150 παραδοσιακές συνταγές παντρεύονται με 15 ιστορίες μέσα στις σελίδες ενός «πεντανόστιμου» βιβλίου
Ο αρχιτέκτονας και λάτρης της μαγειρικής παρουσίασε το βιβλίο του «Νόστιμες αναμνήσεις από την Θράκη» το απόγευμα της Τετάρτης στο ΙΘΤΠ
Νόστιμες αναμνήσεις κέρασε το απόγευμα της Τετάρτης στους φίλους του στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο Θανάσης Πανδρευμένος. Ο Αρχιτέκτονας που αγαπά την μαγειρική μάζεψε 150 παραδοσιακές θρακιώτικες συνταγές και 15 ιστορίες που μιλούν για τα θρακιώτικα ήθη και έθιμα γύρω από το φαγητό και τα «πάντρεψε» σε ένα πεντανόστιμο βιβλίο.
Όλα ξεκίνησαν σαν αστείο
«Ξεκίνησε σαν ένα αστείο. Ένα βράδυ τρώγαμε με φίλους στην Μαρώνεια και διηγούμασταν παλιές ιστορίες με τις μανάδες μας και τις γιαγιάδες μας. Εκείνη την εποχή έτυχε να βρω μερικά βιβλία συνταγών των θείων μου από το ’34, ’42, το ΄50 και έτσι έπεσε η σκέψη να βγάλουμε ένα φυλλάδιο με παλιές συνταγές και μικρές εύθυμες ιστορίες που αναφέρονται στις συνταγές» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Πανδρευμένος και συμπληρώνει «βέβαια, αυτό ξεκίνησε για ένα πολύ μικρό πράγμα και τελικά ήταν πάνω από το μπόι μου καθώς οι συνταγές ήταν πάρα πολλές. Μαγείρεψα πολλά από αυτά, μιας και ήδη ασχολούμουνα με τις μαγειρικές. Φάνηκε ότι ενδιέφερε πολύ κόσμο και έγινε η πρώτη έκδοση».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η πρώτη έκδοση έγινε πριν από πέντε χρόνια και το βιβλίο εξαντλήθηκε μέσα σε έξι μήνες. «Μετά από πέντε χρόνια βρέθηκε κάποιος εκδότης και αποφάσισε να κυκλοφορήσει, οπότε ξεκινήσαμε ένα δεύτερο κύκλο παρουσιάσεων. Χαίρομαι που είμαι εδώ απόψε, γιατί και τον χώρο του Ιδρύματος τον είχα αγαπήσει, από το στήσιμο του ακόμα με την κα Τσουδερού και βλέπω και φίλους που είχα να τους δω πολύ καιρό» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Η μύηση στην μαγειρική και τα σχέδια για το μέλλον
Για την σχέση του με την μαγειρική και τα ερεθίσματα του δίπλα στις δυο του Μικρασιάτισσες γιαγιάδες τους μίλησε ο κ. Πανδρευμένος. «Μου άρεσε από παιδί η μαγειρική. Υπήρχαν στο σπίτι πάντα ερεθίσματα τέτοιου είδους καθώς η μια γιαγιά μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη και η άλλη από την Αδριανούπολη. Εγώ ήμουνα μοναχογιός και μη έχοντας κάποιον να παίξω από μικρός μέσα στα πόδια τους και μαγείρευα» σημειώνει ο ίδιος.
Τέλος, ο συγγραφέας μας αποκαλύπτει ότι ήδη έχει γράψει μια σειρά από παραμύθια λαϊκά της Θράκης, τα οποία έχει εικονογραφήσει ο ίδιος, αλλά και μια-δυο προσπάθειες για κάποια ηθογραφικά βιβλία. «Δεν ξέρω αν θα έχουν την τύχη να εκδοθούν ποτέ, καθώς τα κόστη έκδοσης είναι πλέον απαγορευτικά» καταλήγει ο ίδιος.
Γεωργία Ταραξοπούλου