Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κουτί παραπόνων στήνει το ΕΒΕ για το Καρναβάλι

Κουτί παραπόνων στήνει το ΕΒΕ για το Καρναβάλι

0
eve grigoriou

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Χρυσούλα Γρηγορίου στη συνεδρίαση του ΕΒΕ. Δεν εξήγησε τους λόγους

 

«Καρφιά» Μωραΐτη εναντίον του δήμου Ξάνθης. Δεν πήρε λεφτά η ΜΚΟ Mountain Active από το ΕΒΕ

 
 
Με την δήλωση …ανεξαρτησίας της εκλεγμένης με την παράταξη του Σωτήρη Τσιακίρογλου κας Χρυσούλας Γρηγορίου, απόντος του ιδίου (εκτός νομού) και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη να προσπαθεί να… κρύψει τη χαρά του, άρχισε η συνεδρίαση του Δ.Ε του ΕΒΕ Ξάνθης την Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη για όσους τουλάχιστον παρακολούθησαν τη στάση της κας Γρηγορίου το τελευταίο διάστημα. Η ίδια δεν εξήγησε τους λόγους της ανεξαρτητοποίησης επιφυλάχτηκε δε μ’ ένα αινιγματικό τρόπο να τους αποκαλύψει αργότερα δίνοντας έτσι ένα …σασπένς στο όλο θέμα.. Μιλώντας στο «Ε» αρνήθηκε με απόλυτο τρόπο να συνδέσει την ανεξαρτητοποίησή της με την παρουσία του κ. Τσιακίρογλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι όμως με τον ίδιο απόλυτο τρόπο και τη δική της αλλά ωστόσο το αρνήθηκε
 
Δεν πήρε λεφτά η ΜΚΟ Mountain Active από το ΕΒΕ
Με επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα αντιμετώπισαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ τον εκπρόσωπο Mountain Active μιας ΜΚΟ με έδρα την Ξάνθη που έχει ιδρυθεί το 2008, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει το σώμα να τους ενισχύσει οικονομικά για να διοργανώσουν ποδηλατικούς αγώνες. Η αιτία το βαρύ κλίμα που υπάρχει γύρω απ’ αυτές λόγω των τελευταίων αποκαλύψεων για τη δράση ορισμένων – γεγονός που δεν παρέλειψε να σχολιάσει καυστικά ο κ. Μωραΐτης – αλλά και το γεγονός ότι το ΕΒΕ δεν νομιμοποιείται να ενισχύει οικονομικά όλους όσους τους το ζητούν ιδιαιτέρως δεν όταν δεν είναι μέλη του. Η επιχειρηματολογία του εκπροσώπου της Mountain Active επικεντρώθηκε στο ανταποδοτικό όφελος που θα έχει η τοπική κοινωνία καθώς θα φιλοξενηθούν κριτές και αθλητές των αγώνων αλλά και η τουριστική προβολή της περιοχής μας. Ωστόσο, παρότι ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης αναγνώρισε ειλικρινή διάθεση στον εκπρόσωπο της ΜΚΟ, το σώμα με ομόφωνη απόφασή του αρνήθηκε να εγκρίνει ένα ποσό. Όπως είπε ο οικονομικός επόπτης κ. Σπύρος Κάλφας που ανέλαβε να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή το Επιμελητήριο δεν έχει …λεφτά για να σκορπά εδώ κι εκεί και δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους έξοδα και το μόνο που μπορεί ν’ αναλάβει είναι να καλύψει τα αναμνηστικά των αγώνων και τα μέλη να κάνουν μικροεξυπηρετήσεις φιλοξενώντας έναν κριτή (Αγκόρτσας) ή αναλαμβάνοντας την τοποθέτηση πασάλων(Γρηγορίου).
 
Πήρε λεφτά όμως η ΑΓΑΠΗ και ο Εμπορικός Σύλλογος
Αντίθετα το ΕΒΕ ομόφωνα ενέκρινε την χρηματοδότηση με το ποσό των 1.000 ευρώ για το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» για την εκδήλωση που θα διοργανώσουν 2 – 3 Μαΐου αναγνωρίζονται την μεγάλη προσφορά του. Επίσης ανταποκρίθηκε θετικά να βοηθήσει τον Εμπορικό σύλλογο να υλοποιήσει το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ που έχει αναλάβει με το ποσό των 1.500 ευρώ προκειμένου να μη διακοπεί το πρόγραμμα και επιφυλάχτηκε για ρύθμιση (ενδοοικογενειακού χαρακτήρα σ.σ πιθανόν – όπως είπαν να τα κρατήσουν από το 3% των οικονομικών ενισχύσεων που δίνει κάθε χρόνο σε συλλόγους το ΕΒΕ).
 
