσης μπαίνει ο Δήμος Ξάνθης. Την Παρασκευή συνεδρίασε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού και την Τετάρτη συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή

 

Πρεμιέρα κάνει φέτος η παιδική παρέλαση με 2.000 μικρούς καρναβαλιστές. Τρέμει ο θρόνος της Βασίλισσας του Καρναβαλιού

 
Το ημερολόγιο δείχνει δυο εβδομάδες πριν την έναρξη του Καρναβαλιού και ο Δήμος της Ξάνθης μπήκε για τα καλά στον πυρετό προετοιμασίας του γνωστούΛαογραφικού θεσμού. Με τον χρόνο να πιέζει, καθώς το πρόγραμμα των λαογραφικών εορτών ξεκινά την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου τα μέλη μαζεύτηκαν για να κάνουν κάποιες τελευταίες αναδιοργανώσεις στα πλαίσια της τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για θέματα σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
 
Πρεμιέρα για την παιδική παρέλαση τον 49ο χρόνο ζωής του θεσμού
12 Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για την συμμετοχή τους στην παιδική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Ενδιαφέρον όμως έχουν εκδηλώσει και μητέρες μικρότερων παιδιών, που όπως φαίνεται θα προηγηθούν της παιδικής παρέλασης μαζί με τους γονείς τους. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος στο «Μουντιαλίτο» με την συνοδεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς οι δάσκαλοι πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι εκπαιδευτική μέρα φοβούνται να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη. Οι μικροί καρναβαλιστές παρέα με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ θα ξεκινήσουν από την Παλιά Αστυνομία και θα καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία όπου θα τους περιμένει μια παιδική παράσταση. Να σημειώσουμε ότι έχουν ενημερωθεί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής και της Καβάλας, αλλά ενδιαφέρον έδειξε μόνο η τελευταία, αλλά σε μορφή ανταλλαγής με την δική μας συμμετοχή στην δική τους παρέλαση που θα προηγείται κατά μια εβδομάδα.
 
Δημήτρης Σταρόβας, Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα προσθέτουν την δική τους νότα στο θεσμό
Οι επώνυμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των γιορτών είναι ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Μύρωνας Στρατής και ο Ησαΐας Ματιάμπα. Μια παράσταση stand up comedy θα παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης ο Σταρόβας μαζί με τα 16 άτομα που τον συνοδεύουν. Ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τον κ. Φανουράκη θα «δέσει» με το κλίμα των ημερών.
Από την άλλη, η πρωινή συναυλία του Σαββάτου αφέθηκε στα χέρια των Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα, οι οποίοι καλούνται να ξεσηκώσουν τους έφηβους και όχι μόνο της πόλης έναντι αμοιβής ύψους 6.300 ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε έπειτα από τρεις διαπραγματεύσεις. Όπως σημείωσε υπάλληλος το Κέντρου Πολιτισμού υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν καλλιτέχνες την περίοδο του καρναβαλιού, σε αντίθεση με τις γιορτές τις Παλιάς Πόλης, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν σε μαγαζιά ή έχουν κλείσει συμφωνίες με μαγαζιά λόγω των ημερών.
 
Γκρίνιες για την οργάνωση του προγράμματος
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ηλίας Βασιλούδης εξέφρασε το «παράπονο» του για το ότι ο προγραμματισμός γίνεται από τους υπαλλήλους του Κέντρου και τα μέλη καλούνται μόνο για αναμόρφωση. Απαντώντας ο κ. Δημήτρης Μπένης σημείωσε ότι «οι προτάσεις θα πρέπει να κατατίθενται από την αρχή και όχι τελευταία στιγμή. Αν ξεκινήσουν οι υπάλληλοι, μετά είναι δύσκολο να τα αλλάξουμε. Βέβαια, η στέγη ποτέ δεν απέκλεισε καμία πρόταση». Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση, υπάλληλος του Κέντρου πρότεινε στο Δ.Σ., του χρόνου να συνεδριάσουν αρκετά νωρίτερα καθώς είναι η επέτειος των 50ων χρόνων ζωής του θεσμού. Πρόταση που έδωσε την σκυτάλη στον κ. Νίκο Ανταμπούφη να προτείνει συνεδρίαση τον Μάρτιο στην οποία θα γίνει ένας πρόχειρος απολογισμός και η έναρξη σχεδιασμού της επόμενης χρονιάς στον κορμό του θεσμού και όχι στις λεπτομέρειες. Κλείνοντας το θέμα το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 38.000 ευρώ με τον κ. Μπένη να σημειώνει «μπορούμε με τα πολλά, μπορούμε και με τα λίγα».
 
Παρέλαση υπό όρους
Στην καθιέρωση κανονισμών για την συμμετοχή συλλόγων στην παρέλαση, οι οποίοι είχαν εφαρμοστεί πέρυσι πιλοτικά, εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μανώλης Φανουράκης. «Είναι ένα σημαντικό για εμένα θέμα. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε μια παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση».
Το θέμα της πάταξης του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής δεν θα μπορούσε να λείπει από την συνεδρίαση. «Οδηγούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους στην εφορία, γιατί όλοι πρέπει να αποδίδουν στο κράτος αυτά που πρέπει. Δεν είναι σωστό να δίνουμε ούτε εμείς ούτε αυτοί το δικαίωμα να μας αμφισβητούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φανουράκης και συμπλήρωσε «έχουμε μάλιστα απευθυνθεί ήδη στην εφορία και ζητήσει την πάταξη του παραεμπορίου. Για να λειτουργήσει όμως αυτό θα πρέπει να εντάξουμε μέσα και να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες».
 
Ξεφάντωμα με φιλανθρωπικό σκοπό
Μια φιλανθρωπική πρόταση έριξε επί τάπητος ο Ηλίας Βασιλούδης κατά την οποία ο Δήμος θα καλεί του Πολιτιστικούς Συλλόγους να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό στο Κοινωνικό Ταμείο ανάλογα με τις στολές που θα πουλήσουν. «Όλοι οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν θα μπορούν να δίνουν ένα συμβολικό ποσό 50 λεπτά ή 1 ευρώ για το Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό να βοηθήσουμε συμπολίτες μας και ιδρύματα που το έχουν ανάγκη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Η πρόταση βρήκε αντίθετα τα υπόλοιπα μέλη με τον κ. Ανταμπούφη να υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώνουμε τους συλλόγους . Το μόνο που μπορούμε είναι να τους το προτείνουμε, ενώ ο κ. Μπένης τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτα. Σήμερα έχουμε φτάσει σε μια επιτυχημένη συμμετοχή συλλόγων, όταν παλιότερα τους παρακαλούσαμε. Μπορούμε να τους το προτείνουμε. Είναι όμως άκομψο να τους το επιβάλουμε σε ένα χαρτί την στιγμή που έχουν από μόνοι τους αποδεδειγμένα την διάθεση να προσφέρουν».
 
Τρέμει ο θρόνος της «Βασίλισσας του Καρναβαλιού»
Κλείνοντας, το Δ.Σ. έκανε λόγο για την «Βασίλισσα του Καρναβαλιού». Όπως σημείωσε ο κ. Φανουράκης η επιλογή γίνεται από τους Συλλόγους και μόνο αν αυτοί δεν έχουν να προτείνουν κάτι το θέμα συζητείται στο Διοικητικό τους Συμβούλιου. Αν δεν υπάρξει κάποια πρόταση, τα μέλη συμφώνησαν να σκεφτούν μήπως φέτος επαναστατήσουν και την «ρίξουν» από τον θρόνο της.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…