Στον «πάγο» και η πρόταση «υιοθεσίας» κοινόχρηστων χώρων από πολίτες που είχε στηρίξει η επιτροπή ποιότητας ζωής μετά από πρωτοβουλία Βασιλούδη
Φανουράκης- Βασιλούδης ανέλαβαν να καταρτίσουν το κανονιστικό πλαίσιο από το Μάιο του 2013, αλλά έκτοτε…. σιωπή
Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης έχουν κατά καιρούς καταθέσει σε συνεδριάσεις επιτροπών ή του δημοτικού συμβουλίου, άλλοτε πιο προετοιμασμένοι και άλλοτε ευκαιριακά, γραπτώς ή προφορικώς μια σειρά από προτάσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο δήμος για χάρη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στο δήμο, αλλά και την ενεργοποίηση των δημοτών.
Οι ιδέες αυτές περιστρέφονται κυρίως γύρω από θέματα αλληλεγγύης, πολιτισμού και περιβάλλοντος και πρωταρχικό στόχο έχουν την τόνωση του εθελοντισμού στην πόλη μας, με τη συμμετοχή και των νέων παιδιών –και όχι μόνο- , που θα βρουν έτσι τρόπους να αγαπούν και να σέβονται τον τόπο τους.
Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν και αυτή του Ηλία Βασιλούδη στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής της 28ης Μαΐου 2013, όπου τέθηκε η δυνατότητα παραχώρησης δημοτικών χώρων από το δήμο σε πολίτες για «υιοθεσία», ώστε να αναλάβουν να τους προσέχουν και να τους εξωραΐζουν, σύμφωνα με άλλα αυθόρμητα αντίστοιχα παραδείγματα που είχε την τύχη να δει η πόλη μας.
Ενιαίος σχεδιασμός για τους υιοθετημένους κοινόχρηστους χώρους
Όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Βασιλούδης, εμπνευσμένος από παραδείγματα άλλων περιοχών σύλλογοι, σχολεία, πολίτες, ένοικοι οικοδομών μέσω ετήσιων συμβάσεων με το δήμο θα έχουν τη δυνατότητα να «υιοθετήσουν έναν κοινόχρηστο χώρο, μία νησίδα, μια γωνιά ενός πάρκου ή μιας πλατείας, να το φροντίσουν, να το καθαρίσουν και να φυτέψουν λουλούδια. Τους πόρους και το νερό θα αναλαμβάνει να τους δίνει ο δήμος, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται σημαντικά. Επίσης, ο δήμος είναι αυτός που θα κληθεί να διαμορφώσει ένα συνολικό και ομοιόμορφο σχεδιασμό, ενώ προφανώς θα έχει και την εποπτεία για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ωστόσο, κάθε τάξη σχολείου ή σύλλογος θα έχει την πινακίδα του στο χώρο και θα το νιώθει δικό του έστω για λίγο, μιας και θα έχει αναλάβει την φροντίδα και τη βελτίωσή του.
«Το σχεδιασμό μπορούν και αυτό να τον αναλάβουν εθελοντές. Στο παρελθόν έχουμε δει ότι υπάρχουν ξανθιώτες που ενδιαφέρονται και προθυμοποιούνται», σχολίασε ο κ. Βασιλούδης.
Δεν προχώρησε ούτε λίγο η πρόταση μετά την κατά τα άλλα με θετική έκβαση συνεδρίαση
Παρά το ότι στη συνεδρίαση ο δήμαρχος είχε δει θετικά την πρόταση του Ηλία Βασιλούδη και του υπέδειξε μαζί με τον Μανόλη Φανουράκη να συστήσουν μία άτυπη επιτροπή που θα αναλάβει να συντάξει ένα πρώτο σχέδιο του κανονιστικού πλαισίου, έκτοτε τίποτα δεν προχώρησε. Ο Ηλίας Βασιλούδης προσκόμισε στον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού ένα πρώτο μέρος πληροφοριών για την πρόταση, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.
Δεν προχώρησε, όπως και πολλά άλλα που αφορούν στην αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, και που δε θέλουν απαιτητικά κονδύλια, αλλά πολλή διάθεση, μεράκι και χρόνο. Μάλιστα, στην Ξάνθη το να μιλά κανείς για τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι καθόλου υπερφίαλο μιας και εκπαιδευτικοί σχολείων με τους μαθητές τους, σύλλογοι και άλλες ομάδες, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες έχουν αποδείξει ότι αγαπούν την πόλη τους, αγαπούν τη δράση και ψάχνουν τρόπους για να τα συνδυάσουν και να προσφέρουν!
Ελένη Διαφωνίδου