Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένας δήμος παράδειγμα προς αποφυγήν για τους δημότες του

Ένας δήμος παράδειγμα προς αποφυγήν για τους δημότες του

0
paraskeopoulou 2

 14 χρόνια περιμένουν να αποζημιωθούν από το δήμο Ξάνθης για την απαλλοτρίωση στο οικόπεδό τους

 

Πώς ο δήμος Ξάνθης απαιτεί συνέπεια από τους δημότες του όταν ο ίδιος είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς αυτούς;

 
 
Μνημόνιο αδικίας, κοινωνικής αναλγησίας, ολιγωρίας σε σημείο σκανδάλου αλλά και δυσλειτουργίας και γραφειοκρατικής δυσκαμψίας του δήμου Ξάνθης αποτελεί η περίπτωση δύο συμπολιτών μας που επί 14 χρόνια παλεύουν να πάρουν την νόμιμη αποζημίωση για την απαλλοτρίωση που έκανε ο δήμος στο οικόπεδό τους προκειμένου να κατασκευαστεί δρόμος.
 
14 χρόνια …Γολγοθάς για μια αποζημίωση 27.000 ευρώ
Στην περίπτωση έχει ξανα – αναφερθεί το «Ε» σε ρεπορτάζ του στο τέλος του 2010 με τίτλο: « Τους πνίγει το δίκιο…», όμως πέρασαν 4 χρόνια και καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει στην υπόθεση. Στο μεταξύ ο παππούς Παρασκευάς Παρασκευόπουλος έχει αποβιώσει και η κα Παρασκευοπούλου 84 ετών σήμερα ζει με τη σύνταξή του που ανέρχεται στα 330 ευρώ, σε μια γκαρσονιέρα που της έχει παραχωρήσει ο γιος της στην ίδια οικοδομή και μ’ αυτή τη σύνταξη πληρώνει και μια κυρία που τη βοηθά καθώς δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Η ίδια επικοινώνησε με το «Ε» για να μεταφέρει για μια ακόμη φορά το παράπονό της για την συμπεριφορά αυτή του δήμου απέναντί της. Όπως λέει η κα Σταυρούλα την πνίγει το άδικο γιατί αυτά τα λεφτά τα δικαιούται και αυτή και η οικογένειά της. Το «Ε» έκανε ακόμη μια προσπάθεια να διερευνήσει μέσα από την νομική υπηρεσία του δήμου όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να πληροφορηθεί από τον κ. Λάμπρου ότι εκτός από την δικαστική απόφαση για τον καθορισμό της τιμής ανά τετραγωνικό η οποία υπάρχει πρέπει να γίνει και αναγνώριση των δικαιούχων και κατόπιν αίτηση στο δήμο για να δοθεί αποζημίωση. Η κα Σταυρούλα όπως και η οικογένεια Σιαμπανίδου που επικοινώνησε μαζί μας ισχυρίζονται ότι οι δικηγόροι τους τους έχουν διαβεβαιώσει ότι έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και δεν απομένει κάτι άλλο γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να δοθεί η αποζημίωση 14 χρόνια τώρα! Όμως όχι μόνο δεν δόθηκε αλλά είναι ξεχασμένη σε κάποια συρτάρια του δήμου! (Ακολουθεί απόσπασμα του ρεπορτάζ του «Ε» του 2010 ώστε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση).
 
Μνημειώδη ασυνέπεια από το δήμο Ξάνθης
Και το ερώτημα είναι: Πώς ο δήμος Ξάνθης απαιτεί να είναι συνεπείς οι πολίτες στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τις οφειλές τους όταν ο ίδιος είναι ασυνεπής ως προς αυτές απέναντι στους δημότες και τους ταλαιπωρεί και τους συμπεριφέρεται άδικα;
 


Τα προβλήματά τους με το δήμο ξεκίνησαν περί το 2000 – 2001 όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη του δρόμου στη Σολωμού. Ο δρόμος τους πήρε συνολικά 204τ.μ. (από 102 τ.μ. με το γείτονα τους). Απ’ αυτά τα 51 τ.μ. του καθένα δόθηκαν στον εργολάβο της οικοδομής και έμεινε ο δήμος να τους απαλλοτριώσει τα υπόλοιπα 51 τ.μ. τα δικά τους και άλλα τόσα για το γείτονά τους.
Υπάρχει δικαστική απόφαση
Σύμφωνα λοιπόν με τα έγραφα που έχουν στα χέρια τους η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης της πολεοδομίας έχει αριθμό 4/2002. Κυρώθηκε με την υπ. 1868/27/2002απόφαση του δημάρχου που είναι τελεσίδικη. Στην 16/8/2006 έγινε η αίτησή τους για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τα οικοδομικά τμήματα λόγω ρυμοτομίας και προσκυρώσεως σε εκτέλεση και εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Ξάνθης», όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (Αρ. 36/2006) της δίκης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίουτου 2006. Το δικαστήριο καθόρισε την τιμή στα 550 ευρώ το τ.μ. δηλαδή(51Χ550)περίπου 27.500 ευρώ. Για το θέμα ενημερώθηκε εγγράφως από τον κ. Παρασκευόπουλο ο Συνήγορος του Πολίτη. Την υπόθεση διερεύνησε ο κ.Παπαστυλιανός και σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στο ζεύγος Παρασκευόπουλου στις 27 – 6 – 2009 αναφέρει ότι η νομική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης στην οποία απευθύνθηκε τηλεφωνικά «πληροφόρησε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι δεν υπάρχει απόφαση με την οποία αναγνωρίζεστε ως δικαιούχοι της αποζημίωσης και ότι η απόφαση περί καθορισμού της προσωρινής μονάδας δεν συμπεριλαμβάνει και την αναγνώριση των δικαιούχων». Μετά απ’ αυτό ο κ. Παρακευόπουλος έκανε αίτηση στην νομική υπηρεσία ζητώντας να πληροφορηθεί τι γίνεται επιτέλους με την υπόθεση τους, γιατί καθυστερεί εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση; Η αίτηση έχει ημερομηνία 10 – 8 –2010.


 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …