Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

0
skoypidia-empros
 

Εταιρίες λαϊκής βάσης προχωρούν σε μια καινοτόμα «ακτιβίστικη» μέθοδο αξιοποίησης απορριμμάτων

 

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τους έχουν λύσει 4 ελληνικοί Δήμοι


 
Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μαύρη και στην πόλη της Ξάνθης όσον αφορά το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων. Την ώρα που οι Ξανθιώτες αδυνατούν να συμμορφωθούν με τους στοιχειώδεις κανόνες –γεγονός που επιβεβαιώνεται σε άρθρο μας στο προηγούμενο φύλλο του «Ε»- τρείς ελληνικές πόλεις έχουν πραγματοποιήσει την ανατροπή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακλουθώντας την μέθοδο της Σπάρτης. Οι Λάκωνες, την ώρα που η πολιτεία κατευθύνεται σε λύσεις που ευνοούν τις μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και εγγυάται τις ποσότητες σε μια περίοδο που τα σκουπίδια συνεχώς μειώνονται επιβαρύνοντας οικονομικά τον πολίτη, προχωρούν σε μια καινοτόμα «ακτιβίστικη» μέθοδο, οι οποία προσφέρει και οικονομικά κίνητρα στους πολίτες.
 
Η Λακωνική Φιλοσοφία
Η Λακωνική Μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι τα απορρίμματα δεν είναι «σκουπίδια» αλλά προϊόντα που έχουν οικονομική αξία και το κέρδος από την εμπορική διαχείριση τους θα πρέπει να αποδίδεται στον πολίτη που είναι παραγωγός και ιδιοκτήτης. «Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα» υποστηρίζει ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος εμπνευστής της ιδέας και Πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ. Μάλιστα, σήμερα 4.700 Σπαρτιάτες διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους στα σπίτια τους, στα καταστήματα τους και στα αγροκτήματα τους και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, όπου και τα ζυγίζουν και πληρώνονται την αξία τους με παραστατικό που κόβει η εταιρεία.
 
Πολλά τα οικονομικά οφέλη
Πέρα από το ποσό που μπορεί να εισπράξει ο πολίτης ως πελάτης μπορεί να έχει επιπλέον οικονομικά οφέλη από τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων τους ως μέτοχος. Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ Αργυρόπουλου, οι πολίτες θα μπορούν να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη αποκομιδής μετά από αίτηση στο Δήμο και αφού αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται τα απορρίμματα – προϊόντα.
 
Καν’ το όπως ο Λάκωνας
Στο Λακωνικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν μυηθεί ήδη η Τρίπολη, η Τήνος, η Μύκονος και η Πάτρα όπου οι κάτοικοι διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους με αειφόρο και νόμιμο τρόπο, προσκομίζοντας τα σε ανάλογες επιχειρήσεις λαϊκής βάσης. Ας ελπίσουμε να δούμε μια τέτοια εταιρεία να ξεφυτρώσει και στην Ξάνθη, ώστε να λύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρεί χρόνια την περιοχή μας και η πολιτεία αδυνατεί να επιλύσει.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…