Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ξαναχτύπησε ο εφιάλτης της ευλογιάς!

Ξαναχτύπησε ο εφιάλτης της ευλογιάς!

0
evlogia
 

 Η αρρώστια «χτύπησε» 2 στάνες σε Άβδηρα και Εξοχή. Με αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία στο νομό μας. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

 

Ζητάνε επειγόντως αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές. Καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες σε υπουργό και περιφερειάρχη

 
 
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η επιδημία της ευλογιάς στο νομό μας καθώς παρά τα μέτρα καταστολής της νόσου ολοένα και νέα κρούσματα εμφανίζονται γεγονός που καθιστά ορατή την απειλή αφανισμού μεγάλου μέρους του ζωικού κεφαλαίου του νομού μας στην πεδινή περιοχή όπου έχει εμφανιστεί και συνεχώς εξαπλώνεται.
 
Η αρρώστια «χτύπησε» στάνες σε Άβδηρα και Εξοχή
Σε δύο νέες μονάδες εντοπίστηκαν από τους Κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης άρρωστα ζώα και ήδη η υπηρεσία έχει προβεί σε θανάτωση των 80 ζώων στην Εξοχή και των 400 στα Άβδηρα. Ήδη τα «θύματα» της ευλογιάς στο νομό μας έχουν φτάσει τα 4.000 ζώα και τελειωμό δεν έχουν…
 
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Ζητάνε επειγόντως αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του νομού μας που σχεδόν μοιρολατρικά περιμένουν τη δική τους σειρά να χαθεί σε μια στιγμή το βιος τους ! Κάποιοι απ’ αυτούς στην προσπάθεια τους να το προφυλάξουν – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας – κάνουν το λάθος να αποκρύψουν κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στο κοπάδι τους, που όμως αποβαίνει μοιραίο και για τους ίδιους και τους άλλους συναδέλφους τους καθώς η ευλογιά δεν κρύβεται και η μόλυνση συνεχώς εξαπλώνεται. Επίσης ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην εξάπλωση της νόσου είναι το «σπάσιμο» από κάποιους του εμπάργκο του υποχρεωτικού εγκλεισμού των ζώων. Ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Αθανάσιος Λουκμακιάς παραδέχεται ότι κάποιοι έχουν βγάλει τα κοπάδια τους έξω παρά τα απαγορευτικά μέτρα λόγω έλλειψης ζωοτροφών: «Όσοι το έχουν κάνει αυτό το έκαναν γιατί δεν έχουν τι να τα ταΐσουν. Μας έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε ζωοτροφές. Μην ξεχνάτε ότι εμείς κλείνουμε τα κοπάδια μας από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Φεβρουάριο και τώρα τα έχουμε κλειστά από τις 25 Οκτωβρίου και λόγω των μέτρων μπορούμε να προμηθευόμαστε μόνο μικρές ποσότητες σε ζωοτροφές. Πρέπει να μας δώσουν επειγόντως αποζημίωση 20 ευρώ ανά ζώο μόνο για ζωοτροφές. Διαφορετικά δεν ξέρω που θα σταματήσει αυτό», τονίζει με έμφαση ο κ. Λουκμακιάς  
 
Εδώ η ευλογιά αφανίζει την κτηνοτροφία της Θράκης και ο υπουργός περί …γεωθερμίας τυρβάζει
Στο μεταξύ αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους αλλά και σε άλλους παράγοντες του νομού το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε το Σάββατο τη γειτονική Χρυσούπολη για να παραστεί σε μια εκδήλωση για το γεωθερμικό πεδίο στο Ερατεινό και δεν έκανε τον κόπο να επισκεφτεί την Ξάνθη που η κτηνοτροφία της αποδεκατίζεται από την ευλογιά. Να υπενθυμίσουμε ότι η Θράκη κατέχει το 30% της κτηνοτροφίας της Ελλάδας και η Ξάνθη έχει 110.000 αιγοπρόβατα. Αυτό επιχείρησαν να υπενθυμίσουν στον υπουργό 100 κτηνοτρόφοι της Ξάνθης οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Λουκμακιά προσπάθησαν να του μιλήσουν.
 
Οι κτηνοτρόφοι καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες σε υπουργό και περιφερειάρχη
Μύδρους εξαπέλυσε ο κ. Λουκμακιάς κατά του Τσαυτσάρη αλλά και του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη καταλογίζοντας μεγάλες πολιτικές ευθύνες στον υπουργό και ολιγωρία στον κ. Γιαννακίδη για τη διαχείριση του θέματος της ευλογίας: «Αν ο κ. Γιαννακίδης έπαιρνε μέτρα όταν έπρεπε δεν θα φτάναμε εδώ. Μόνο υποσχέσεις ακούμε μόνο λόγια και από αποζημιώσεις τίποτε…Ο υπουργός δείχνει αδιαφορία και υποβαθμίζει το γεγονός ότι αφανίζεται το ζωικό κεφάλαιο της Θράκης», τονίζει φανερά αγανακτισμένος ο κ. Λουκμακιάς ο οποίος – όπως μας πληροφόρησε πρόκειται να έχει συνάντηση με το υπουργό την προσεχή Παρασκευή και θα του παραδώσει ακριβή στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου σε όλους του νομούς της Θράκης. Να σημειώσουμε ότι μέσα στην επικίνδυνη ζώνη των 3 χιλιομέτρων βρίσκονται 42.000 αιγοπρόβατα και στα 10 χιλιόμετρα τα άλλα 65.000. Η αποζημίωση μόνο για την Ξάνθη με 20 ευρώ ανά ζώο θα στοιχίσει 2. 200.000 ευρώ, ενώ συνολικά για την Θράκη περί τα 3 εκ. ευρώ και αυτό επεξηγείται από την πυκνότητα της διάταξης των μονάδων. Τόσο στον Έβρο όσο και στην Ροδόπη είναι αραιοκατοικημένη ενώ αντίθετα στην Ξάνθη παρατηρείται πυκνοκατοικημένη διάταξη γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση της νόσου.
 
Σώστε τους κτηνοτρόφους της Θράκης από την καταστροφή!
pavlidisΔραματική έκκληση απευθύνει ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργος Παυλίδης. Σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στη Θράκη που καταστρέφονται από την ευλογιά στα αιγοπρόβατα. Αύριο –δυστυχώς- θανατώνονται άλλα 400 ζώα στα Άβδηρα Ξάνθης. Το γαϊτανάκι του κατήφορου δεν έχει τελειωμό! Χάθηκε επί ένα τετράμηνο σχεδόν ο έλεγχος της αρρώστιας, από βαρύτατες ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας. Ο κ. Γιαννακίδης, στο μεταξύ, συμμετέχει δίπλα σε ημερίδες με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, χωρίς την στοιχειώδη πρόνοια να ασχοληθούν με το πρόβλημα και τον πόνο των κτηνοτρόφων, που, ευτυχώς, τους το επέβαλαν!
Στο μεταξύ:
           Σχεδόν τέσσερες μήνες μετά την αρχική εκδήλωση της ασθένειας δεν έχουν απογραφεί από την Περιφέρεια όλα τα έγκλειστα ζώα για να σταλούν στο Υπουργείο προκειμένου οι αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι!
           Ο αριθμός των εγκλείστων θα ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες,(λόγω της διεύρυνσης της ζώνης από 3 σε 10 χ/τρα) και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ!.
           Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται μέσω Τραπεζών, πληροφορούμαστε, συμψηφίζονται με χρέη, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να αντικατασταθούν τα ζώα λόγω οικονομικής αδυναμίας και , παραπέρα, να χαθούν οι ενισχύσεις και τα δικαιώματα από την ΕΕ.
           Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των εγκλείστων ζώων πέραν των 21 ημερών και πέραν των τριών χ/τρων, που πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τους περιορισμούς που επεβλήθησαν !
           Ο Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια ΑΜΘ, μεταφέροντας την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε:
«Ο κ. Γιαννακίδης ασχολείται με ημερίδες αυτοπροβολής του και όχι με την απόγνωση των κτηνοτρόφων μας. Η ανικανότητα τους , η ανεπάρκειά τους οδηγεί σε ολική καταστροφή την κτηνοτροφία της Θράκης! Οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν με οικονομικά, επαγγελματική και οικογενειακή καταστροφή! Νέες εστίες εμφανίζονται συνεχώς. Τώρα γίνονται ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει προ τριμήνου! Ανησυχούμε εντονότατα…
Ζητούμε από την Κυβέρνηση να αποζημιώσει άμεσα, για όλα τα έγκλειστα ζώα και για όλες τις μέρες εγκλεισμού. Να μην συμψηφίζονται οι αποζημιώσεις διατροφής των εγκλείστων ή αντικατάστασης των θανατωθέντων κοπαδιών, με χρέη προς τις Τράπεζες. Να πιέσει την Περιφέρεια να κάνει τα οφειλόμενα.
Στην διοίκηση της Περιφέρειας τα είπαμε πολλές φορές… αλλά , ατυχώς, εκεί τα πάντα πηγαίνουν με ρυθμούς … πολύ αργά!».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…