Στο «μικροσκόπιο» και η Αναπτυξιακή Ξάνθης – Θα ελεγχθούν τα «έργα και οι ημέρες» όλων των διοικήσεων
Όλες οι Εκθέσεις Ελέγχου στον Εισαγγελέα από την Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε ο Λύρατζης. Απορρίφθηκε η αίτηση λύσης της εταιρείας
Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η πολύκροτη υπόθεση της «βίλλας Λιάπη» στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και τα «καμώματα» του πρώην υπουργού με το πρόγραμμα Leader. Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ μπαίνουν όλες οι κοινοτικές και κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσω των προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ τα οποία διαχειρίζονται οι Αναπτυξιακές εταιρείες.
Στο «μικροσκόπιο» και η Αναπτυξιακή Ξάνθης – Θα ελεγχθούν τα «έργα και οι ημέρες» όλων των διοικήσεων
Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών και του ΣΔΟΕ, αλλά και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μπαίνει και η Αναπτυξιακή Ξάνθης στην οποία πρόκειται να γίνουν έλεγχοι για τα «έργα και τις ημέρες» όλων των διοικήσεων από το 1999 οπότε πρωτολειτούργησε η εταιρεία. Αφορμή γι αυτό δεν ήταν η υπόθεση Λιάπη αλλά η Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2013 ο τελευταίος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πασχάλης Λύρατζης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας σ’ αυτή περιλαμβάνονται μια σειρά στοιχεία τα οποία – σύμφωνα με πληροφορίες μας – ήδη έχουν αποσταλεί από τον εισαγγελέα στο ΣΔΟΕ – όπως οι Εκθέσεις Ελέγχου της Γ. Γραμματείας του ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ για όλες τις περιόδους από τα αρχεία της Αναπτυξιακής. Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα την Έκθεση Ελέγχου του τότε γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη που διερεύνησε τις 9 καταγγελίες για χρηματισμό εναντίον της τότε διοίκησης Τσεγγελίδη. Η έκθεση αυτή δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση αλλά παρέμεινε στα συρτάρια της Αναπτυξιακής! Ο έλεγχος αναμένεται ν’ αρχίσει σύντομα και να ρίξει φως στην υπόθεση που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία στις αρχές του 2000 και να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν.
«Λιάπηδες» στην Ξάνθη;
Είναι ένα ερώτημα – διόλου ρητορικό – που απασχολεί την τοπική κοινωνία και που επίσης θα τεθεί προς διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αν δηλαδή έγιναν ρουσφέτια από την Αναπτυξιακή Ξάνθης αλλά και με υπογραφές πολιτικών και σε κάποιους εγκρίθηκαν και επιδοτήθηκαν επενδυτικά τους σχέδια για χρήσεις κατ’ εξαίρεσιν καθώς δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα και ποτέ για παράδειγμα δεν λειτούργησαν ως …ξενώνες αλλά με άλλες χρήσεις. Για όποιους και αν χτυπά η καμπάνα η έρευνα αναμένεται ν’ «ακουμπήσει» τέτοιες περιπτώσεις!
Ποιοι και γιατί έκαναν «γυαλιά καρφιά» τα γραφεία της Αναπτυξιακής;
Να σημειώσουμε ότι ενδεικτικό η έρευνα προχωρά είναι ότι από τον ανακριτή προ διμήνου ορίστηκαν 2 εμπειρογνώμονες για τη συλλογή στοιχείων όμως όταν μπήκαν στα εγκαταλελειμμένα γραφεία της Αναπτυξιακής βρήκαν …συρτάρια αδειανά και τους σκληρούς δίσκους παρμένους! Επισημαίνουμε ότι από το καλοκαίρι του 2013 τα γραφεία της Αναπτυξιακής είναι κλειστά και η ευθύνη της φύλαξης τους έχει περιέλθει στον ιδιοκτήτη τους ο οποίος τα εκμίσθωνε στην Αναπτυξιακή.
Απορρίφθηκε η αίτηση λύσης της εταιρείας
Σ’ ότι αφορά την πολύπαθη εταιρεία, συνεχίζονται οι «περιπέτειές» της. Συγκεκριμένα απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το Πρωτοδικείο Ξάνθη η αίτηση που υπέβαλλαν οι μέτοχοι για αναστολή της λειτουργίας της και εκκαθάριση. Όπως διευκρίνισε η νομική σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης κα Χατζηλιάδου πρόκειται για νομικό θέμα και το αίτημα θα επανακατετεθεί. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Αναπτυξιακή Ξάνθης στην διάρκεια των 14 χρόνων λειτουργίας της διαχειρίστηκε 3 προγράμματα Leader συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου