Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε στάση αναμονής οι αγρότες της περιφέρειάς μας

Σε στάση αναμονής οι αγρότες της περιφέρειάς μας

0
trakter kinitopoiisis
 

 Παρά τις θριαμβολογίες του Τσαυτάρη δεν ικανοποιούν τους αγρότες οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης

 

Νέο συλλαλητήριο ετοιμάζουν για την Τετάρτη στην Κομοτηνή οι αγρότες της περιφέρειας ΑΜΘ

 
 
Προσωρινή «εκεχειρία» μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών μετά τις «διορθωτικές κινήσεις» – όπως χαρακτηρίστηκαν – οι ρυθμίσεις για τους αγρότες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισημαίνει ότι «Με τις σημερινές της αποφάσεις, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τα αντανακλαστικά και είναι ανοικτή στο διάλογο με τους αγρότες. Ως Υπουργείο χαιρόμαστε που παίξαμε έναν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε τα αιτήματα και οι απόψεις των αγροτών να ακουστούν στην Κυβέρνηση, προκειμένου ένα σημαντικό μέτρο, μια σημαντική διαρθρωτική αναπτυξιακή τομή σε ότι αφορά στα στοιχεία των εσόδων και εξόδων των γεωργών, που ήταν ένα μεγάλο αίτημα, όλων των γεωργών, γίνεται με ένα αποτελεσματικό, αλλά πολύ απλουστευτικό τρόπο, χωρίς να δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του. Χαίρομαι επίσης που οι αγρότες χαιρέτησαν αυτές τις αποφάσεις διότι επαναλαμβάνω είναι προς όφελός τους». Ωστόσο το σύνολο των αγροτών δεν «χαιρέτησε» αυτές τις αποφάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «κυβερνητικό τερτίπι» για να σπάσει τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και «δεν αποτελούν καν ασπιρίνη» για τον αγροτικό κόσμο ενώ οι αγροτοσυνδικαλιστές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και θα μαζικοποιήσουν τα μπλόκα.
 
Δεν ικανοποίησαν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης
dalatsis closeΣε κατάσταση αναμονής και οι αγρότες στην περιφέρειά μας. Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις τους ήταν σε επίπεδο περιφέρειας και εκφράστηκαν με το συλλαλητήριο της Τετάρτης στην Κομοτηνή και την επίδοση ψηφίσματος στην Περιφέρεια. Σ’ αυτό συμμετείχαν και αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών του Δήμο Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης. Μιλώντας στο «Ε» αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης δήλωσε ότι κάποιες απ’ αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν και διεκδικούν: «Τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν. Διεκδικούμε αφορολόγητο στις 40.000 ευρώ, την αλλαγή του τρόπου επιστροφής φόρου στα καύσιμα, σύνταξη στα 62 και όχι στα 67, όπως επίσης και να μην αυξηθούν οι εισφορές στον ΕΛΓΑ που αυξάνονται κάθε χρόνο. Αυτά δεν ικανοποιηθήκαν. Οι ρυθμίσει αφορούν στους κτηνοτρόφους που τους δίνουν το 10 ευρω για τις ζωοτροφές και την αύξηση στα 15.000 ευρώ του πλαφόν στο εισόδημα για να έχει την υποχρέωση ο αγρότης να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων και την απόδοση στον λογιστή μια φορά το έτος και όχι κάθε τρίμηνο. Επίσης να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Αυτά σε γενικές γραμμές. Σίγουρα δεν μας ικανοποιούν και είμαστε σε στάση αναμονής. με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οργανώσουμε νέο συλλαλητήριο την προσεχή Τέταρτη».
 
Τα κυβερνητικά μέτρα
 Αναλυτικά, στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
·Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
·Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
·Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
·Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
·Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
·Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
·Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…