Σχόλια 20/2/2014

0
Xinidis close2-empros
Η ΣΕΒΑΘ σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις 50 ΜΚΟ…


 
 
Σχόλιο
 Δύο πράγματα που αξίζουν σχολιασμού με αφορμή την δημοσιοποίηση των πρώτων 26 ονομάτων του συνδυασμού Ενωτική Πρωτοβουλία Ξάνθης – Σταυρούπολης με υποψήφιο δήμαρχο τον Σωτήρη Τσιακίρογλου και το περιεχόμενο της διακήρυξης Αρχών και Θέσεων που δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα και αποτελεί το βασικό πλαίσιο δέσμευσης και λειτουργίας τόσο του ίδιου του Τσιακίρογλου (κυρίως) όσο και των υποψηφίων συμβούλων επίσης.
«Ε»


 
Τα ονόματα
 Ως προς τα πρώτα 26 ονόματα λοιπόν του συνδυασμού, εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι ότι πρόκειται για άτομα με παρουσία στην περιοχή, άτομα με προσφορά και έργο στον τομέα τους, απλά και καθημερινά που βρίσκονται μέσα στο λαό, δίπλα και κοντά του.
Γι’ αυτό ακριβώς και η πρώτη αυτή λίστα έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από την κοινή γνώμη της περιοχής και έγινε αποδεκτή και σχολιάστηκε ευμενώς.
«Ε»


 
Οι θέσεις
 Εκείνο όμως που επίσης βρήκε θετική ανταπόκριση σύμφωνα με τις αντιδράσεις των Ξανθιωτών, ήταν το κείμενο της Διακήρυξης Θέσεων και Αρχών τόσο του ίδιου του επικεφαλής Σωτήρη Τσιακίρογλου, όσο και για το τι ακριβώς εκφράζει, πιστεύει και προτίθεται να υλοποιήσει η Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία ως παράταξη όταν θα αναλάβει τις τύχες του δήμου Ξάνθης.
Κατατέθηκε δηλαδή ένα συμβόλαιο με θέσεις και απόψεις που δεσμεύει τον υποψήφιο και το συνδυασμό του έναντι των Ξανθιωτών. Κι αυτό θα τηρηθεί απ’ αρχής μέχρι τέλους.
Βέβαια όπως γίνεται κατανοητό, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τσιακίρογλου, θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα του συνδυασμού που θα αναφέρεται σε πρακτικά, μεγάλα και μικρά θέματα του δήμου και των δημοτών κυρίως.
Η αρχή από τον Τσιακίρογλου έγινε. Εν αναμονή και των υπολοίπων.
«Ε»


 
Η ΣΕΒΑΘ στο προσκήνιο
 Πρωτοσέλιδο θέμα έκανε χθες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και μάλιστα ως πρώτο θέμα της, τα χρήματα που δόθηκαν στη βιομηχανία ΣΕΒΑΘ από την ΑΤΕ.
Το σχετικό ρεπορτάζ καλύπτει το «σαλόνι» της εφημερίδας με τίτλους όπως «Φαγοπότι 100 εκατ. στην ΑΤΕ, Κουκούλωναν το σκάνδαλο της ΣΕΒΑΘ με τα θαλασσοδάνεια, ΣΕΒΑΘος σκανδάλων απροσμέτρητον»και άλλων.
Ακόμη γίνεται εκτενής αναφορά στις ενέργειες του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος με σχετική αναφορά του προς την εισαγγελική αρχή, ρωτούσε για το μεγάλο φαγοπότι της Θράκης και δη στην ΣΕΒΑΘ. Στο κέντρο του ρεπορτάζ βρίσκεται η χρηματοδότηση της ΣΕΒΑΘ με 35 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν κλείσει η βιομηχανία.
Γενικά πρόκειται για ένα ρεπορτάζ που στηρίζεται σε πληθώρα στοιχείων, πολλών αποριών και ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα της κάλυψης της υπόθεσης από πλευράς ΑΤΕ και δικαιοσύνης.
Τέλος γίνεται εμφανές ότι η αναφορά στις ενέργειες που έκανε ο Σωκράτης Ξυνίδης ως υπουργός για το όλο θέμα για να φωτιστεί η υπόθεση, μαρτυρά ότι στην εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Γ. Ντάσκα τα στοιχεία δόθηκαν από άτομο που τα είχε και μάλιστα με πληρότητα, σωστή σειρά χρονολογικά ως προς την εξέλιξη της όλης υπόθεσης που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο.
«Ε»


 
 Επιτέλους!
 Με φορονομοσχέδιο «σκούπα» όπως το ονόμασε η κυβέρνηση, θα γίνουν οι διορθώσεις στις υπερβολές που πριν λίγο αναστάτωσαν την αγορά, τους λογιστές, τους επιχειρηματίες, όλους! Παίρνοντας το μήνυμα η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολές να διορθωθούν άμεσα τα λάθη και οι αδικίες. Μάλιστα κατέστησε σαφές πως θα ελέγχει ο ίδιος τις αστοχίες στη φορολογική συνταγή.
Επιτέλους οι μανδαρίνοι πήραν το μάθημά τους και τώρα όλοι περιμένουν το νομοσχέδιο της λογικής και της γνώσης της πιάτσας. Γιατί όλοι αυτοί οι των γραφείων, νομοθετούν και προτείνουν όντας οι ίδιοι μακριά και έξω από την αγορά, το επιχειρείν. Οι άνθρωποι είναι αλλού, γνωρίζουν μόνο θεωρία και από πράξη μαύρα μεσάνυχτα.
Εν αναμονή λοιπόν.
«Ε»


