Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κοινή Αγροτική Πολιτική με στόχο το 2028

Κοινή Αγροτική Πολιτική με στόχο το 2028

0
kap 1
 

Τ. Καραμίχας: «Το 2028 να υπάρχει ενιαία τιμή στην ενίσχυση σε όλη την Ευρώπη και θα αποδίδεται με τα στρέμματα»

 

Προωθούνται «φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα», καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και ενισχύεται η κτηνοτροφία με στόχο την επιβίωση του αγροτικού νοικοκυριού

 
 
Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης ημερίδα με θέμα «Η μετραρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» στα πλαίσια του Προγράμματος «ΚΑΠ 2014-2020: Προωθώντας Στόχους της Αγροτικής Κοινωνίας», το οποίο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «Στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ)- Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, από την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΕΑΣ Ξάνθης. Μεγάλος αριθμός αγροτών παρευρέθηκε στην εκδήλωση και είχε την ευκαιρία να ακούσει τις τοποθετήσεις των Κώστα Σκιαδά, Β’ Αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ και Γιάννη Κολυβά, Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσον αφορά τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ΚΑΠ της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
 
Η νέα ΚΑΠ θα συμβάλει στην επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών
«Σήμερα πραγματοποιούμε σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ Ξάνθης αυτήν την πολύ κρίσιμη ημερίδα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού Ξάνθης, για το τι μέλλει γενέσθαι, όσον αφορά την κοινή αγροτική πολιτική και την νέα προγραμματική περίοδο του 2014-2020. Δηλαδή, πως θα δίνονται οι ενισχύσεις, ποιοι κανονισμοί έρχονται που αφορούν επενδύσεις, την κοινή οργάνωση όλων των γεωργικών προϊόντων και φυσικά πως διαμορφώνονται οι άμεσες ενισχύσεις στον νομό Ξάνθης και στην περιφέρεια γενικότερα» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Μάνος Σαραντίδης.
Ο ίδιο μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αλλαγές σημείωσε πως προωθούνται πιο «φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα». «Αλλάζουν αρκετά πράγματα. Καταργούνται κυρίως τα ιστορικά δικαιώματα των ενισχύσεων. Επιπλέον, μπαίνουν καινούρια φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα και τίθεται ως στόχος να προωθηθεί και να ενισχυθεί η κτηνοτροφία» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ο Διευθυντής της ΕΑΣ, δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου, τονίζοντας πως αυτά που ειπώθηκαν έπρεπε να ακουστούν από τους ενδιαφερόμενους «για να ξέρουμε τι είναι αυτό που συμφέρει τον γεωργικό κόσμο του νομού μας και κατ’ επέκταση της Περιφέρεια και γενικότερα της Ελλάδος». «Σήμερα ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας και πολλά πράγματα, όπως είναι η οικονομική κρίση, θέματα που αφορούν την διατροφική ασφάλεια, επάρκεια και αυτάρκεια της χώρας μας σε γεωργικά προϊόντα, χρειάζονται στρατηγική μέσω της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο που δεν είναι άλλος από την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών και βέβαια η αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων».
 
4 βασικά και 2 υπό σενάρια έχει έτοιμα η ΠΑΣΕΓΕΣ για την νέα ΚΑΠ
«Η νέα ΚΑΠ δεν έχει καμία σχέση με αυτές που είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Χαρακτηρίζεται από δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά. Το ένα είναι ότι στοχεύει μέχρι το 2028, δηλαδή και αυτή που θα μεσολαβήσει μέχρι το 2020 θα είναι συνέχεια της. Ο στόχο είναι το 2028 να υπάρχει ενιαία τιμή στην ενίσχυση σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα αποδίδεται με τα στρέμματα» αναφέρει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας και συμπληρώνει «η νέα ΚΑΠ θα γίνεται όλο και πιο πράσινη, όλο και πιο περιβαλλοντική. Αυτό είναι και καλό και αποτελεσματικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάμε τα προβλήματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου πιέζουν οι μεγάλες χώρες, να φύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από την στήριξη της γεωργίας, με την έννοια των εξαγωγικών επιδοτήσεων».
Κλείνοντας ο κ. Καραμίχας έκανε φανερή την πικρία για την στάση της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα. «Αν και έχουμε καλέσει με ανοιχτή πρόταση την ηγεσία του υπουργείου για να καταγράφουν και αυτοί πως σκέφτονται οι αγρότες και να καταθέσουν το δικό τους σενάριο (η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη τέσσερα βασικά σενάρια και δύο υπό σενάρια), αυτοί κρατάνε κλειστά χαρτιά και δεν συμμετέχουν στον διάλογο, πράγμα που σημαίνει ή ότι δεν έχουν σενάριο εφαρμογής ή έχουν κακό σενάριο σκεπτόμενοι πελατειακά. Έτσι, έχουμε πει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα την εφαρμόσουμε θα πάει στην Βουλή, καθώς είναι το μόνο όργανο που εμπιστευόμαστε να έχει μια εθνική συμφωνία με δίκαιο αποτέλεσμα» υπογραμμίζει με νόημα ο ίδιος.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη πραγματοποίησε το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά

Ο Κώστας Τσιάρας δεσμεύτηκε για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της ελ…