Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Λήμνος: Το δικό μας νησί!

Λήμνος: Το δικό μας νησί!

0
limnos xanthi
 

Ο Δήμαρχος Λήμνου Χατζηδιαμαντής Αντώνης μεταφέρει την θετική διάθεση των συμπολιτών του να συνδεθούν διοικητικά και ακτοπλοϊκά με τον νομό μας

 

Ο Δήμος Λήμνου ζητά συνεργασία και τεχνογνωσία από το δήμο Ξάνθης -Ένα πανέμορφο νησί που το καταδίκασαν στην απομόνωση

 
 
 Πώς θα μας φαινόταν αν αποκτούσαμε το δικό μας νησί; Όπως για παράδειγμα έχει η Καβάλα τη Θάσο και η Αλεξανδρούπολη τη Σαμοθράκη; Αν ο νομό μας είχε διοικητική και ακτοπλοϊκή – βεβαίως – σύνδεση με την …Λήμνο, το νησί απ’ το οποίο μας χωρίζει μεν μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι τα άλλα δύο από τις αντίστοιχες πόλεις της περιφέρειάς μας αλλά για το ίδιο είμαστε ο κοντινότερος στεριανός προορισμός σε ευθεία γραμμή!
 
Η Λήμνος μπορεί να γίνει το δικό μας νησί!
Και μπορεί εμείς να μην το σκεφτήκαμε, όμως οι Λιμνιώτες και ο δήμαρχός τους κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και το σκέφτηκαν και το έχουν δρομολογήσει. Σε πρώτη φάση μάλιστα επιθυμούν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με το δήμο Ξάνθης και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον νομό μας ενώ μακροπρόθεσμα αν καταστεί δυνατόν μέσα από τροποποίηση του Καλλικράτη προβλέπουν σε διοικητική σύνδεση, αφήνοντας την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου όπου ανήκουν τώρα και στην οποία πρωτεύουσα θέση έχει η Λέσβος: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια θετική διάθεση στους κατοίκους του νησιού απέναντι στην Ξάνθη. Υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν και σε θέματα παράδοσης και κουλτούρας. Παλαιοτέρα πολλοί Λιμνιώτες αναζητούσαν δουλειά στην Ξάνθη και υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές», επισημαίνει ο δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής επιβεβαιώνοντας ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ξάνθης. Μιχάλη Στυλιανίδη, γεγονός που ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.
 
Ο Δήμος Λήμνου ζητά συνεργασία και τεχνογνωσία από το δήμο Ξάνθης
Οι δύο δήμαρχοι Ξάνθης και Λήμνου συμφώνησαν να συσφίξουν τις σχέσεις των δήμων τους και να συνεργαστούν σε μια σειρά θέματα. Μάλιστα όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηδιαμαντής ο δήμος Λήμνου επιζητά την τεχνογνωσία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου σε θέματα αναστηλώσεων κτιρίων και άλλων έργων αναγνωρίζοντας την αρτιότητά της και επιθυμεί να έχει την βοήθεια της μέσα από μια προγραμματική σύμβαση –θέση που έτυχε θετικής αποδοχής από τον δήμαρχο Ξάνθης.
 
Ένα πανέμορφο νησί που το καταδίκασαν στην απομόνωση
Ένα νησί …ριγμένο στο Βόρειο Αιγαίο έχει την ατυχία (ή μπορεί και την τύχη;) να είναι πολύ κοντά στην τουρκική Ίμβρο και πολύ μακριά από την Λέσβο η οποία είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Β. Αιγαίου. Είναι το 8ο σε έκταση νησί της χώρας μας και το 3ο σε ακτογραμμή. Θα’ λεγε κανείς ότι όλο το νησί είναι μια παραλία (έχει πάνω από 100) αφού η ακτογραμμή του είναι 280 χιλιόμετρα! Έχει 17.000 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγει μια σειρά από εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης προϊόντα όπως το φημισμένο λιμνιό κρασί, τα εξαιρετικά τυριά και τα ζυμαρικά καθότι είναι νησί πεδινό και είναι ο σιτοβολώνας της περιφέρειας. Παράγει επίσης ξακουστό μέλι, ψάρια και θαλασσινά: «Το νησί μας είναι ένας ευλογημένος τόπος…», λέει ο δήμαρχος ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα του νησιού. Όμως ο Καλλικράτης το αδίκησε: «Ναι οι κάτοικοι και εμείς έχουν έντονο το αίσθημα της αδικίας. Νιώθουμε απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι. Μας πήραν την ΔΟΥ, μας πήραν το ΙΚΑ, θέλανε να μας αφήσουν και χωρίς νοσοκομείο και να το συγχωνεύσουν με της Λέσβου, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς περίθαλψη όταν τον χειμώνα πολλές φορές μένουμε με 2 ακτοπλοϊκές γραμμές την εβδομάδα. Ευτυχώς με την κινητοποίησή μας νομίζω ότι καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό. Η Λήμνος ταλαιπωρείται από την διοικητική υπαγωγή στην Λέσβο είναι πολύ μακριά…», επισημαίνει ο δήμαρχος Λήμνου.
 