 
Ζητούν ονόματα
 Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα, ζητούν 20 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς, ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Από την έκθεση αυτή αναδεικνύονται πρωταθλητές στις ανειλικρινείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με 75 περιπτώσεις σε σύνολο 413 βεβαιωμένων παραβάσεων.
Επισημαίνουν οι βουλευτές ότι: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη πριν φτάσει στην κάλπη να γνωρίζει κάθε στοιχείο που αφορούν το ήθος, την ειλικρίνεια, την πρότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν γένει την τυχόν παράνομη δραστηριότητα των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».
Το αίτημα αυτό είναι και απαίτηση της κοινωνίας. Πρέπει να ξέρουμε ποιους θα ψηφίσουμε σε τέσσερις μήνες…


 
Άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους
 Όντας μέσα στην δικαστική αίθουσα κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων απολυμένων της ΣΕΚΑΠ, πέρα από συναισθήματα συμπόνιας για τους ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους και θα αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ταυτόχρονα δεν μπορώ να κρύψω και την αγανάκτηση που μου δημιουργήθηκε. Πώς μπορείς να «κλαίγεσαι» για τα δικαιώματα σου, την στιγμή που σου προσφέρουν αυτήν την εποχή 800 ευρώ και εσύ αρνείσαι, γιατί θέλεις μικρότερη μείωση από τον αρχικό σου που ήταν 1300 ευρώ; Πώς μπορούν κάποιοι με ελαφρά την καρδία να καταθέτουν ότι θα μπορούσαν να απολύσουν στην θέση αυτών των ανθρώπων -αξιόλογοι ή όχι, δεν είναι η δουλειά μου να τους κρίνω- νεότερους ανθρώπους επειδή ζουν στο σπίτι των γονιών τους ή δεν έχουν ακόμα οικογενειακές υποχρεώσεις; Πότε αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να προγραμματίσουν την ζωή τους όταν δουλεύουν 8 και 10 ώρες για 500 ευρώ; Που τα 800 ευρώ είναι ένας ουτοπικός μισθός για αυτούς, έχοντας στα χέρια τους πτυχία…Ας μην ξεχνάνε ότι οι γενιά τους έφερε τα πράγματα εδώ και κατέστρεψε το δικό τους μέλλον!
Γ.Τ.


 
Στο «κυνήγι» του λαθρεμπορίου στα καύσιμα το ΥΠΟΙΚ έχει επιλέξει ως μέτρο
 το σύστημα εισροών-εκροών που τοποθετείται στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η ηλεκτρονική σύνδεσή του με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει σαν αποτέλεσμα να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή η γενική γραμματεία τι μπαίνει και τι βγαίνει από κάθε βενζινάδικο. Τα στοιχεία αποστέλλονται ανελλιπώς σε καθημερινή βάση καθώς όλα τα προβλεπόμενα δεδομένα που παράγονται από τα συστήματα εισροών-εκροών όπως και τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί τοπικά από την ημερομηνία εγκατάστασης του συστήματος. Ο νομός μας ανήκε στην Γ΄ζώνη και έτσι το μέτρο στα βενζινάδικα της Ξάνθης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου. Αλλά από τις 27 Μαρτίου οι Βενζινοπώλες της Ξάνθη είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν. Για να δούμε θα αποδώσει το μέτρο γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας (Το δαιμόνιο του έλληνα γαρ…)
Μ.Ξ.


 
Έρχονται τα ΚΕΠ Υγείας στους δήμους
 Τα’ είχαν χύμα τους έρχονται και τσουβαλάτα τους δήμους αφού πρόκειται να εφαρμοστεί ο καινοτόμος θεσμός των ΚΕΠ Υγείας πιλοτικά σε 14 δήμους.
Τα ΚΕΠ Yγείας των δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Άλλη μια δομή που αποκτά η τοπική αυτοδιοίκηση! Να την χρηματοδοτούσαν κιόλας!!!
Μ.Ξ.


 
 Υποψήφιοι
 Όλο και αυξάνονται οι υποψήφιοι που επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν την υποψηφιότητά τους πριν την επίσημη ανακοίνωση των μελών των συνδυασμών τις τελευταίες ημέρες. Φυσικά επικρατεί «πυρετός» στα διάφορα στρατόπεδα. Ο Μανόλης Τσέπελης έχει μπει «για τα καλά» στην κατάρτιση του συνδυασμού του Μπάμπη Δημαρχόπουλου, και όπως είναι εύλογο συμπεριλαμβάνει και δικούς του ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή Φανουράκης και Φιλίππου είναι οι μόνοι που δεν έχουν κάνει γνωστή ακόμη την επιλογή τους
Ο Χρίστος Πούλιος από την πλευρά του έδωσε μία «γεύση» της φυσιογνωμίας του συνδυασμού με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησε από τη συνάντηση του συνδυασμού, ενώ τα πρώτα ονόματα στους συνδυασμούς του για το δήμο Ξάνθης ανακοίνωσαν Μπένης, Τσιακίρογλου και Καμαρίδης. Μια εικόνα επίσης από το συνδυασμό των «Πολιτών για την Ξάνθη» πήραμε από το κείμενο των υπογραφόντων για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, ενώ στη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκπλήξεις δεν αναμένονται.
Ε.Δ.


 
«Μπλόκο» στην ψήφο μεταναστών-ομογενών
 Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).
Το νομοσχέδιο συνάντησε τις ενστάσεις του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ. Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτίμησε πως το δικαίωμα που είχε δοθεί στους επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα – νόμιμους αλλά μη πολιτογραφημένους – μετανάστες, αντέβαινε στο Σύνταγμα.
Οι αντιδράσεις πάντως, που εκφράστηκαν τόσο από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έγκεινται στο γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση δημιουργεί τριγμούς στην «Κοινωνική συνοχή», δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό αφορά μετανάστες δεύτερης γενεάς.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…