Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζεται το κυνήγι, ελλείψει άλλης εντολής

Συνεχίζεται το κυνήγι, ελλείψει άλλης εντολής

0
kinigoi neoi seminario
 

Αναστάτωση στους κυνηγούς έφερε η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης του κυνηγιού του Ε τμήματος του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής οικολόγων

 

Καθησυχάζει ο πρόεδρος του ΚΣΞ Α. Καραγιάννης. Ενημερώνει για την προσπάθεια συνεχούς επιμόρφωσης με σεμινάρια σε νέους κυνηγούς και θηροφύλακες

 
 
Δεκάδες τηλεφωνήματα από κυνηγούς δέχθηκε χθες ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, μετά την απόφαση της προέδρου το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελικής Θεοφιλοπούλουνα προχωρήσει σε προσωρινή διαταγή προσωρινής απαγόρευσης του κυνηγιού για όλα τα είδη των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αιτία είναι η προσφυγή της Ζωοφιλικής – Οικολογικής Ένωσης Ελλάδας που ζητά την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
 
Προσφυγή από την Ζωοφιλική- Οικολογική Ένωση
Η πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014. Η Ένωση είχε προσφύγει κατά αυτής της υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας πως η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαιτέρα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τα απόδημα πτηνά τα οποία και μεταναστεύουν. Στο κείμενο της προσφυγής η Ένωση επικαλείται μια σειρά από λόγους που καθιστούν μη επικαιροποιημένες τις μελέτες με βάση τις οποίες εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει και παράνομη, παραθέτοντας τα επιχειρήματά της.
Η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
 
Αναμένεται νέα ρυθμιστική απόφαση. Δε θα απαγορευτεί το κυνήγι
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Αθανάσιος Καραγιάννης επιχείρησε να καθησυχάσει τους κυνηγούς, σημειώνοντας ότι όσο δεν υπάρχει σχετική εντολή από το δασαρχείο το κυνήγι επιτρέπεται κανονικά. Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, λόγω προσφυγής από οικολογικές οργανώσεις. Την προηγούμενη φορά εκδόθηκε άμεσα νέα ρυθμιστική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ, πριν προλάβουν να φτάσουν οι απαγορεύσεις. Ο ίδιος σε επικοινωνία του με το «Ε» επεσήμανε: «πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά των οικολόγων. Η καθολική απαγόρευση του κυνηγιού δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουν προπληρωθεί άδεις για όλο το χρόνο. Αναμένουμε ότι θα βγει σύντομα νέα ρυθμιστική».
Όπως μας ενημέρωσε ακόμη ο κ. Καραγιάννης, μέχρι στιγμής από το σύλλογο της Ξάνθης έχουν δοθεί περίπου 1.700 άδεις κυνηγών και αναμένεται να αυξηθούν κατά 100-150 έως το τέλος του Ιανουαρίου, καθώς αναμένονται κάποιοι κυνηγοί που έρχονται κάθε χρόνο από τη Γερμανία στα μέσα του χειμώνα. Εξηγεί ότι τα μέλη του συλλόγου είναι περίπου 2.500, ωστόσο λόγω της κρίσης κάποιοι έχουν εγκαταλείψει έστω και προσωρινά αυτή τη δραστηριότητα, καθώς πρέπει πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Κύριο κόστος για τους κυνηγούς αποτελούν τα καύσιμα. Πάντως, ο αριθμός των αδειών στο σύλλογο της Ξάνθης, παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
 
Σεμινάρια επιμόρφωσης για τους 40 νέους κυνηγούς του συλλόγου της Ξάνθης
Τη φετινή χρονιά πάντως μέχρι στιγμής τις εξετάσεις έχουν περάσει 40 νέοι κυνηγοί που έχουν ενταθεί στον τοπικό σύλλογο. Γι’ αυτούς στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης που επιδιώκει να κάνει πράξη ο ΚΣΞ διοργανώθηκε σεμινάριο στις 25 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 25 εξ αυτών, στο οποίο οι νέοι κυνηγοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ασφαλείας του όπλου, για τα θηρεύσιμα είδη στην Ελλάδα, καθώς και για τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγιού.
Οι νέοι κυνηγοί του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την βιολογία όλων των θηραμάτων και των θηλαστικών που υπάρχουν στην χώρα μας, τα πάντα γύρω από το κυνήγι, την οργάνωση, δομή και το έργο των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Οργανώσεων από τον επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ) Δασολόγο-Θηραματοπόνο κ. Πέτρο Πλατή που βρέθηκε για ακόμη μία φορά στην πόλη μας.
 
Μαθήματα διάσωσης ζωής για τους θηροφύλακες της Θράκης
Ακόμη, στα «θρανία» έκατσαν και οι 22 θηροφύλακες της Θράκης (5 από την Ξάνθη) στις 8 Νοεμβρίου, οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία για θέματα διάσωσης ζωής, στην πόλη μας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποίηση στις θεματικές που παρακολούθησαν και συγκεκριμένα, ασχολήθηκαν με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τη διαχείριση τραύματος και τη χρήση απινιδωτή.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…