Σκέψεις για εποχική ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πόρτο Λάγος
Μεταξύ άλλων η Λήμνος ταλαιπωρείται και από την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Έχει σύνδεση με 5 – 6 δρομολόγια την εβδομάδα από Καβάλα και με 3 από το Λαύριο: «Είναι βασικό πρόβλημα για μας καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μας θεωρούν νησί άγονης γραμμής και βάζουν όλο πλοία 40 χρόνων! Θα μας ενδιέφερε πολύ και θα μας εξυπηρετούσε αν ήταν εφικτό να γίνει μια ακτοπλοϊκή σύνδεση έστω τους καλοκαιρινούς μήνες από το λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Βλέπω στους συμπολίτες μου ότι υπάρχει μια διάθεση να στραφούμε στην Βόρεια Ελλάδα, και η περιφέρεια ΑΜΘ και η Ξάνθη είναι πιο κοντά για μας. Εξάλλου τους περισσότερους επισκέπτες μας που έχουμε το καλοκαίρι είναι από την Θράκη και γενικά από την Βόρειο Ελλάδα», επιμένει ο δήμαρχος Λήμνου
 
Γέμισε αγριοκούνελα το νησί! Προοπτική για κυνηγητικό τουρισμό!
Πέρα από τις φυσικές ομορφιές τις ατέλειωτες καθαρές παραλίες και τα ποιοτικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του παραδοσιακού παραλιακού τουρισμού το νησί προσφέρεται και για εναλλακτικής μορφή τουρισμό και δη τον …κυνηγητικό. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Χατζηδιαμαντής φέτος έχει μεγάλη αύξηση αγριοκούνελου οι οποίοι και δεν έχουν αφήσει τίποτε σε σπαρτό όρθιο δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους αγρότες του νησιού. Ο δήμος προσπαθεί να τους …καταπολεμήσει παίρνοντας μέτρα σε συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος όμως φαίνεται πως τα μέτρα δεν επαρκούν. Γι αυτό όσοι κυνηγοί προσέλθετε καθότι και το κρέας του αγριοκούνελου θεωρείται κορυφαίο!!!
 
Μήπως να το «κυνηγήσουμε»;
Στο δια ταύτα: Τα πλεονεκτήματα μιας διοικητικής σύνδεσης είναι πολλά και για την Λήμνο αλλά και για το νομό και την περιφέρεια μας! Μήπως πρέπει να το πάρουμε ζεστά και να το επιδιώξουμε;
 
Λήμνος, η Ανεμόεσσα…
Η Λήμνος, το νησί του Βόρειου Αιγαίου, είναι ίσως το νησί με τους περισσότερους χαρακτηρισμούς. Το όνομα του σύμφωνα με μια από τις ισχυρότερες εκδοχές, προέρχεται από την λέξη Λήιον του Ομήρου, αναφερόμενη στον αγρό. Η Λήμνος όμως στο πέρασμα των χρόνων έχει χαρακτηριστεί με πολλά ακόμη επίθετα όπως Ανεμόεσσα, Αιθάλεια, Δίπολις, Σιντιίδα, Αμπελόεσσα,Υψιπύλει, Ηφαίστεια νήσος και Σταλημένη. Πρόκειται για ηφαιστειογενές νησί με εκτεταμένες πεδιάδες αμπελιών και σιτηρών. Διαθέτει όμορφες και καθαρές παραλίες και προσφέρεται για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Το μήκος των ακτών της είναι μεγάλο με παραλίες για όλα τα γούστα, είτε απομονωμένες είτε κοσμικές. Στη Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού, οι επιλογές για μπάνιο είναι η παραλία του οικισμού, η παραλία Ρωμέικο Γιαλό και τα Ρηχά Νερά. Η παραλία του Αυλώνα, το πλατύ, η παραλία Θάνος, ο Άγιος Ιωάννης, η παραλία Γομάτι και πολλές ακόμα είναι ορισμένες από τις πιο όμορφες και γνωστές παραλίες του νησιού, με κρυστάλλινα νερά, κάτασπρη άμμο αλλά και ηφαιστειογενή βράχια.
 Η φυσική ομορφιά της Λήμνου είναι μεγάλη παρά την έλλειψη δέντρων. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι αμμοθίνες στα βορειοδυτικά του νησιού. Πρόκειται για αμμώδη έκταση που μπορεί κανείς να διασχίσει μόνο πεζός και που οι ντόπιοι ονομάζουν “Παχιές Αμμουδιές”. Στην περιοχή του Άη Γιάννη συναντά κανείς κάτι εντυπωσιακό. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων δημιουργώντας καταρράκτες και δίνοντας την ονομασία στην περιοχή “Κρεμαστά Νερά”. Τρεις λίμνες, η Αλυκή, η Χορταρολίμνη και η Ασπρολίμνη στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο και καταφύγιο σε πλήθος από αποδημητικά πουλιά και πιο συγκεκριμένα σε περίπου 5.000 φλαμίνγκο, ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Σχήμα Πλατάνου τιμά τον Βασίλη Τσιτσάνη σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Ξάνθη

Λαϊκές μελωδίες και το έργο του μεγάλου δημιουργού ζωντανεύουν στο Misirlou Live Stage το …