Ενημέρωση για τον εθνικό διάλογο για τα Πνευματικά Δικαιώματα
Στην συνέχεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος Στέλιος Μωραϊτης έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τον εθνικό διάλογο για τα πνευματικά δικαιώματα τον οποίο συντόνιζε ως πρόεδρος της επιτροπής κατόπιν εξουσιοδότησης από την ΚΕΕΕ και εκπρόσωπος 900.000 επιχειρήσεων. Ο κ. Μωραϊτης (όπως έχει αναφέρει το «Ε» σε πρόσφατο ρεπορτάζ του) είπε ότι στην Ξάνθη ανέρχονται σε 2.500 οι χρήστες των πνευματικών δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του διαλόγου επιφυλάχθηκε να τα ανακοινώσει πλην αυτά κατατεθούν στη Βουλή είπε όμως ότι κατά 99% έγινε δεκτή η πρόταση των Επιμελητηρίων και η μόνη που διαφώνησε και κατήγγειλε τον διάλογο ήταν η ΑΕΠΙ. Υπενθυμίζουμε η πρόταση των Επιμελητηρίων συνίσταται στην τροποποίηση του νόμου 2121/1993 που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες χωρίς διαπραγμάτευση με τον χρήστη να επιβάλλουν το αμοιβιολογό τους. Ο κ. Μωραϊτης χαρακτήρισε «ληστρικό» τον νόμο και είπε ότι έχει οδηγήσει σε πολλά λουκέτα στις επιχειρήσεις ενώ ανέφερε ότι η πρόταση των επιμελητηρίων για διεύρυνση της βάσης των που πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα σ’ όλες τις επιχειρήσεις μειώνει το ποσό που πληρώνουν οι χρήστες και συγχρόνως χρηματοδοτείτε έτσι ο πολιτισμός που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μωραϊτης.
 
Σποτ και «κουτιά παραπόνων» από το ΕΒΕ για το Καρναβάλι
Λίγο πριν το τέλος τη συνεδρίαση μεταδόθηκε το σποτ του ΕΒΕ το οποίο θα ακούγεται από τα μεγάφωνα αυτές τις μέρες και το οποίο διαφημίζει την πόλη και την αγορά της. Επίσης ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν 4 κουτιά κατά μήκος της κεντρικής οδού στα οποία οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες των ημερών θα μπορούν να γράφουν τα παράπονά τους, τα σχόλιά τους. Μάλιστα ο κ. Αγκόρτσας πρότεινε το ίδιο να γίνει και στα ξενοδοχεία ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που μας καταλογίζουν ή μας αποδίδουν, πρόταση που αποδέχθηκε ο κ. Μωραϊτης. Επίσης αποδέχθηκε να παράσχει βοήθεια που του ζητήθηκε από την κα Γρηγορίου στη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας από τον Συνεταιρισμό Εμπόρων Ξύλων αναφορικά με την καύση των ξύλων και τους ρύπους και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
 
«Καρφιά» εναντίον του δήμου Ξάνθης
Ένα αίτημα μιας ΜΚΟ προς τον δήμο που ζητά παραχώρηση του αμφιθεάτρου της κεντρικής πλατείας για την διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων ανέδειξε το έλλειμμα συνεργασίας αλλά και της υποβόσκουσας κόντρας μεταξύ δήμου Ξάνθης και ΕΒΕ που έχει την αιτία της στην αντιμετώπιση της πρότασης Μωραΐτη για διεκδίκηση της Ξάνθης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στην ΜΚΟ ζήτησε την γνώμη του ΕΒΕ το οποίο και είπε ναι με την προϋπόθεση το 80% των εκθετών και των εκθεμάτων να είναι τοπικά. Ο δήμος απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να το ελέγχει και προκειμένου να γίνει συνδιοργανωτής το ΕΒΕ για να το ελέγξει. Όμως το σώμα με πρόταση του προέδρου απέρριψε την πρόταση του δήμου αφού πρώτα ο κ. Μωραΐτης απέδωσε το χαρακτηρισμό του «Πόντιου Πιλάτου» στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι: «Κάποιοι νομίζουν ότι είναι έξυπνοι και κάνουν παιχνιδάκια εκ του πονηρού. Αν είχαμε την εύνοια του δήμου σε άλλες προτάσεις μας όπως η Πολιτιστική πρωτεύουσα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα….»  
 
 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …